Engelskt namn: Home- and consumer studies in Leisure-time Centres, 30 hp (1-30)
Denna kursplan gäller: 2015-08-17 till 2018-08-12 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-08-13
Kursplan för kurser med start innan 2018-08-12
Kurskod: 6KN019
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2015-02-19
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Hem- och konsumentkunskap en introduktion, 2,5 hp
Momentet är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på att belysa ämnets disciplin och skolämnets syfte, mål, innehåll och kunskapskrav. Kursplanen i ämnet presenteras och nationell och internationell ämnesdidaktisk forskning introduceras.
Moment 2. Mat, måltider och hälsa, 12,5 hp
Momentet inleds med att behandla människans behov av energi, energigivande näringsämnen, vätska och de viktigaste vitaminerna och mineralerna samt dess funktion i kroppen. Innehåll av energi och näring i olika livsmedel och måltider granskas i relation till nordiska näringsrekommendationer och de olika behov som kan föreligga hos olika åldersgrupper, idrottare och vegetarianer.
Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Särskilda behov som kan föreligga vid födoämneskänslighet, diabetes typ 1 och ätstörningar hos barn och ungdom belyses. Här ingår också hur man med god hantering och livsmedelshygien kan förebygga sjukdomar och livsmedelsförstörande processer orsakade av mikroorganismer.
I momentet ingår även att välja, hantera och tillaga livsmedel och värdera detta i relation till hälsa, tid, ekonomi, miljö och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning tillämpas och analyseras. Sammansättning av maträtter och måltider värderas för att möta olika behov som finns i ett hushåll. Recept analyseras med fokus på hälsa, tid, ekonomi, miljö samt sensoriska och pedagogiska aspekter.
Moment 3. Mat, hushåll, individ och samhälle, 5 hp
Under momentet behandlas människans relation till mat ur ett sociologiskt perspektiv. Preferenser och val av livsmedel samt värderingar om mat problematiseras i relation till samhällsutveckling, genus, samhällsklass, etnicitet, religion och kultur. Mat- och måltidsvanor samt mattraditioner i samband med högtider inom olika kulturer behandlas. Andra aspekter som belyses är hur sociala normer och mänsklig interaktion påverkar matvanor och hur detta formas under livet.
I momentet studeras också hushållets olika verksamheter, såsom tvätt, städning, matlagning och övrig omsorgsverksamhet, utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur. Jämställdhet i vardagslivet och balansen mellan hemarbete och förvärvsarbete problematiseras i relation till genusteorier och genusforskning.
Moment 4. Konsumtion, ekonomi, miljö och livsstil, 7,5 hp
Momentet behandlar konsumtion och livsstil hos unga människor och vilka konsekvenser deras val och ställningstagande får för dem själva, människor i deras närhet och omvärlden med tanke på en hållbar utveckling. Reklam och andra marknadskrafter som riktar sig till unga konsumenter analyseras och granskas kritiskt. Även ungas ekonomi och sparande ur ett hållbarhetsperspektiv behandlas.
Momentet belyser även hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, hushållsprodukter och levnadsvanor. I momentet studeras kommunernas återvinning och teknisk infrastruktur t.ex. hushållets dagliga användning av livsmedel, energi, vatten, avlopp och transporter. Dessutom belyses konsumentinformation, såsom miljömärkningar och deras betydelse.
Moment 5. Lärande och bedömning i ämnet hem- och konsumentkunskap, 2,5 hp
I momentet behandlas gällande styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur med tonvikt på lärande och bedömning. Studenten tränar på att planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån olika ramfaktorer. Det innebär att planera för hur det centrala innehållet i kursplanen kan behandlas och tillrättaläggas för elever i grundskolans lägre åldrar. Vidare att planera för formativ och summativ bedömning för åk 6 i syfte att nå de övergripande målen inom ämnet. Fortlöpande tränas didaktisk analys och problematisering av frågor om undervisning och lärande.
Genomgående i kursen fördjupas teoretiska kunskaper med praktiska tillämpningar och ämnesdidaktiska perspektiv problematiseras i relation till den pedagogiska praktiken.
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna
De som har en fritidspedagogexamen eller motsvarande som enbart är inriktad mot fritidshem eller enbart mot fritidshem och förskola och med anställning hos huvudman.
Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier i muntlig eller skriftlig form. IKT-inslag förekommer i form av digital lärplattform. Dokumentation i digital form sker som ett led i studenternas kompetensuppföljning och progression. Den studerande ska ha tillgång till internetuppkopplad dator. Obligatoriska laborationer förekommer i samtliga moment, men i olika omfattning och följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande kan spelas in och analyseras. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika momenten. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Värderingsövningar, rollspel och workshops kan vara andra inslag. Utgångspunkt skall vara ett problem- och processorienterat arbetssätt som ligger till grund för diskussioner, reflektioner och analyser samt ger beredskap för ett flexibelt arbetssätt i den kommande yrkesverksamheten.
Examinationer sker genom skriftliga individuella tentamina, muntliga och skriftliga redovisningar och seminarier. I kursen ingår också examinerande laborationer med efterföljande redovisningar och diskussioner. Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionen relevant helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För att erhålla betyget väl godkänt ska minst 15 hp utgöra betyget Väl godkänd.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789176014981
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen
Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
www.hur.nu
Obligatorisk
He just has to like hamThe centrality of meat in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
Appetite : 2015 :
Obligatorisk
Don't give us an assignment where we have to use spinach!: food choice and discourse in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2015 :
Obligatorisk
Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :
Obligatorisk
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Eller motsvarade (dvs valfri HKK-bok som är publicerade tidigast 2008)
Andersen Merethe
Mat för alla sinnen : [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] : [handledning årskurs 4-6]
Stockholm : Livsmedelsverket/Stiftelsen för Måltidsforskning : 2000 : 68, [9] s. :
Fulltext
ISBN: 91-7714-121-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s. 16
Tillhandahålls av institutionen
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Roos Elin
Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sid
Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013
103 sidor
Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
Livsmedelsverket : 2008 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Läsanvisning: LIBRIS-ID: 11580621
213 s
Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008
"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
ISBN: 978-92-893-1986-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns att ladda ner som pdf här:
http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf
Lundby Erika
Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
Obligatorisk
Ekström Karin M
Unga konsumenter utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat på hållbar väg 1
Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
WWF : 2006 :
Pdf-fil att ladda ner
Mat på hållbar väg 2
Wåhlander Helene, Freij Anna
WWF : 2005 :
Pdf-fil finns att ladda ner
Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
FreeBook, Stockholm : 2014 :
www.freebook.se
Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång
Smarta val : vid matbordet och i affären : hem- och konsumentkunskap
Molander Eva, Sillén Ingrid
Karlstad : Konsumentverket : [2014] : 34 sidor :
ISBN: 9789187533167
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
www.fhi.se
Läsanvisning: 83 sidor
Koll på pengarna
Konsumentverket : 2015 :
www.konsumentverket.se
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
ISBN: 9789144083698
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789176014981
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bedömningsaspekter
Skolverket : 2014 :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
Läsanvisning: 14 sidor
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 5 och 8
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-87115-78-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 37(5), 556-563. Doi nummer är: 10.1111/ijcs.12027
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen
Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Obligatorisk
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
www.hur.nu
Obligatorisk
He just has to like hamThe centrality of meat in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
Appetite : 2015 :
Obligatorisk
Don't give us an assignment where we have to use spinach!: food choice and discourse in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2015 :
Obligatorisk
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Eller motsvarade (dvs valfri HKK-bok som är publicerade tidigast 2008)
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s 16
Tillhandahålls via inst
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :
Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Roos Elin
Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sid
Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013
103 sidor
Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
Livsmedelsverket : 2008 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Läsanvisning: LIBRIS-ID: 11580621
213 s
Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008
"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
ISBN: 978-92-893-1986-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns att ladda ner som pdf här:
http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf
Lundby Erika
Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
Obligatorisk
Ekström Karin M
Unga konsumenter utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat på hållbar väg 1
Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
WWF : 2006 :
Pdf-fil att ladda ner
Mat på hållbar väg 2
Wåhlander Helene, Freij Anna
WWF : 2005 :
Pdf-fil finns att ladda ner
Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
FreeBook, Stockholm : 2014 :
www.freebook.se
Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång
Smarta val : vid matbordet och i affären : hem- och konsumentkunskap
Molander Eva, Sillén Ingrid
Karlstad : Konsumentverket : [2014] : 34 sidor :
ISBN: 9789187533167
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
www.fhi.se
Läsanvisning: 83 sidor
Koll på pengarna
Konsumentverket : 2012 :
Konsumentverket
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
ISBN: 9789144083698
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
The importance of time frames in Home and Consumer Studies
Lindblom C, Erixon Arreman I, Bohm I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : Accepted :
Obligatorisk
Läsanvisning: DOI: 10.1111/ijcs.12256
Bedömningsaspekter
Skolverket : 2014 :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
Läsanvisning: 14 sidor
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 5 och 8
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-87115-78-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 37(5), 556-563. Doi nummer är: 10.1111/ijcs.12027
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen
Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Att skapa en relation - laga mat som en symbolhandling
Fjellström Christina, Red Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
MHM rapporter nr 2007:39 I Hushållsvetenskap & Co, Institutionen för Mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet. : 2007 :
Obligatorisk
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Lupton Deborah
Food, the body and the self
London : Sage : 1996 : 175 s. :
Obligatorisk
Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Handelns utvecklingsråd. Forskningsrapport 2010:2 : 2010 :
www.hur.nu
Obligatorisk
He just has to like hamThe centrality of meat in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
Appetite : 2015 :
Obligatorisk
Don't give us an assignment where we have to use spinach!: food choice and discourse in home and consumer studies.
Bohm I, Lindblom C, Åbacka G, Bengs C, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2015 :
Obligatorisk
Björk Mia
Hemarbetets modernitet : en fråga om kön, kunskap, tid och rum
Stockholm : Tekniska högsk. : 1997 : 277 s. :
ISBN: 91-7170-187-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, ca 150 sidor
Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hedelin Astrid
Hem- och konsumentkunskap : åk 6-9
9. uppl. : Malmö : Interskol : 2008 : 320 s. :
ISBN: 978-91-7306-764-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Eller motsvarade (dvs valfri HKK-bok som är publicerade tidigast 2008)
Tuomi-Gröhn Terttu
Reinventing art of everyday making
Frankfurt am Main : Lang : 2008 : 281 s. :
ISBN: 978-3-631-57113-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s 16
Tillhandahålls via inst
Aléx Peder
Konsumera rätt - ett svenskt ideal : behov, hushållning och konsumtion
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 250, [6] s. :
ISBN: 91-44-04270-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat, tro, tradition
Westblom Jonsson Helen, Wrange-Tholander Åsa
1. uppl. : Stockholm : Liber : 1997 : 160 s. :
ISBN: 91-47-04841-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents
Neumark-Sztainer D, Story M, Perry C, Casey M.A
Journal Of The American Dietetic Association : 1999 :
Why healthy eating is bad for young people's health: Identity, belonging and food
Stead M, McDermott L, MacKintosh A.M, Adamson A
Social Science & Medicine : 2011 :
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Boss Pauline
Sourcebook of family theories and methods : a contextual approach
New York : Plenum : c1993 : xxvi,748 s. :
ISBN: 0-306-44264-7 ; No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Didaktik : perspektiv och problem
Svedner Per Olov, Säfström Carl-Anders
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 172 s. :
ISBN: 91-44-01032-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Roos Elin
Mat-klimat-listan Version 1.1 Rapport 077
Sveriges lantbruksuniversitet : 2014 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sid
Miljöpåverkan från animalieproduktion - Kött, Mjölk och ägg
Wallman M, Nilsson K, Cederberg C
Livsmedelsverket : 2013 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 17/2013
103 sidor
Lagerberg Fogelberg Charlotte
På väg mot miljöanpassade kostråd : vetenskapligt underlag inför miljökonsekvensanalysen av Livsmedelsverkets kostråd
Livsmedelsverket : 2008 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Läsanvisning: LIBRIS-ID: 11580621
213 s
Ziegler F
På väg mot miljöanpassade kostråd, delrapport fisk
Livsmedelsverket : 2008 :
www.slv.se
Obligatorisk
Läsanvisning: Livsmedelsverkets rapport 10/2008
"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
ISBN: 978-92-893-1986-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns att ladda ner som pdf här:
http://www.konsumentverket.se/global/konsumentverket.se/skola/dokument/reklam_funkar_inte_pa_mig.pdf
Lundby Erika
Kunskapsöversikt över barns konsumtionsmönster
Växjö : Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete : 2008 : 65 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vxu:diva-1937
Obligatorisk
Ekström Karin M
Unga konsumenter utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk
Hållbar utveckling i skolan : miljöundervisning och utbildning för hållbar utveckling i svensk skola
Stockholm : Statens skolverk : 2002 : 173 s. :
Fulltext (pdf)
ISBN: 91-89314-72-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat på hållbar väg 1
Larsson Eva-Lena, Danielsson Kennert, Sellgren Germund
WWF : 2006 :
Pdf-fil att ladda ner
Mat på hållbar väg 2
Wåhlander Helene, Freij Anna
WWF : 2005 :
Pdf-fil finns att ladda ner
Nilsson Bruno
Mat för livet - om framtidens livsmedel
Stockholm : KSLA : 2005 : 94 s. :
http://www.formas.se/docs/Bokhandel/PDF/Slutrapport%20tryckkorr.pdf
ISBN: 91-85205-07-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Din ekonomi & framtid Din ekonomi och framtid : allt du behöver veta efter skolan : Din ekonomi & framtid
FreeBook, Stockholm : 2014 :
www.freebook.se
Läsanvisning: Erhålls av institutionen i mån av tillgång
Smarta val : vid matbordet och i affären : hem- och konsumentkunskap
Molander Eva, Sillén Ingrid
Karlstad : Konsumentverket : [2014] : 34 sidor :
ISBN: 9789187533167
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Barbro
Barn i konsumtionssamhället
Falun : Norstedts akademiska förlag : 2005 : 235 s. :
ISBN: 91-7227-427-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Frykberg Josefine
Vad kostar hållbara matvanor?
Statens Folkhälsoinstitut : 2005 :
www.fhi.se
Läsanvisning: 83 sidor
Koll på pengarna
Konsumentverket : 2012 :
Konsumentverket
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wiliam Dylan
Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
ISBN: 9789144083698
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
The importance of time frames in Home and Consumer Studies
Lindblom C, Erixon Arreman I, Bohm I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : Accepted :
Obligatorisk
Läsanvisning: DOI: 10.1111/ijcs.12256
Bedömningsaspekter
Skolverket : 2014 :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
Läsanvisning: 14 sidor
Nationella utvärderingen av grundskolan 2003 (NU-03) : hem- och konsumentkunskap
Cullbrand Ingrid, Petersson Monika
Stockholm : Skolverket : 2005 : 132 s. :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=1410
ISBN: 91-85009-77-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 5 och 8
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Planering och genomförande av undervisningen : för grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan
Stockholm : Skolverket : 2011 : 45 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
Systematiskt kvalitetsarbete : för skolväsendet
Stockholm : Skolverket : 2012 : 52 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-87115-78-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Bjørndal Cato R. P., Nilsson Björn
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 149 s. :
ISBN: 91-47-05311-9 (korr.) z 47-05311-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study
Lindblom C, Arreman Erixon I, Hörnell A
International Journal of Consumer Studies : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 37(5), 556-563. Doi nummer är: 10.1111/ijcs.12027
Åbacka Gun
Att lära för livet hemma och i skolan : elevers uppfattningar av kost och hälsa, konsumtion och privatekonomi samt hushåll och miljö
Åbo : Åbo akademis förlag : 2008 : 327, [31] s. :
ISBN: 978-951-765-412-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: https://www.doria.fi/handle/10024/36024
Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (31 sidor) Tillhandahålls av institutionen
Vår kokbok
Kleinschmidt Wolfgang, Begner Sara
26. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2013 : 880 s. :
ISBN: 9789113051000 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvara maten rätt så håller den längre. Livsmedelsverkets rapport 20/2011
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk
Engelskspråkiga artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 85 sidor) tillkommer
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst
Litteratur läggs ut senast en månad innan terminsstart
Litteratur läggs ut senast en månad innan terminsstart
Litteratur läggs ut senast en månad innan terminsstart