"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete för civilingenjörer, 30 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Degree Project in Science and Engineering

Denna kursplan gäller: 2007-01-22 till 2009-08-23 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5DV091

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-01-08

Innehåll

Under kursen tränas studentens förmåga att specificera, planera, genomföra och redovisa ett självständigt arbete. Studenten tillämpar sina under utbildningen förvärvade kunskaper och fördjupar sig i ett specifikt delområde. Genom arbetet får studenten kontakt med forskning och utvecklingsarbete i ämnet. Resultaten presenteras muntligt och skriftligt. Inriktning: Examensarbetets innehåll och utformning bestäms med hänsyn till den studerandes särskilda förkunskaper, val av inriktning och intressen. Examensarbetet måste erbjuda någon form av problemlösning i vid mening, och innebära ämnesmässig fördjupning. Det får inte enbart bestå av rutinmässig programmering. Fördjupningen ska relatera det arbete man gör till existerande vetenskapliga ståndpunkter och resultat.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten självständigt kunna: - formulera en konkret specifikation för en problemställning och hur den kan lösas inom ramen för examensarbetet - väsentligt fördjupa sig i ett datavetenskapligt delområde - söka, analysera, kritiskt granska samt sammanställa vetenskaplig litteratur som är relevant för problemställningen - producera en rapport som beskriver arbetet och fördjupningen i vetenskaplig form - muntligt presentera och diskutera det genomförda arbetet - planera och genomföra en muntlig opposition på ett examensarbete

Behörighetskrav

Univ: För att påbörja examensarbetet krävs att kurser motsvarande 30 hp på avancerad nivå i datavetenskap är avklarade. Beroende på examensarbetets inriktning kan krav på särskilda förkunskaper krävas.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av individuell handledning. En handledare inom institutionen utses för varje student, med vilken fortlöpande kontakt skall uppehållas. Ytterligare en handledare utses av uppdragsgivaren vid externa examensarbeten. Förutom individuell handledning erbjuds obligatoriska seminarier om rapportskrivning, litteratursökning och forskningsmetodik. En betydande del av kursen består av individuellt arbete och självstudier.

Examination

Examensarbetet dokumenteras i en skriftlig rapport, som skall utformas enligt de riktlinjer som ges av institutionen. Om rapporten skrivs på svenska ska en sammanfattning på engelska ingå. Rapporten skall presenteras och försvaras vid ett seminarium. Den studerande skall också vara opponent vid presentationen av en annan students examensarbete. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultatet vid examinationens olika delar. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap. TILLGODORÄKNANDE I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Övriga föreskrifter

För studerande som antagits före 2007-06-01 till civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap eller i interaktion och design gäller följande förkunskaper: För tillträde till kursen krävs minst 55 poäng/82.5 hp i datavetenskap, varav en kurs skall vara på D-nivå/avancerad nivå eller motsvarande.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.