Kursen innehåller miljö- och hälsoskyddsrelaterade aspekter på livsmedelsområdet med fokus på hur livsmedelssäkerhet skall uppnås. Livsmedelsbranschens organisation, livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EG-rätt, näringslära samt livsmedelshantering studeras. Myndigheters roll i den offentliga kontrollen och företagens roll i egentillsynen behandlas. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) ingår som en arbetsmetod för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshanteringen. Den globala vattensituationen, prognoser för vattenförbrukning, utredningar och skydd för vattentäkter, vattenreningstekniker för små och stora anläggningar, distribution av dricksvatten samt relevant lagstiftning studeras.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- förstå och redogöra för livsmedelsföretagens och myndighetens roll vad beträffar livsmedelsäkerhet,
- identifiera och redogöra för olika faktorer som är viktiga för livsmedelsäkerheten,
- förstå och redogöra för HACCP- metodens uppbyggnad och tillämpning,
- övergripande förstå kostens betydelse för hälsa och genomföra en kostregistrering,
- förstå hur vattenförsörjningen i Sverige principiellt är uppbyggd och redogöra för skyddet av vattentillgångar,
- förstå och redogöra för olika reningstekniker med avseende på dricksvatten,
- delta i och ha kunskap om myndigheters handläggning av ärenden förknippade med offentlig livsmedelskontroll.
Behörighetskrav
Univ: Kurserna Hälsoeffekter och Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborationer, seminarier, studiebesök och grupparbete. Laborationer, seminarier, studiebesök och grupparbete är obligatoriska moment i kursen.
Examination
Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen och dels genom muntlig redovisning av grupparbete, laborationsresultat och seminarier. Redovisning av grupparbete och laborationsresultat samt seminarier examineras med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) och skriftligt prov med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov på en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det ( HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt.( se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning)
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna 2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. : ISBN: 9789144006567 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Tillhandahålles av institutionen
Aktuell lagstiftning : Lagstiftning inom livsmedelsområdet samt vägledningar
Obligatorisk
Bokpoolen
Fuchs Georg Livsmedelskemi : analys och kontroll [Ny omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Livsmedelsverket : 1998 : 79 s. : ISBN: 91-7714-102-4 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna 2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. : ISBN: 9789144006567 Se Umeå UB:s söktjänst
Tillhandahålles av institutionen
Aktuell lagstiftning : Lagstiftning inom livsmedelsområdet samt vägledningar
Vattenskyddsområde : handbok med allmänna råd 1 utg. : Stockholm : Naturvårdsverket : 2003 : 110 s. : ISBN: 91-620-0128-0 Se Umeå UB:s söktjänst
Bokpoolen
Fuchs Georg Livsmedelskemi : analys och kontroll [Ny omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Livsmedelsverket : 1998 : 79 s. : ISBN: 91-7714-102-4 Se Umeå UB:s söktjänst
Gott vatten i kran : Svenska vatten och avloppsföreningen 1991 :