"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B, 30 hp

Engelskt namn: Home economics B

Denna kursplan gäller: 2019-12-30 till 2020-08-09 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6KN025

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2019-06-20

Reviderad av: Prefekten, 2020-03-02

Innehåll

Kursen består av följande moduler:

  1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II (Food Science and Food Processes Part II), 7,5 hp
  2. Konsumtion och ekonomi (Consumption and Economy)), 7,5 hp
  3. Mat och hälsa- en fördjupning (Advancement in Food and health), 5 hp
  4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del I, (Home and Consumer Studies in theory and practice, part I), 5 hp
  5. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del II, (Home and Consumer Studies in theory and practice, part II), 5 hp

I kursens samtliga moduler ingår ämnesdidaktik inklusive metodik motsvarande totalt 14 hp

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
I modulen ingår att välja, hantera, tillaga och värdera livsmedel i relation till hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning analyseras och tillämpas. Kemiska processer som sker vid hantering och tillagning belyses översiktligt. Mat och måltider värderas och analyseras för att möta olika elevers behov. Recept analyseras och modifieras med fokus på hälsa, ekonomi, miljö, tid samt sensoriska och pedagogiska aspekter. Studenten tränar också på att planera och genomföra sensoriska övningar. Innehållet relateras till kunskapskraven och problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Modulen behandlar levnadsvanor och konsumtion av varor och tjänster i relation till sociologiska perspektiv och hållbar utveckling. Reklam och mediers påverkan på olika målgruppers konsumtion belyses och problematiseras. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Modulen belyses genomgående med fokus på barn och ungdomar och innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
 
Modul 3. Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp

I modulen behandlas människans behov av vitaminer och mineraler, olika livsmedels innehåll av dessa och därtill kopplade kostrelaterade folksjukdomar. Övervikt och ätstörning hos barn och ungdomar samt vegetarisk kosthållning problematiseras och diskuteras. Modulen behandlar även kostbudskap i media samt kommunikationsprocesser relaterat till hälsobudskap.

Modul 4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del I, 5 hp
I modulen tränar studenten på att planera pedagogisk verksamhet med utgångspunkt i gällande styrdokument där konstruktion av valida och reliabla uppgifter ingår. I modulen ingår även analys av läromedel samt fördjupade studier av ämnesdidaktisk forskning.
 
Modul 5. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik del II, 5 hp

Modulen behandlar bedömning, dokumentation, utvärdering, återkoppling och betygsättning av pedagogisk verksamhet. Studenten tränar på att planera, värdera och bedöma olika bedömningsprocesser inom hem- och konsumentkunskap. Vidare tränar studenten på att observera och dokumentera kunskap i handling.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för matlagningstermer och kulinariska ord
  • Beskriva översiktliga kemiska processer vid hantering och tillagning av livsmedel
  • Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid hantering, förvaring och tillagning av olika livsmedel

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning
  • Tillämpa ämnesdidaktiska metoder som används vid yrkesutövningen 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera och modifiera recept utifrån olika perspektiv
  • Värdera olika livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter 

Modul 2: Hållbar konsumtion 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas
  • Identifiera kunskap och kompetenser som är av betydelse för hållbar konsumtion

Färdighet och förmåga

  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området konsumtion som krävs för yrkesutövningen

Värderingsförmåga o förhållningssätt

  • Granska och diskutera reklam och mediers påverkan på barn och ungdomar
  • Diskutera vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för barn och ungdomar samt för en hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling 

Modul 3: Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik, del I, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för grundläggande innehåll i en pedagogisk planering

Färdighet och förmåga

  • Konstruera pedagogiska planeringar utifrån styrdokument och didaktisk forskning
  • Konstruera valida och reliabla formativa elevuppgifter

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Motivera undervisningsinnehåll och arbetssätt utifrån styrdokument och ämnesdidaktisk litteratur
  • Analysera och problematisera olika läromedels validitet och användbarhet 

Modul 4: Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik, del II, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för formativa och summativa bedömningsprocesser

Färdighet och förmåga

  • Planera reliabla och valida formativa och summativa bedömningsprocesser
  • Observera och dokumentera kunskap i praktisk handling

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera olika examinationsformers och examinationsfrågors förmåga att bedöma olika kunskapskvaliteter i skolämnet
  • Analysera och problematisera pedagogiska planeringar och elevuppgifter utifrån dess förmåga att visa kunskapskvaliteter i skolämnet
  • Analysera och problematisera bedömning av kunskap i praktisk handling 

Modul 5: Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för människans behov av vitaminer och mineraler
  • Redogöra för livsmedels innehåll av vitaminer och mineraler
  • Redogöra för kostrelaterade folksjukdomar kopplade till vitamin- och mineralintag

Färdighet och förmåga

  • Näringsvärdesberäkna, analysera och modifiera vegetariska  måltider
  • Kommunicera och bemöta kost- och hälsobudskap
  • Planera och genomföra Sapere-laboration tillsammans med grundskoleelever

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Diskutera hur man kan bemöta elever med olika behov och förutsättningar
  • Diskutera vegetarisk kosthållning i relation till hälsa, ekonomi och miljö

Behörighetskrav

Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp, med godkänt resultat om minst 7,5  hp, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

IKT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs delvis genom enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Undervisningen består även av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier. Praktiska inslag förekommer i samtliga moduler, men i olika omfattning. Dessa följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framföranden filmas. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Praktiska övningar med elevgrupper kan förekommaer. Didaktiska diskussioner förs kontinuerligt i de olika modulerna. Vissa moduler läses parallellt och inbördes ordning kan ändras. Tre obligatoriska fysiska veckoträffar vid olika tillfällen under terminen ingår i kursen.

Examination

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter. I modulen ingår även seminarier och laborationer i grupp med individuell bedömning samt individuell tentamen via lärplattform. För dessa sätts betyget U eller G.

Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter I modulen ingår även seminarium i grupp med individuell bedömning. För dessa sätts betyget U eller G.

Modul 3. Mat och hälsa - en fördjupning, 5 hp
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen via lärplattform. I modulen ingår även examinerande individuella skriftliga och muntliga uppgifter samt seminarier och laborationer i grupp, för dessa sätts betyget U eller G.

Modul 4. Hem- och konsumentkunskap i teori och praktik I, 5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter. I modulen ingår även individuella examinerande seminarier. För dessa sätts betyget U eller G.

Modul 5. Hem-och konsumentkunskap i teori och praktik II, 5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter. I modulen ingår även individuella examinerande seminarier. För dessa sätts betyget U eller G.

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 17,5 hp.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2020 vecka 1

LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg

Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Hungrig.nu
Hushållningssällskapet : 2009 :
Hungrig.nu

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
ISBN: 9789151303932
Se Umeå UB:s söktjänst

HÅLLBAR KONSUMTION, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Se Umeå UB:s söktjänst

Ekström Karin M
Unga konsumenter – utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Pdf-fil för nedladdning

"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :
http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/2010-502/at_download/publicationfile

Forsnäsgård Anita
Skolans undervisning för miljömässigt hållbar konsumtion
Konsumentverket : 2017 :
Konsumentverket

Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
Handelsrådet

Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
http://hdl.handle.net/2077/54558
ISBN: 978-91-7346-952-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumenterna och miljön 2018
2018 :
https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/var-verksamhet/konsumenterna-och-miljon-2018-17-konsumentverket.pdf

Liten laghund 2019 : viktiga lagar på konsumentområdet
Tionde upplagan : Karlstad : Konsumentverket : [2019] : 216 sidor :
ISBN: 9789188815033
Se Umeå UB:s söktjänst

Småungar & medier 2017
Stockholm : Statens medieråd : [2017] : 68 sidor :

Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
Rädda barnen :
www.raddabarnen.se

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL I, 5 HP

Rekommenderad litteratur

Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2018
Femte upplagan : Stockholm : Skolverket : [2018] : 299 sidor :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 9789138327333
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Ammert Niklas
Att spegla världen : läromedelsstudier i teori och praktik
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 360 s. :
ISBN: 9789144059204
Se Umeå UB:s söktjänst

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP I TEORI OCH PRAKTIK DEL II, 5 HP

Rekommenderad litteratur

Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2018
Femte upplagan : Stockholm : Skolverket : [2018] : 299 sidor :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 9789138327333
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Allmänna råd om betyg och betygssättning
2018 : 46 sidor :
http://www.skolverket.se/publikationer?id=4000
ISBN: 9789175593326
Se Umeå UB:s söktjänst

Wikström Christina
Konsten att göra bra prov : Vad lärare behöver veta om kunskapsmätning
Natur & Kultur : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-27-13241-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Bjørndal Cato R. P.
Det värderande ögat : observation, utvärdering och utveckling i undervisning och handledning
Andra upplagan : Stockholm : Liber : [2018] : 186 sidor :
ISBN: 9789147127832
Se Umeå UB:s söktjänst

Wiliam Dylan
Att följa lärande : formativ bedömning i praktiken
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 200 s. :
ISBN: 9789144083698
Se Umeå UB:s söktjänst

Jönsson Anders
Lärande bedömning 4:e uppl
4 uppl. : Gleerups Utbildning AB : 2017 :
ISBN: 9789140696564
Se Umeå UB:s söktjänst

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma

MAT OCH HÄLSA - EN FÖRDJUPNING, 5 HP

Rekommenderad litteratur

Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil

Gahne Mia
Mat för alla sinnen : sensorisk träning enligt SAPERE-metoden : handledning årskurs 4-6
1. rev. uppl. : Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2015 : 57, [21] s. :
ISBN: 978-91-7714-243-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/sapere_livsmedelsverket_a4-mindre.pdf

Dahlkwist Matts
Kommunikation
6. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 284 s. :
ISBN: 978-91-47-10774-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Ätstörningar
1177 Vårdguiden :
1177 Vårdguiden

Nordic food systems for improved health and sustainability
Stockholm Resilience Centre :
Stockholm Resilience Centre
Läsanvisning: 56 s

Referenslitteratur

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst

Ytterligare artiklar och webbsidor tillkommer