"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Akvatisk ekosystemekologi, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Aquatic ecosystem ecology

Denna kursplan gäller: 2015-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5BI181

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-06-26

Innehåll

Kursen innehåller två moment.
Mom 1: Projektarbete 4 hp: Ett projektarbete där studenterna planerar och utför en vetenskaplig studie för testa en ekologisk frågeställning. 
Mom 2: Teori, 3,5 hp: Ett fördjupat teoriblock med fokus på storlekstrukturerad dynamik, habitatskoppling och beteenderesponseffekter för populations- och samhällsdynamik samt spridning och kolonisationsprocesser i akvatiska ekosystem.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Mom 1: Projektarbete 4 hp
1.  Planera och genomföra ett vetenskapligt projekt, sammanställa erhållna data, kritiskt analysera och utvärdera resultat samt redovisa projektet både muntligt och skriftligt i en vetenskaplig rapport.

Mom 2: Teori, 3,5 hp
2. Förklara mekanistiskt och beskriva konsekvenserna av storlekstrukturerad dynamik, habitatskoppling och beteenderesponseffekter för populations- och samhällsdynamik och ekossystemfunktion.

3. Redogöra för teoribildning och förklara spridning och kolonisationsprocesser mekanistiskt i akvatiska ekosystem samt beskriva konsekvenserna av dessa för olika arters utbredningsmönster.

 

Behörighetskrav

Akvatiska ekosystem 5BI180, 7.5 hp. En A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om utbildningen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar  samt ett projektarbete med både skriftlig och muntlig presentation av arbetet. Projektarbetet, redovisningar och gruppdiskussioner är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker dels genom muntlig och skriftlig redovisning av projektarbetet och genom en skriftlig hemtentamen. De betyg som ges projektarbetet är Underkänd (U) eller Godkänd (G). De betyg som ges på den skriftliga hemtentamen tentamen samt på hel kurs är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen av resultaten vid den skriftliga examinationen och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Övriga föreskrifter

Till kursplanen hör ett kursplanetillägg daterat 150617

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.