Reviderad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2014-09-16
Innehåll
I kursen vidareutvecklar deltagarna sina kunskaper om lärande och undervisning i engelska på vetenskaplig grund och utifrån nationella och europeiska styrdokument för språk. Kursen behandlar analys och bedömning för lärande med tonvikt på dokumentation av progression i språkutvecklingen. Vidare behandlas språkliga strategier som hjälpmedel för lärande och attityder och motivation för språk i ett flerspråkigt perspektiv. Kunskaper om sambandet mellan språk och kultur fördjupas och i kursen ingår en studieresa till ett engelskspråkigt land där ett eget valt projektarbete genomförs. I kursen vidareutvecklar och fördjupar deltagarna sina egna språkkunskaper, såsom kunskaper om uttal, intonation och språkstruktur. Stärkandet av den egna, allsidiga kommunikativa kompetensen är en förutsättning för att kunna undervisa på engelska på ett naturligt och ledigt sätt med god språklig säkerhet samt att kunna delta aktivt i internationella skolutbyten och utbildningar.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande
Kunskap och förståelse
• kunna beskriva och diskutera utvärdering, analys och bedömning av kunskaper i engelska utifrån aktuella styrdokument och på vetenskaplig grund; • kunna beskriva och diskutera dokumentation och kommunikation av elevers språkutveckling samt upprättande och utvärdering av individuella utvecklingsplaner och planer för elever i behov av särskilt stöd i engelska; • kunna beskriva och diskutera språkdidaktiska verktyg för att synliggöra progression i lärande och undervisning i engelska; • visa kunskaper om kulturella företeelser, livsvillkor och samhällsfrågor i engelskspråkiga länder samt kunskaper om engelska som världsspråk och andraspråk; • beskriva och förklara engelskans grundläggande uttals- och intonationsmönster och språkstruktur.
Färdighet och förmåga
• kunna använda en rik variation av arbetssätt, arbetsformer och strategier för att stödja elevernas språkutveckling i riktning mot en allsidig kommunikativ förmåga; • kunna bedriva större delen av undervisningen på engelska på ett naturligt och ledigt sätt och med god språklig säkerhet; • kunna skapa en trygg lärandemiljö i språkklassrummet med fokus på att utveckla och stärka elevernas språkliga självförtroende; • kunna skapa intresse och motivation för engelska genom en varierande undervisning grundad i vetenskaplighet och i relation till aktuella styrdokument; • kunna analysera, bedöma, dokumentera och kommunicera elevers språkutveckling med fokus på lärande och progression; • kunna uttrycka sig muntligt och skriftligt på ett tydligt och språkligt säkert sätt;
Värderingsförmåga och förhållningssätt
• förhålla sig till att alla barn i svensk skola har rätt att lära sig engelska, oavsett förkunskaper och särskilda behov; • värdera, reflektera över och diskutera olika språkutvecklande strategier i de tidigare skolåren i ett helhets- och ämnesintegrerat perspektiv; • förhålla sig till engelskan ställning som världsspråk och de konsekvenser detta kan få för den framtida utvecklingen av flerspråkighet • kunna reflektera över och bedöma sina egna kunskaper i engelska och sina förmågor som engelsklärare och kunna identifiera behov av egen vidareutveckling.
Behörighetskrav
Univ: Engelska för åk 4-6, kurs 2, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Gruppövningar och seminarier är obligatoriska.
Examination
De förväntade studieresultaten examineras genom seminarier, gruppövningar, språkportfolio samt ett skriftligt prov i engelska grammatik.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att analysera och värdera engelskundervisning och lärande utifrån nationella och internationella styrdokument, teorier om barns språkutveckling samt en kommunikativ och flerkulturell språksyn. Dessutom läggs vikt vid den studerandes förmåga att reflektera över den egna språkutvecklingen.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av kanslichefen för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA
Övriga föreskrifter
Huvudämnet för Grundlärarprogrammet med inriktning mot grundskolans år 4–6 läses över tre terminer där varje termin innehåller kurser i de tre kärnämnena svenska, matematik och engelska, enligt nedan:
Termin 1: Svenska 15 hp, Matematik 7,5 hp, Engelska 7,5 hp Termin 2: Svenska 7,5 hp, Matematik 15 hp, Engelska 7,5 hp Termin 3: Svenska 7,5 hp, Matematik 7,5 hp, Engelska 15 hp
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.