"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biokemi - Proteiners struktur och funktion, 15 hp

Engelskt namn: Biochemistry: Protein Structure and Function

Denna kursplan gäller: 2019-03-11 till 2023-05-07 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5KE170

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-10-26

Innehåll

Proteiners struktur och funktion är ett centralt tema i en stor del av modern forskning och bioteknologisk verksamhet. För att kunna förstå biologiska och biokemiska förlopp på en molekylär nivå är det ofta en förutsättning att känna till ett specifikt proteins struktur. Kursen syftar framförallt till att ge djup kunskap i proteiners struktur, samt hur de är uppbyggda, fungerar och stabiliseras. Proteiner kommer att studeras både från ett teoretiskt och prakiskt-laborativt perspektiv. Detta innefattar proteiners evolution, struktur, dynamik, termodynamik, stabilitet och veckning. Kursen innehåller även studier av specifika proteiner och deras domäner, bl.a membranproteiner, immunoglobuliner, enzymer, och DNA-bindande proteiner. Proteiner visualiseras enklast med molekylgrafik, en del av kursen ägnas åt att studera proteiners struktur och funktion med hjälp av molekylgrafikprogram.
Den laborativa delen av kursen ger praktisk färdighet i att studera proteiners stabilitet och funktion med moderna biofysikaliska instrument. Tonvikt läggs också på att konstruera modeller för att tolka och analysera insamlade rådata. Ett litteraturseminarium hålls med utgångspunkt från en relevant vetenskaplig artikel.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:

  • diskutera proteiners evolution
  • beskriva hur proteiner är uppbyggda
  • redogöra för interaktioner som håller samman proteiner
  • beskriva hur ett protein stabiliseras termodynamiskt
  • redogöra för hur proteinstrukturer kan bestämmas
  • beskriva och diskutera de viktigaste domänstrukturerna hos proteiner
  • beskriva och diskutera samband mellan proteiners struktur och biologiska funktion och hur riktad mutagenes används för att få kunskap om sådana samband
  • använda molekylgrafik för att analysera och visualisera proteinstrukturer
  • genomföra datoriserade litteratursökningar
  • presentera vetenskapliga uppsatser i seminarieform
  • designa och utföra experiment för att studera proteiners veckning och stabilitet
  • presentera ett vetenskapligt arbete i uppsatsform.

Behörighetskrav

90 hp inklusive kursen Biokemi 15 hp (5KE020/075) eller Biokemi, Proteinkemi och enzymkinetik (5KE076) eller motsvarande samt Engelska B/6.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, lektioner, gruppövningar, demonstrationer och laborationer. Laborationerna och datorbaserade övningar är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen (på teoridelen), dels genom skriftlig redovisning av laborationsmoment samt genom muntlig presentation av laborationsmoment och genom deltagande i molekylgrafik övningar. På en skriftlig tentamen liksom laborationsmomentet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grundnivå och avancerad nivå (FS 1.1-574-22). Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 11

The molecules of life : physical and chemical principles
Kuriyan John., Konforti Boyana., Wemmer David.
New York : Garland Science : 2013. : xxii, 1008 p. :
ISBN: 978-0-8153-4188-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Introduction to protein structure
Brändén Carl-Ivar, Tooze John
2. ed. : New York : Garland : cop. 1999 : xiv, 410 s. :
ISBN: 0-8153-2304-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst