"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap för fritidspedagoger, 30 hp (1-30). Ingår i Lärarlyftet II, 30 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Home- and consumer studies in Leisure-time Centres, 30 hp (1-30)

Denna kursplan gäller: 2015-08-17 till 2018-08-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6KN019

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2015-02-19

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion, (Home- and consumer studies - an introduction), 2,5 hp
  2. Mat, måltider och hälsa, (Food, meals, and health), 12,5 hp
  3. Mat, hushåll, individ och samhälle, (Food, household, the individual and society), 5 hp
  4. Konsumtion, ekonomi, miljö och livsstil, (Consumption, economy, environment, and lifestyle), 7,5 hp
  5. Lärande och bedömning i ämnet hem- och konsumentkunskap, (Learning and assessment in home- and consumer studies), 2,5 hp

Moment 1. Hem- och konsumentkunskap en introduktion, 2,5 hp
Momentet är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på att belysa ämnets disciplin och skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav. Kursplanen i ämnet presenteras och nationell och internationell ämnesdidaktisk forskning introduceras.

Moment 2. Mat, måltider och hälsa, 12,5 hp
Momentet inleds med att behandla människans behov av energi, energigivande näringsämnen, vätska och de viktigaste vitaminerna och mineralerna samt dess funktion i kroppen. Innehåll av energi och näring i olika livsmedel och måltider granskas i relation till nordiska näringsrekommendationer och de olika behov som kan föreligga hos olika åldersgrupper, idrottare och vegetarianer.
Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Särskilda behov som kan föreligga vid födoämneskänslighet, diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom belyses. Här ingår också hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer orsakade av mikroorganismer.
I momentet ingår även att välja, hantera och tillaga livsmedel och värdera detta i relation till hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas och analyseras. Sammansättning av maträtter och måltider värderas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Recept analyseras med fokus på hälsa, tid, ekonomi, miljö samt sensoriska och pedagogiska aspekter.
 
Moment 3. Mat, hushåll, individ och samhälle, 5 hp
Under momentet behandlas människans relation till mat ur ett sociologiskt perspektiv. Preferenser och val av livsmedel samt värderingar om mat problematiseras i relation till samhällsutveckling, genus, samhällsklass, etnicitet, religion och kultur. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas. Andra aspekter som belyses är hur sociala normer och mänsklig interaktion påverkar matvanor och hur detta formas under livet.
I momentet studeras också hushållets olika verksamheter, såsom tvätt, städning, matlagning och övrig omsorgsverksamhet, utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. Jämställdhet i vardagslivet och balansen mellan hemarbete och förvärvsarbete problematiseras i relation till genusteorier och genusforskning.
 
Moment 4. Konsumtion, ekonomi, miljö och livsstil, 7,5 hp
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val och ställningstagande får för dem själva, människor i deras närhet och omvärlden med tanke på en hållbar utveckling. Reklam och andra marknadskrafter som riktar sig till unga konsumenter analyseras och granskas kritiskt. Även ungas ekonomi och sparande ur ett hållbarhetsperspektiv behandlas.
Momentet belyser även hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, hushållsprodukter och levnadsvanor. I momentet studeras kommunernas återvinning och teknisk infrastruktur t.ex. hushållets dagliga användning av livsmedel, energi, vatten, avlopp och transporter. Dessutom belyses konsumentinformation, såsom miljömärkningar och deras betydelse.
 
Moment 5. Lärande och bedömning i ämnet hem- och konsumentkunskap, 2,5 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån olika ramfaktorer. Det innebär att planera för hur det centrala innehållet i kursplanen kan behandlas och tillrättaläggas för elever i grundskolans lägre åldrar. Vidare att planera för formativ och summativ bedömning för åk 6 i syfte att nå de övergripande målen inom ämnet. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.
Genomgående i kursen fördjupas teoretiska kunskaper med praktiska tillämpningar och ämnesdidaktiska perspektiv problematiseras i relation till den pedagogiska praktiken.
 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna

  • Redogöra för funktion, behov och förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel i relation till nordiska näringsrekommendationer.
  • Redogöra för kostens betydelse för hälsan samt särskilda behov som kan förekomma kring mat och måltider hos barn och unga vid olika sjukdomar.
  • Beskriva hur mikroorganismer i livsmedel kan påverka livsmedelskvalitet och hälsa samt hur hantering, beredning och tillagning av livsmedel kan påverka dessa processer.
  • Känna till pedagogiska verktyg för kunskapsområdet Mat, måltider och hälsa.
  • Förstå och beskriva hur samhällsutveckling, genus, samhällsklass, etnicitet, religion, kultur och socialisation och är med och formar människans relation till mat.
  • Känna till hushållets relation till samhällets tekniska system för ett hållbart kretslopp.
  • Beskriva och förstå innebörden i olika typer av konsumentinformation i relation till ekonomi, miljö och hälsa.
  • Beskriva ungas ekonomi, sparande och konsumtion ur ett hållbarhetsperspektiv.

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna

  • Planera och tillaga måltider utifrån kunskap om olika livsmedelsgruppers sammansättning, metoder för tillagning och bakning, nordiska näringsrekommendationer samt individers särskilda behov.
  • Välja och använda redskap och metoder för tvätt och städning utifrån perspektivet hälsa, ekonomi och miljö.
  • Skilja på reklam och konsumentinformation.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna

  • Diskutera skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav i relation till förutsättningar och ämnesdidaktiska forskningsfrågor.
  • Värdera livsmedel, recept, matlagningsmetoder, livsmedelshantering och måltider utifrån perspektiven hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter.
  • Diskutera hur sociala strukturer, normer och mänsklig interaktion är med och formar människans relation till mat.
  • Värdera och diskutera hushållets verksamheter och funktioner utifrån samhällsutveckling och perspektiven hälsa, ekonomi, miljö och genus.
  • Värdera hur produktion och konsumtion av varor och tjänster påverkar hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom skolämnet hem- och konsumentkunskap som krävs för yrkesutövningen.
  • Planera, genomföra, dokumentera och motivera undervisning, examination och bedömning i hem- och konsumentkunskap för åk 1-6 , utifrån styrdokument, andra ramfaktorer samt elevers olika kulturella bakgrund och varierande behov av stöd.
  • Reflektera över det egna lärandet, lärarens sociala och pedagogiska uppgifter, läraryrkets komplexitet och ämnesstudierna i ett didaktiskt perspektiv.

Behörighetskrav

De som har en fritidspedagogexamen eller motsvarande som enbart är inriktad mot fritidshem eller enbart mot fritidshem och förskola och med anställning hos huvudman.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. IKT-inslag förekommer i form av digital lärplattform. Dokumentation i digital form sker som ett led i studenternas kompetensuppföljning och progression. Den studerande ska ha tillgång till internetuppkopplad dator. Obligatoriska laborationer förekommer i samtliga moment, men i olika omfattning och följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande kan spelas in och analyseras. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops kan vara andra inslag. Utgångspunkt skall vara ett problem- och processorienterat arbetssätt som ligger till grund för diskussioner, reflektioner och analyser samt ger beredskap för ett flexibelt arbetssätt i den kommande yrkesverksamheten.
 

Examination

Examinationer sker genom skriftliga individuella tentamina, muntliga och skriftliga redovisningar och seminarier. I kursen ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner. Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionen relevant helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 15 hp utgöra betyget Väl godkänd.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
 

Litteratur

  • Giltig från: 2017 vecka 52

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindblom Cecilia
    Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
    Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789176014981
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA, 12 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i skolan
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen

    Vår kokbok
    Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
    26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
    ISBN: 9789113051000 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
    Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
    Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
    ISBN: 9789147081301
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, HUSHÅLL, INDIVID OCH SAMHÄLLE 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
    www.hur.nu
    Obligatorisk

    “He just has to like ham”–The centrality of meat in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk

    ‘Don't give us an assignment where we have to use spinach!’: food choice and discourse in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2015 :
    Obligatorisk

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :
    Obligatorisk

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedelin Astrid
    Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
    9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
    ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Eller motsvarade (dvs valfri HKK-bok som är publicerade tidigast 2008)

    Andersen Merethe
    Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
    Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
    Fulltext
    ISBN: 91-7714-121-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 16 Tillhandahålls av institutionen

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :

    KONSUMTION, EKONOMI, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Roos Elin
    Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
    Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 50 sid

    Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
    Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013 103 sidor

    Lagerberg Fogelberg Charlotte
    På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
    Livsmedelsverket : 2008 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: LIBRIS-ID: 11580621 213 s

    Ziegler F
    På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
    Livsmedelsverket : 2008 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Finns att ladda ner som pdf här: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Ekström Karin M
    Unga konsumenter – utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
    FreeBook, Stockholm : 2014 :
    www.freebook.se
    Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång

    Smarta val : vid matbordet och i affären : hem- och konsumentkunskap
    Molander Eva, Sillén Ingrid
    Karlstad : Konsumentverket : [2014] : 34 sidor :
    ISBN: 9789187533167
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: 83 sidor

    Koll på pengarna
    Konsumentverket : 2015 :
    www.konsumentverket.se

    LÄRANDE OCH BEDÖMNING I ÄMNET HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wikström Christina
    Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
    Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wiliam Dylan
    Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
    ISBN: 9789144083698
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bohm Ingela
    “We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
    Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
    ISBN: 9789176016176
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindblom Cecilia
    Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
    Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 9789176014981
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Bedömningsaspekter
    Skolverket : 2014 :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    Läsanvisning: 14 sidor

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 5 och 8

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats

    Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
    Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-87115-78-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2016 vecka 33

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 37(5), 556-563. Doi nummer är: 10.1111/ijcs.12027

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA, 12 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i skolan
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen

    Vår kokbok
    Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
    26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
    ISBN: 9789113051000 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
    Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
    Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
    ISBN: 9789147081301
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, HUSHÅLL, INDIVID OCH SAMHÄLLE 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
    www.hur.nu
    Obligatorisk

    “He just has to like ham”–The centrality of meat in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk

    ‘Don't give us an assignment where we have to use spinach!’: food choice and discourse in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2015 :
    Obligatorisk

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedelin Astrid
    Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
    9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
    ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Eller motsvarade (dvs valfri HKK-bok som är publicerade tidigast 2008)

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s 16 Tillhandahålls via inst

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KONSUMTION, EKONOMI, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Roos Elin
    Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
    Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 50 sid

    Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
    Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013 103 sidor

    Lagerberg Fogelberg Charlotte
    På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
    Livsmedelsverket : 2008 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: LIBRIS-ID: 11580621 213 s

    Ziegler F
    På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
    Livsmedelsverket : 2008 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Finns att ladda ner som pdf här: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Ekström Karin M
    Unga konsumenter – utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
    FreeBook, Stockholm : 2014 :
    www.freebook.se
    Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång

    Smarta val : vid matbordet och i affären : hem- och konsumentkunskap
    Molander Eva, Sillén Ingrid
    Karlstad : Konsumentverket : [2014] : 34 sidor :
    ISBN: 9789187533167
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: 83 sidor

    Koll på pengarna
    Konsumentverket : 2012 :
    Konsumentverket

    LÄRANDE OCH BEDÖMNING I ÄMNET HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wikström Christina
    Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
    Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wiliam Dylan
    Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
    ISBN: 9789144083698
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The importance of time frames in Home and Consumer Studies
    Lindblom C, Erixon Arreman I, Bohm I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : Accepted :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: DOI: 10.1111/ijcs.12256

    Referenslitteratur

    Bedömningsaspekter
    Skolverket : 2014 :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    Läsanvisning: 14 sidor

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 5 och 8

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats

    Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
    Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-87115-78-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2016 vecka 1

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 37(5), 556-563. Doi nummer är: 10.1111/ijcs.12027

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA, 12 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i skolan
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen

    Vår kokbok
    Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
    26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
    ISBN: 9789113051000 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
    Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
    Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
    ISBN: 9789147081301
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, HUSHÅLL, INDIVID OCH SAMHÄLLE 5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
    Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
    Obligatorisk

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk

    Lupton Deborah
    Food, the body and the self
    London : Sage : 1996 : 175 s. :
    Obligatorisk

    Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
    Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
    Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
    www.hur.nu
    Obligatorisk

    “He just has to like ham”–The centrality of meat in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk

    ‘Don't give us an assignment where we have to use spinach!’: food choice and discourse in home and consumer studies.
    Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2015 :
    Obligatorisk

    Björk Mia
    Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
    Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
    ISBN: 91-7170-187-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor

    Nordenmark Mikael
    Arbetsliv, familjeliv och kön
    1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
    ISBN: 91-89140-34-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedelin Astrid
    Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
    9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
    ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Eller motsvarade (dvs valfri HKK-bok som är publicerade tidigast 2008)

    Tuomi-Gröhn Terttu
    Reinventing art of everyday making
    Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
    ISBN: 978-3-631-57113-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s 16 Tillhandahålls via inst

    Referenslitteratur

    Aléx Peder
    Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
    ISBN: 91-44-04270-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat, tro, tradition
    Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
    ISBN: 91-47-04841-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
    Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
    Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :

    Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
    Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
    Social Science & Medicine : 2011 :

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boss Pauline
    Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
    New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
    ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Didaktik : perspektiv och problem
    Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
    ISBN: 91-44-01032-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KONSUMTION, EKONOMI, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Roos Elin
    Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
    Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
    Wallman M, Nilsson K
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 50 sid

    Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
    Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
    Livsmedelsverket : 2013 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013 103 sidor

    Lagerberg Fogelberg Charlotte
    På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
    Livsmedelsverket : 2008 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk
    Läsanvisning: LIBRIS-ID: 11580621 213 s

    Ziegler F
    På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
    Livsmedelsverket : 2008 :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008

    "Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
    Ekström Louise, Sandberg Helena
    Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
    ISBN: 978-92-893-1986-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Finns att ladda ner som pdf här: http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf

    Lundby Erika
    Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
    Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
    Obligatorisk

    Ekström Karin M
    Unga konsumenter – utsatta och kapabla
    Konsumentverket : 2011 :
    Pdf-fil för nedladdning
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
    Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
    Fulltext (pdf)
    ISBN: 91-89314-72-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat på hållbar väg 1
    Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
    WWF : 2006 :
    Pdf-fil att ladda ner

    Mat på hållbar väg 2
    Wåhlander Helene, Freij Anna
    WWF : 2005 :
    Pdf-fil finns att ladda ner

    Nilsson Bruno
    Mat för livet - om framtidens livsmedel
    Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
    http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
    ISBN: 91-85205-07-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
    FreeBook, Stockholm : 2014 :
    www.freebook.se
    Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång

    Smarta val : vid matbordet och i affären : hem- och konsumentkunskap
    Molander Eva, Sillén Ingrid
    Karlstad : Konsumentverket : [2014] : 34 sidor :
    ISBN: 9789187533167
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Barbro
    Barn i konsumtionssamhället
    Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
    ISBN: 91-7227-427-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frykberg Josefine
    Vad kostar hållbara matvanor?
    Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
    www.fhi.se
    Läsanvisning: 83 sidor

    Koll på pengarna
    Konsumentverket : 2012 :
    Konsumentverket

    LÄRANDE OCH BEDÖMNING I ÄMNET HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wikström Christina
    Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
    Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wiliam Dylan
    Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
    ISBN: 9789144083698
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The importance of time frames in Home and Consumer Studies
    Lindblom C, Erixon Arreman I, Bohm I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : Accepted :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: DOI: 10.1111/ijcs.12256

    Referenslitteratur

    Bedömningsaspekter
    Skolverket : 2014 :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    Läsanvisning: 14 sidor

    Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
    Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
    Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
    http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
    ISBN: 91-85009-77-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 5 och 8

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats

    Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
    Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-87115-78-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
    Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
    ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2015 vecka 34

    HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION 2,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälmeskog Karin
    "Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
    ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Petersson Monica
    Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
    http://hdl.handle.net/2077/9473
    ISBN: 978-91-7346-577-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Höijer Karin
    Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
    Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
    ISBN: 9789155487126
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hipkiss Anna Maria
    Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
    Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
    ISBN: 9789176011003
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
    Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
    International Journal of Consumer Studies : 2013 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 37(5), 556-563. Doi nummer är: 10.1111/ijcs.12027

    Referenslitteratur

    Åbacka Gun
    Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
    Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
    ISBN: 978-951-765-412-8
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024

    Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
    De Ron Lena, Feldt Maria
    [Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
    ISBN: 9789163733888
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA, 12 HP

    Obligatorisk litteratur

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32548-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i skolan
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsvetenskap
    Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
    2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
    ISBN: 9789144095677
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen

    Vår kokbok
    Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
    26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
    ISBN: 9789113051000 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
    Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
    Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
    ISBN: 9789147081301
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
    Modin R, Lindblad M
    Livsmedelsverket : 2011 :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

    MAT, HUSHÅLL, INDIVID OCH SAMHÄLLE 5 HP

    Litteratur läggs ut senast en månad innan terminsstart

    KONSUMTION, EKONOMI, MILJÖ OCH LIVSSTIL 7,5 HP

    Litteratur läggs ut senast en månad innan terminsstart

    LÄRANDE OCH BEDÖMNING I ÄMNET HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP 2,5 HP

    Litteratur läggs ut senast en månad innan terminsstart