"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap, distans A, 30 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Home economics, distance A

Denna kursplan gäller: 2012-01-30 till 2015-01-04 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6KN009

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2011-11-14

Reviderad av: Institutionen för kostvetenskap, 2012-02-02

Innehåll

Moment 1. Hem- och konsumentkunskap – en introduktion, 3 hp (Home economics – an introduction) Momentet är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på att belysa ämnets disciplin och skolämnets syfte, mål, innehåll och perspektiv. Kursplanen i ämnet presenteras och ämnets senaste nationella utvärdering studeras i syfte att synliggöra ämnets resultat och behov av utveckling i dagens skola. Samspelet mellan människan i hushållet, samhälle och natur studeras och hushållets verksamheter synliggörs. Nationell och internationell ämnesdidaktisk forskning introduceras. Moment 2. Näringslära, 7,5 hp (Nutrition) Momentet inleds med att översiktligt behandla matspjälkningskanalens anatomi och fysiologi med fokus på spjälkning och absorption av energigivande näringsämnen. Dessutom belyses översiktligt hur energigivande näringsämnen omsätts i cellerna för att generera energi. Tyngdpunkten i momentet behandlar människans behov av energi, näring och vätska samt näringsämnenas funktion i kroppen. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån nordiska näringsrekommendationer (NNR) samt produkters innehållsförteckning och näringsdeklarationer granskas. De teoretiska kunskaperna verklighetsanknyts och fördjupas genom praktiska tillämpningar. Moment 3. Mat och folkhälsa, 7,5 hp (Food and Public Health) Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte belyses och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Energi- och näringsbehov för olika åldersgrupper, gravida, ammande, idrottare och vegetarianer diskuteras. I övrigt ingår även olika former av födoämneskänslighet som behandlas teoretiskt och praktisk samt diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom. I momentet behandlas patogena och livsmedelsförstörande såväl som hälsofrämjande mikroorganismer översiktligt och hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer. Moment 4. Livsmedel och matlagningsprocesser, 12 hp (Food and the process of cooking) I momentet behandlas grundläggande kunskaper och färdigheter för att kunna välja, hantera och tillaga livsmedel från olika råvaror och livsmedelsgrupper. Matkvalitet och livsmedelssäkerhet belyses och praktiseras under laborationer i samband med att grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas, jämförs och analyseras. Kemiska processer vid hantering och tillagning av råvaror och livsmedel behandlas översiktligt. Matlagningsprocesser utvärderas och diskuteras i didaktiska sammanhang. Sammansättning och tillagning av maträtter och måltider tränas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Såväl råvaror som hel- och halvfabrikat jämförs och analyseras utifrån näring, sensorik, tid, ekonomi och miljö. Som ett led i detta analyseras recept och studenten komponerar egna recept med fokus på hälsa och miljö, men också med ekonomi, tid och pedagogiska aspekter.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Hem- och konsumentkunskap – en introduktion, 3 hp (Home economics – an introduction) Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska den studerande kunna - Beskriva ämnets syfte, mål och innehåll och hushållets samspel med samhälle och natur. - Ge exempel på nationell och internationell ämnesdidaktiska forskningsfrågor som belyses inom ämnet hem- och konsumentkunskap. - Beskriva hur hushållets verksamheter påverkar våra livsvillkor utifrån ålder, kön, ekonomi och hushållets olika familjesammansättningar. Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska den studerande kunna - Diskutera skolämnets arbetssätt, innehåll och behovet av utveckling . Moment 2. Näringslära, 7,5 hp (Nutrition) Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska den studerande kunna - Beskriva översiktliga principer för kroppens hantering av energigivande näringsämnen inkluderat spjälkning, absorption samt omsättning i cellerna. - Redogöra för näringsämnenas betydelse för människan och dess förekomst i livsmedel. - Redogöra för människans behov av energi, näring och vätska. Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska den studerande kunna - Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer. - Utnyttja programvara för näringsberäkning av mat och måltider. Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska den studerande kunna - Granska och värdera förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel och måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer. - Visa ämnesdidaktiska förmågor för området näringslära som krävs för yrkesutövningen. Moment 3. Mat och folkhälsa, 7,5 hp (Food and Public Health) Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska den studerande kunna - Beskriva olika typer av mikroorganismer som förekommer i livsmedel samt känna till de sätt med vilka de kan orsaka förstörelse i samband med hantering, tillagning/beredning och förvaring. - Beskriva vanligt förekommande patogena mikroorganismer samt hur de utgör en hälsofara. - Beskriva och förstå konserveringsmetoder som används inom livsmedelsindustrin för att producera livsmedel med hög säkerhet och kvalitet och vad livsmedelslagen föreskriver i dessa sammanhang. - Redogöra för kostens betydelse för folkhälsan. - Redogöra för särskilda behov kring mat och måltider som kan förekomma hos barn och unga vid olika sjukdomstillstånd. Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska den studerande kunna - Tillämpa metoder som finns för att upprätthålla en god hygien i ett hushåll vid hantering, tillagning/beredning och förvaring av livsmedel. - Planera och tillaga måltider för individer med olika behov. - Tillämpa programvara för näringsberäkning av mat och måltider till människor med olika behov. Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska den studerande kunna - Värdera ett livsmedels säkerhet utifrån hantering, tillagning/beredning och förvaring. - Förklara och tillämpa gällande livsmedelslagstiftning i relation till hälsa. - Reflektera kring skolans roll i folkhälsoarbete och stödja främjandet av bra matvanor. - Integrera elevers särskilda behov kring mat och måltider i undervisningen. - Visa ämnesdidaktiska förmågor för området mat och folkhälsa som krävs för yrkesutövningen. Moment 4. Livsmedel och matlagningsprocesser, 12 hp (Food and the process of cooking) Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska den studerande kunna - Redogöra för grundläggande metoder för matlagning och bakning. - Beskriva hela processen från råvara till tillagad produkt/maträtt för olika livsmedelsgrupper. - Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid hantering, förvaring och tillagning av olika råvaror och livsmedel. - Redogöra översiktligt för ett antal kemiska processer när råvaror och livsmedel hanteras och tillagas. Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska den studerande kunna - Hantera och förvara livsmedel i syfte att bevara kvalitet, säkerhet och hållbarhet samt redogöra för olika kvalitetsbegrepp. - Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning. - Utnyttja programvara för näringsberäkning av mat och måltider. - Förmedla praktisk kunskap om metoder för matlagning och bakning. Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska den studerande kunna - Värdera olika råvaror och livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, miljö, tid, ekonomi och sensoriska aspekter. - Analysera färdigskrivna recept och komponera egna recept utifrån olika perspektiv. - Planera, genomföra och analysera pedagogisk verksamhet inom området mat, näring och hälsa.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. Obligatoriska laborationer som förekommer i samtliga moment, men i olika omfattning, följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande kan spelas in och analyseras. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops kan vara andra inslag.

Examination

Studenten examineras skriftligt och/eller muntligt. Examinerande uppgifter kan ske löpande under kursen och i slutet av kursen. Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionens relevant helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 15 hp utgör betyget Väl godkänd. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Moment 1. Hem- och konsumentkunskap – en introduktion, 3hp Examination sker genom rapportskrivning och deltagande i seminarium. I detta moment sätts endast något av betygen U eller G. Moment 2. Näringslära, 7.5 hp Examination sker genom skriftlig tentamen. I momentet ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner. För dessa sätts endast något av betygen U eller G. Moment 3. Mat och folkhälsa, 7,5 hp Examination sker genom skriftlig tentamen. I momentet ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner. För dessa sätts endast något av betygen U eller G. Moment 4. Livsmedel och matlagningsprocesser, 12 hp. Examination sker genom skriftlig tentamen. I momentet ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner, muntliga och skriftliga redovisningar, seminarier med aktivt deltagande och/eller inlämningsuppgifter. För dessa sätts endast något av betygen U eller G. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Institutionen för kostvetenskap. Blankett och information för tillgodoräknande http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

  • Giltig från: 2014 vecka 2

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 3 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hagberg Jan-Erik
    Tekniken i kvinnornas händer : hushållsarbete och hushållsteknik under tjugo- och trettiotalen
    1. uppl. : Malmö : LiberFörlag [distributör] : 1986 : 293, [3] s. :
    ISBN: 91-40-05160-9 ; 111:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Statistiska centralbyrån
    SCB :
    http://www.scb.se/statistik/LE/LE0103/2003M00/LE99SA0301_06.pdf
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Se Umeå UB:s söktjänst

    NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Ministerrådet Nordiska
    Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
    Nordiska ministerrådet : 2013 :
    ISBN: 9789289326308
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.norden.org/en/publications/publikationer/nord-2013-009

    MAT OCH FOLKHÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesreslaterade artiklar (ca 10 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Ministerrådet Nordiska
    Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
    Nordiska ministerrådet : 2013 :
    ISBN: 9789289326308
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.norden.org/en/publications/publikationer/nord-2013-009

    Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
    4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
    ISBN: 978-91-7424-075-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
    5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
    ISBN: 978-91-7205-837-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-01972-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
    Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation
    Läsanvisning: Beställes från SLV (se länk)

    Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan

    Läsanvisning: URL: www.sos.se

    LIVSMEDEL OCH MATLAGNINGSPROCESSEN 12 HP

    Obligatorisk litteratur

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vår kokbok
    Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
    26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
    ISBN: 9789113051000 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
    Livsmedelsverket, Uppsala :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :

    McGee Harold
    McGee on food & cooking : an encyclopedia of kitchen science, history and culture
    [New, completely rev. and updated ed.] : London : Hodder & Stoughton : 2004. : x, 884 s. :
    ISBN: 0-340-83149-9 (hbk.) : £30.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    McGee Harold
    Keys to good cooking : a guide to making the best of foods and recipes
    New York, N.Y. : Penguin Press : 2010 : xix, [2], 553 p. :
    ISBN: 978-1-59420-268-1 : $35.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2013 vecka 1

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 3 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hagberg Jan-Erik
    Tekniken i kvinnornas händer : hushållsarbete och hushållsteknik under tjugo- och trettiotalen
    1. uppl. : Malmö : LiberFörlag [distributör] : 1986 : 293, [3] s. :
    ISBN: 91-40-05160-9 ; 111:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Statistiska centralbyrån
    SCB :
    http://www.scb.se/statistik/LE/LE0103/2003M00/LE99SA0301_06.pdf
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT OCH FOLKHÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesreslaterade artiklar (ca 10 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
    Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
    4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
    ISBN: 978-91-7424-075-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
    5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
    ISBN: 978-91-7205-837-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-01972-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
    Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation
    Läsanvisning: Beställes från SLV (se länk)

    Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan

    Läsanvisning: URL: www.sos.se

    LIVSMEDEL OCH MATLAGNINGSPROCESSEN 12 HP

    Obligatorisk litteratur

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Obligatorisk

    Vår kokbok
    Andrews Birgitta, Lindgren Barbro
    24. uppl. : Stockholm : Prisma : 2005 : 865 s. :
    ISBN: 91-518-4257-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
    Livsmedelsverket, Uppsala :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    McGee Harold
    McGee on food & cooking : an encyclopedia of kitchen science, history and culture
    [New, completely rev. and updated ed.] : London : Hodder & Stoughton : 2004. : x, 884 s. :
    ISBN: 0-340-83149-9 (hbk.) : £30.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    McGee Harold
    Keys to good cooking : a guide to making the best of foods and recipes
    New York, N.Y. : Penguin Press : 2010 : xix, [2], 553 p. :
    ISBN: 978-1-59420-268-1 : $35.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2012 vecka 3

    Hem- och konsumentkunskap - en introduktion 3 hp

    Obligatorisk litteratur

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
    Livsmedelsverket, Uppsala :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och folkhälsa 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
    Livsmedelsverket, Uppsala :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesreslaterade artiklar (ca 10 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat för liv och lust
    Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
    Stockholm : Bonnier : 2004 : 400 s :
    ISBN: 91-0-010253-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
    4., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 111 s. :
    ISBN: 978-91-7205-626-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-01972-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
    Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allergiinformation
    Livsmedelsverket : 2010 :
    Allgeriinformation

    Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan

    Livsmedel och matlagningsprocessen 12 hp

    Obligatorisk litteratur

    Kursplaner och betygskriterier 2011
    Skolverket : 2011 :
    www.skolverket.se
    Obligatorisk

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    Obligatorisk

    Livsmedelskemi : kompendium för YTH
    Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
    [ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
    Obligatorisk

    Furugren Bo
    Kemi & biologi i maten
    1. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 2001 : 108 s. :
    ISBN: 91-27-75245-3 ; 375:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Obligatorisk

    Vår kokbok
    Andrews Birgitta, Lindgren Barbro
    24. uppl. : Stockholm : Prisma : 2005 : 865 s. :
    ISBN: 91-518-4257-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Aktuell information om livsmedel
    Livsmedelssverige :
    Livsmedelssverige
    Obligatorisk

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (27 s.) :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsdatabas. Energi och näringsämnen
    Livsmedelsverket, Uppsala :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    McGee Harold
    McGee on food & cooking : an encyclopedia of kitchen science, history and culture
    [New, completely rev. and updated ed.] : London : Hodder & Stoughton : 2004. : x, 884 s. :
    ISBN: 0-340-83149-9 (hbk.) : £30.00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    McGee Harold
    Keys to good cooking : a guide to making the best of foods and recipes
    New York, N.Y. : Penguin Press : 2010 : xix, [2], 553 p. :
    ISBN: 978-1-59420-268-1 : $35.00
    Se Umeå UB:s söktjänst