Kursens mål är att nå fördjupad förståelse för ett av våra mest aktuella miljö- och samhällsproblem, en globalt sett hållbar livsmedelsförsörjning. Kursen syftar till att analysera de biologiska, geografiska och klimatiska faktorer som begränsar livsmedelsproduktion från global till lokal nivå, samt få en uppfattning av faktiska och potentiella risker med dagens sätt att producera och konsumera livsmedel. Åtgärder för att uppnå en hållbar livsmedelsförsörjning studeras i förhållande till kravet på att bibehålla en hög biodiversitet och att begränsa koldioxidutsläppen och den globala klimatförändringen, samt effekter på människors hälsa.
Kursen är uppdelad i 3 träffar med eget arbete på hemorten mellan träffarna och indelad i 3 moment som examineras var för sig, se avsnittet examination.
Moment 1. Global livsmedelsförsörjning, teoretisk del 2.5 hp.
Moment 2. Växtodlingsexperiment och laboration, praktisk del 1.5 hp.
Moment 3. Möjligheter, problem och målkonflikter för att uppnå en globalt hållbar livsmedelsförsörjning, eget arbete 3.5 hp.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- förklara och analysera de faktorer som begränsar livsmedelsproduktion lokalt och globalt
- söka efter, analysera och sammanfatta vetenskaplig litteratur av relevans för de frågor kursen behandlar
- analysera och diskutera omfattningen av de problem och målkonflikter som finns vad gäller möjligheten att uppnå en globalt hållbar livsmedelsförsörjning
- diskutera och problematisera begreppet hållbar livsmedelsförsörjning på ett mångdisciplinärt sätt
Behörighetskrav
Univ: 60 hp inom inom något av huvudområdena miljö- och hälsoskydd, biologi, geovetenskap/naturgeografi eller motsvarande. En A samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, projektarbete med avslutande seminarium, samt experimentellt/laborativt arbete. Projektarbetet, seminariet och det praktiska arbetet är obligatoriska delar av kursen. Under första momentet ges en orienterande teoridel, projektarbetet startas och det delas ut material för experiment att genomföra på hemorten. Under andra momentet redovisas hemexperimenten, samt halvtidsuppföljning och diskussion för det fortsatta projektarbetet. Under det tredje momentet redovisas projektarbetet i seminarieform med försvar av det egna projektet och opposition på varandras arbeten.
Projektarbetet utförs enskilt eller i grupper om 2 studenter och har som målsättning att varje projekt ska belysa någon av de centrala frågorna inom området hållbar livsmedelsförsörjning genom att studera vetenskaplig litteratur och ta del av aktuell debatt, samt att analysera omfattningen av problemet som sådant och de olika förslag på lösningar som finns. Projektarbetet innehåller avgränsning av vilken eller vilka aspekter av en central fråga man vill belysa; litteratursökning och inläsning; rapportskrivning; samt seminariepresentation med opposition under den 3:e träffen.
Examination
Examinationen sker både skriftligt och muntligt. På de laborativa momenten ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G) där det för G krävs att man har deltagit i de obligatoriska momenten, genomfört experiment och laborationer samt skrivit en godkänd laborationsrapport. För projektrapporten ges något av betygen U eller G där det för G krävs att man har deltagit aktivt i rapportens framställande om arbetet har skett i grupp. På skriftlig tentamen i slutet av kursen samt den muntliga seminarieredovisningen av projektarbetet ges något av betygen U, G eller Väl Godkänd (VG). På hel kurs ges något av betygen U, G eller VG. För betyget VG krävs VG på både den skriftliga tentamen och seminarieredovisningen samt G på övriga moment. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.
Moment 1 (2.5 hp) är godkänt när studenten har fått betyget G eller VG på den skriftliga tentamen. Moment 2 (1.5 hp) är godkänt när experimenten har genomförts och när laborationsrapporten är godkänd. Moment 3 (3.5 hp) är godkänt när projektrapporten har blivit godkänd och när man har deltagit i den obligatoriska seminarieredovisningen inklusive opponering samt erhållit betyget G eller VG för försvar och redovisning av det egna projektet.
En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning)
Litteratur
Giltig från:
2010 vecka 50
Obligatorisk för teoridelen
Jordbruk som håller i längden Formas : 210 : Obligatorisk Läsanvisning: Aktuella forskningsartiklar tillhandahålles i samband med föreläsningar.
För projektarbetet används aktuella forskningsartiklar och annan litteratur som studenten söker och väljer själv.