"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att undervisa i Hem- och konsumentkunskap, 6 hp

Engelskt namn: Teaching in Home Economics

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6KN013

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2013-05-27

Innehåll

Kursen behandlar skolans uppdrag och arbetssätt med betoning på undervisning i hem- och konsumentkunskap. Den studerande observerar pedagogiska processer i ämnet och tränar på att under handledning göra pedagogiska planeringar, genomföra och utvärdera undervisning. Vidare analyserar den studerande hur kunskapskrav i ämnet kommuniceras och olika former av summativa och formativa bedömningsprocesser och deras påverkan på elevernas måluppfyllelse och motivation.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Göra en pedagogisk planering utifrån kursplanens syfte, mål, innehåll och kunskapskrav samt med hänsyn tagen till ramfaktorer.

Färdighet och förmåga

  • Kommunicera och motivera den pedagogiska planeringen för eleverna
  • Genomföra undervisning utifrån den pedagogiska planeringen och i processen leda och samarbeta med eleverna

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Analysera och reflektera över egen genomförd undervisning i relation till den pedagogiska planeringen, forskning om lärande inom ämnet och grundläggande läroplansteoretiska och didaktiska teorier
  • Analysera och reflektera över hur ämnets kunskapskrav kan kommuniceras och realiseras.
  • Reflektera över läraryrkets komplexitet och sitt eget behov av ytterligare kunskap.

Behörighetskrav

Godkända kurser i UK I och HK A samt genomgången HK B.

Undervisningens upplägg

Kursen är till sin huvuddel skolförlagd och i hög grad studentaktiv. Den skolförlagda delen innebär obligatorisk närvaro på tilldelad arbetsplats där den lokale lärarutbildaren utbildar och handleder studenten och ger denne kontinuerlig respons kring utförande av de uppgifter som ingår i läraryrket.
Kursen inleds med en kortare introduktion och förberedelser samt avslutas med examinerande seminarium. Under perioden besöker universitetslärare studenten för observation och handledande samtal.

Examination

Examination sker genom skriftliga och muntliga redovisningar samt genom uppvisade av färdigheter i att undervisa. Betyget utgör examinators samlade bedömning av den studerandes kunskaper, förmågor och förhållningsätt. För betyget godkänd läggs i bedömningen vikt vid den studerandes förmåga att självständigt och i dialog kunna tillämpa planering och dokumentation i lärandesituationer samt genom distansering kunna analysera, problematisera och integrera sina teoretiska och praktiska didaktiska kunskaper. För betyget väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera och analysera kursens innehåll. Den lokale lärarutbildaren bidrar med dokumenterat bedömningsunderlag i enlighet med kursens förväntade studieresultat.

Vid underkännande erbjuds studenten förlängd VFU-praktik samt ny examination enligt gällande regler. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Institutionen för kostvetenskap.

Litteratur

  • Giltig från: 2014 vecka 35

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skolverket
    Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet
    www.skolverket.se :
    Obligatorisk

    REFERENSLITTERATUR

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Cullbrand Ingrid
    På väg mot empowerment : reflektioner över tre studier som behandlar undervisning i hemkunskap
    Göteborg : Univ. : 2003 : 77s. :

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Cullbrand Ingrid
    Att sträva mot mål : strategier för undervisning i hemkunskap
    1998 : 98 s. :
    Läsanvisning: Tillhandahålls i PDF-format av institutionen

    Undervisning i teori och praktik: en introduktion i didaktik
    Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
    4 uppl : Umeå : Fundo, cop : 2009 : 73 s :
    Läsanvisning: (70 sid)

    Hemkunskap betraktat ur ett didaktiskt perspektiv.
    Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
    Uppsala : 1998 : 38 s. :
    Läsanvisning: http://www.did.uu.se/hkrummet/didbok.htm

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Övrig litteratur kan tillkomma och länkas då via filsamlingen i Cambro

  • Giltig från: 2013 vecka 35

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Cullbrand Ingrid
    Empowerment
    Göteborg University Department of Food, Health and Envirorment : 2003 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillhandahålls i pdf-format via institutionen (67 sid.)

    Cullbrand Ingrid
    Att sträva mot mål: strategier för undervisning i hemkunskap
    Göteborgs universitet : 1998 :
    Läsanvisning: Tillhandahålls i pdf-format via institutionen (110 sid.)

    Hemkunskap betraktat ur ett didaktiskt perspektiv.
    Grönqvist Margareta, Hjälmeskog Karin
    Uppsala : 1998 : 38 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: (38 sid.) http://www.didi.uu.se/hkrummet/didbok.htm

    Bedöma och lära i hem- och konsumentkunskap : bakgrund och framväxt av ett pedagogiskt bedömningsmaterial
    De Ron Lena, Feldt Maria
    Stockholm : PRIM-gruppen, Institutionen för undervisningsprocesser, kommunikation och lärande, Lärarhögskolan i Stockholm : [2006] : 74 s. :
    Obligatorisk

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (120 sid)

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet : Lpo 94, anpassad till att också omfatta förskoleklassen och fritidshemmet.
    Stockholm : Utbildningsdepartementet : 1998 : 19 s. :
    http://www.skolverket.se/skolfs?id=258
    ISBN: 91-38-31413-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    REFERENSLITTERATUR

    Undervisning i teori och praktik: en introduktion i didaktik
    Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
    4 uppl : Umeå : Fundo, cop : 2009 : 73 s :
    Läsanvisning: (70 sid)

    Metoder : undervisning och framträdande
    Långström Sture, Viklund Ulf
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 194 s. :
    ISBN: 978-91-44-05595-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Övrig litteratur kan tillkomma och länkas då via filsamlingen i Cambro