"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Filterdesign, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-23

Engelskt namn: Filter Design

Denna kursplan gäller: 2007-06-25 till 2009-01-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5EL041

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Elektronik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-27

Innehåll

Kursen behandlar metoder och tekniker för analys och konstruktion av tids- och frekvensberoende system för exempelvis ljudbehandling. I kursen ingår moment som ger praktisk träning i att konstruera, beräkna och bygga elektroniska system inom detta område.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna - redogöra för och använda de teoretiska grundbegreppen i analog och digital filterteori, - realisera analoga filter i passiv och aktiv teknik, - bedöma analoga systemens känslighet med avseende på toleranser hos de ingående komponenterna, - diskutera olika filterstrukturers för- och nackdelar i olika tillämpningar, - beräkna filterkoefficienter för FIR och IIR-filter utifrån givna specifikationer, - bidra till lösandet av digitala signalbehandlingsproblem, - redogöra för grundläggande egenskaper hos signalprocessorbaserade system, - realisera enkla digitala filter i hård- och mjukvara.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Analog elektronik I, 7,5 hp (5EL026) eller Analoga elektroniska kretsar, 7,5hp (5EL030) samt dessutom Signaler och system, 7,5hp (5EL097) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Kursen ges normalt som distanskurs med handledning och stödjande material via Internet. I kursen ingår ofta en fysisk samling under senare delen av kurstiden. Beräkning, simulering och experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.

Examination

Kursen examineras med två teoriprov, en laboration och ett projekt. Alla fyra delar betygsätts med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Slutbetyget erhålls då samtliga delar är lägst godkända. De olika delarna viktas samman och bildar slutbetyg på kursen. Projektet redovisas vid den obligatoriska samlingen. På kursen ges något av betygen Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.