"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Livsmedelssäkerhet, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Food Safety

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2012-01-22 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5MH022

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Miljö- och hälsoskydd: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-15

Innehåll

Kursen innehåller miljö- och hälsoskyddsrelaterade aspekter på livsmedelsområdet med fokus på hur livsmedelssäkerhet skall uppnås. Livsmedelsbranschens organisation, livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EG-rätt, näringslära samt livsmedelshantering studeras. Myndigheters roll i den offentliga kontrollen och företagens roll i egentillsynen behandlas. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) ingår som en arbetsmetod för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshanteringen. Den globala vattensituationen, prognoser för vattenförbrukning, utredningar och skydd för vattentäkter, vattenreningstekniker för små och stora anläggningar, distribution av dricksvatten samt relevant lagstiftning studeras.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna - förstå och redogöra för livsmedelsföretagens och myndighetens roll vad beträffar livsmedelsäkerhet, - identifiera och redogöra för olika faktorer som är viktiga för livsmedelsäkerheten, - förstå och redogöra för HACCP- metodens uppbyggnad och tillämpning, - övergripande förstå kostens betydelse för hälsa och genomföra en kostregistrering, - förstå hur vattenförsörjningen i Sverige principiellt är uppbyggd och redogöra för skyddet av vattentillgångar, - förstå och redogöra för olika reningstekniker med avseende på dricksvatten, - delta i och ha kunskap om myndigheters handläggning av ärenden förknippade med offentlig livsmedelskontroll.

Behörighetskrav

Univ: Kurserna Hälsoeffekter och Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborationer, seminarier, studiebesök och grupparbete. Laborationer, seminarier, studiebesök och grupparbete är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen och dels genom muntlig redovisning av grupparbete, laborationsresultat och seminarier. Redovisning av grupparbete och laborationsresultat samt seminarier examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) och skriftligt prov med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov på en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det ( HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt.( se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning)

Litteratur

  • Giltig från: 2011 vecka 46

    Obligatorisk litteratur

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tillhandahålles av institutionen

    Aktuell lagstiftning : Lagstiftning inom livsmedelsområdet samt vägledningar

    Obligatorisk

    Bokpoolen

    Fuchs Georg
    Livsmedelskemi : analys och kontroll
    [Ny omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Livsmedelsverket : 1998 : 79 s. :
    ISBN: 91-7714-102-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bokpoolen administreras av studenterna.

  • Giltig från: 2009 vecka 13

    Obligatorisk litteratur

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tillhandahålles av institutionen

    Aktuell lagstiftning : Lagstiftning inom livsmedelsområdet samt vägledningar

    Vattenskyddsområde : handbok med allmänna råd
    1 utg. : Stockholm : Naturvårdsverket : 2003 : 110 s. :
    ISBN: 91-620-0128-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bokpoolen

    Fuchs Georg
    Livsmedelskemi : analys och kontroll
    [Ny omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Livsmedelsverket : 1998 : 79 s. :
    ISBN: 91-7714-102-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gott vatten i kran : Svenska vatten och avloppsföreningen
    1991 :

    Bokpoolen administreras av studenterna.