Kursen innehåller en översikt över teknikhistoriens viktigaste epoker. Teknikens roll i samhället och den tekniska utvecklingens drivkrafter och konsekvenser diskuteras liksom förhållandet mellan den vetenskapliga och den tekniska utvecklingen och mellan teknik och kultur. Etikens roll studeras från såväl principiell som praktisk utgångspunkt. Historiska, ekologiska och etiska
aspekter är naturligt sammankopplade och etiska problemställningar diskuteras i anknytning till de historiska och ekologiska avsnitten. Nödvändiga strategier för en hållbar samhällsutveckling diskuteras i både ett lokalt och ett globalt perspektiv. Miljöavsnittet i kursen innehåller en presentation av några av de idag aktuella globala miljöproblemen. Vidare diskuteras ett antal
miljöproblem som bedömts vara särskilda miljöriskområden för Sverige. Ur ett tvärvetenskapligt perspektiv behandlas möjligheter att verka för en minskning av miljöproblemens påverkan på den framtida miljön.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
ur ett historiskt perspektiv beskriva teknisk förändring, dess förutsättningar och samband med samhällelig förändring i övrigt,
analysera och diskutera grundläggande och tillämpade etiska frågeställningar som är relevanta för funktionärer inom det tekniska och ekonomiska området,
översiktligt redogöra för miljösituationen i världen, människans möjlighet att påverka sin situation och tanken på en framtida hållbar utveckling.
Behörighetskrav
Fy B, Ke A, Ma D (områdesbehörighet 8)
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppdiskussioner och seminarier. Seminarierna är obligatoriska.
Examination
Kunskapsredovisningen sker i form av skriftliga och/eller muntliga redovisningar. Bedömningen kan ske fortlöpande under kursen inom ramen för undervisningen och/eller i form av ett kunskapsprov vid kursens slut.
På de skriftliga och muntliga redovisningarna sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Vid det avslutande kunskapsprovet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Övriga föreskrifter
Ersätter tidigare kurs 5FY081
Litteratur
Giltig från:
2011 vecka 3
Sundin Bosse Den kupade handen : historien om människan och tekniken Stockholm : Carlsson : 1991 : 325 s. : ISBN: 91-7798-443-9 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Ytterligare material tillkommer enligt lärarnas anvisningar.