"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biologisk kemi, 15 hp

Engelskt namn: Biological Chemistry

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 till 2016-04-03 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5KE111

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Molekylärbiologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-05-26

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-10-10

Innehåll

I kursen ges en introduktion till ämensområdet Biologisk kemi som omfattar studier av de grundläggande kemiska processer som ligger till grund för liv, från molekyl till organism. Kursen är indelad i fyra teman/moment: Idrott och hälsa, Modern kriminalteknik, Morgondagens mediciner och Växt- och skogsbioteknik. Under varje tema behandlas aktuella och centrala frågeställningar inom Biologisk kemi. I anslutning till varje tema ingår introduktion till teorin; planering och genomförande av olika experiment; analys, värdering och presentation av erhållna resultat. Kraftfulla kemiska analystekniker samt statistiska och kemometriska metoder kommer att användas för att besvara uppställda frågeställningar. I kursen ingår även en introduktion i rapportskrivning, vetenskapshistoria och vetenskapsteori.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: -redogöra för grundläggande begrepp inom Biologisk kemi -redogöra för grundläggande teori gällande statistiska metoder, kemometri, vetenskapshistoria och vetenskapsteori -tillämpa vissa kemiska analystekniker -planera och genomföra en praktisk studie -redovisa laborationsresultat muntligt såväl som skriftligt.

Behörighetskrav

Fysik A, Kemi A, Matematik C. Eller: Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 1, Matematik 3b /3c (områdesbehörighet 11/A11 med ett eller flera undantag).

Undervisningens upplägg

Undervisningen är tema- och kontextbaserad och bedrivs i form av föreläsningar och laborationer i anslutning till varje tema. Laborationer är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker i form av muntlig och skriftlig avrapportering av temaprojekten. Betyg på kursen sätts temaarbetena är godkända. På kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen. Tillgodoräkande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.