"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Elkraft, 7,5 hp

Engelskt namn: Electric Power

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 till 2015-08-23 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5EL189

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Elektronik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-02-02

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande lik- och växelströmsteori, trefassystemets uppbyggnad samt aktiv, reaktiv och skenbar effekt vid symmetriska belastning. Den behandlar transformatorers och asynkronmotorns uppbyggnad, funktion och egenskaper. Kursen tar även upp, elinstallation, elanläggningar samt elströmmens risker och elsäkerhetsfrågor. Kursen omfattar en teoridel om 4.5 hp (Theoretical part, 4.5 ECTS) och en laborationsdel om 3 hp (Laboratory part, 3 ECTS).

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: Moment Teoridel - förklara grundläggande begrepp gällande lik- och växelströmsnät, - analysera växelströmsnät med hjälp av rektangulär och polär notation, - redogöra för trefassystemets egenskaper, begreppen aktiv och reaktiv effekt samt faskompensering, - utföra beräkningar på symmetriska laster, - ta del av teknisk specifikation för transformatorer och asynkronmaskiner för att applicera den vid beräkningar på olika driftfall, - utföra simuleringar och beräkningar på enkla elkraftsystem. Moment Laborationsdel - redogöra för den utrustning som normalt finns i ett elkraftlab, samt använda den vid laborationer, - göra mätningar under laborationer på ett ur elkraftsynpunkt säkert sätt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Linjär algebra, 7.5 hp (5MA019) eller Envariabelanalys I, 7.5 hp (5MA009) eller motsvarande. För studenter inom högskoleingenjörsprogrammet i Energiteknik krävs Grundläggande linjär algebra, 7.5 hp (5MA017), Grundläggande analys, 7.5 hp (5MA016) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med laborationer, grupp- och projektarbeten. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt fortlöpande i samband med undervisningen i form av prov, övningar, redovisningar och rapporter. På ett skriftligt prov sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På inlämningsuppgifter och skriftliga rapporter ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På muntliga redovisningar och övningar ges vanligen endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen ges något av betygen Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.