"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Avancerade beräkningsmetoder i flödesmekanik, 7,5 hp

Engelskt namn: Computational Fluid Dynamics

Denna kursplan gäller: 2011-09-26 och tillsvidare

Kurskod: 5FY124

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-10-04

Innehåll

Kursen behandlar numeriska metoder för fysikaliska simuleringar av gas- och vätskeflöden. I kursen används finita differensmetoden och finita elementmetoden med inriktning mot flödesmekanik. Kursen omfattar studier av olika fysikaliska beräkningsproblem inom strömningslära t.ex. modellering av turbulenta flöden, tolkning och val av randvillkor och diskretisering av relevanta flödesekvationer. I den praktiska delen av kursen används programvaran Comsol Multiphysics och kursen innehåller en genomgång av relevanta funktioner i programmet. Ett beräkningsprojekt i Comsol Multiphysics avslutar kursen. Kursen omfattar en teoridel om 5,5 hp och en projektdel med Comsol Multiphysics om 2 hp.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: • redogöra för grundläggande samband och lagar inom flödes- och gasdynamik, • redogöra för olika simuleringsmetoder inom flödes- och gasdynamik, • förklara de viktigaste hydrodynamiska instabiliteterna och övergången mot turbulens, • beskriva och använda noll- och två-variabelmodeller för turbulenta flöden, • genomföra datorsimulering av gas- och vätskeflöden, värdera numeriska resultat samt presentera dessa skriftligt och muntligt, • använda mjukvaran Comsol multiphysics för att genomföra simuleringar av gas- och vätskeflöden, • ge exempel på olika forskningsområden och applikationer där simuleringsmetoder inom flödes- och gasdynamik används.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs Strömningslära (5FY104, 7,5 hp) och Numeriska metoder för civilingenjörer (5DV040, 4,5 hp) eller motsvarande. En A och Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och handledning vid projekt. Kursens projekt är obligatoriska.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels genom en skriftlig tentamen, dels genom muntlig eller skriftlig redovisning av projektarbetet. Vid tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På projekt ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 45

Chung T. J.
Computational fluid dynamics
2nd ed. : Cambridge : Cambridge University Press : 2010. : xvii, 1034 s. :
http://assets.cambridge.org/97805217/69693/cover/9780521769693.jpg
ISBN: 978-0-521-76969-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Laborationsinstruktioner