"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Naturvetenskap med utomhuspedagogisk inriktning mot för skola och förskoleklass, 30 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Science and Outdoor Education for Pre-school

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 6NO019

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Beslutad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-08-18

Innehåll

Kursen tar sin utgångspunkt i gällande styrdokument för förskola och förskoleklass, i aktuell forskning om barns lärande i naturvetenskap. Relevant ämnesteori i naturvetenskap och utomhuspedagogik bearbetas och naturvetenskapens karaktär, föränderlighet och gränser problematiseras. I kursen betonas betydelsen av att oberoende av årstid kunna uppleva, upptäcka och utforska naturvetenskapliga fenomen i omgivningen och det genomgående målet med kursen är att omsätta naturvetenskaplig och utomhuspedagogisk teori till lärandesituationer för barn. Med utgångspunkt i relevant didaktisk forskning och utvecklingsarbete om barns lärande och kommunikation i naturvetenskap utformas experiment och övningar i naturvetenskap. Dessa genomförs och utvärderas i studentgrupp och barngrupp. I kursen ingår dessutom friluftsteknik, teorier om lärande samt fältövningar. Den studerande reflekterar och dokumenterar sitt eget lärande och sin inställning och förmåga att leda, lära och bedöma såväl sig själv, kollegor och barngrupp.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna Kunskap och förståelse • redovisa kunskap i och om naturvetenskap i enlighet med styrdokument för förskola och förskoleklass • använda naturvetenskapliga förklaringsmodeller för respektive ämnesområde • förklara vardagliga fenomen och företeelser för barn på ett sådant sätt att deras intresse och begreppsutveckling stimuleras • redogöra för relevant aktuell didaktisk forskning utifrån undervisning och lärande i de naturorienterande ämnena Färdighet och förmåga • utnyttja och använda utomhusmiljön, närmiljön och närsamhället oberoende av årstid i tillägnandet av kunskaper i naturvetenskap • använda ämnesdidaktiska forskningsresultat för att organisera lärandesituationer som kan stimulera barns intresse och frågande samt utmana deras föreställningar om omvärlden i naturvetenskap • uppvisa goda färdigheter i praktiskt friluftsliv i utemiljö Värderingsförmåga och förhållningssätt • kritiskt granska det egna förhållningssättet till undervisning i naturorienterande ämnen i relation till relevant forskning • identifiera och problematisera aktuella händelser och forskning, såväl ämnesteoretiska som didaktiska med relevans för kursens innehåll • dokumentera och bedöma barns kunskapsutveckling i de naturorienterande ämnena

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen genomförs med föreläsningar, seminarier, experiment, konstruktionsövningar, presentationsövningar, exkursioner, självstudier samt handledning i samband med design av egna undervisningsaktiviteter för barn. De egna undervisningsaktiviteterna sker i universitets- och/eller i förskolemiljö. Kursen innehåller tre fältinslag; sommar, höst och vinter, som kan förläggas till skogs- eller havsmiljö. Under fältstudierna vävs naturvetenskap och utomhuspedagogik samman till en helhet. Fältinslagen, presentationsövningar, egna undervisningsaktiviteter och seminarier är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker såväl skriftligt som muntligt, bland annat genom skriftlig tentamen, bedömning av med barn genomförda undervisningsmoment, ledande av utomhusövningar samt seminarier, individuella inlämningsuppgifter och laborationsrapporter. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerade resultat. Studentens prestationer bedöms i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att tydliggöra och kritiskt diskutera samband mellan enskilda frågeställningar och i kursen behandlade teorier och synsätt. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. På tentamen och individuella redovisningar sätts något av betygen VG, G eller U. Laborationer, undervisningsaktiviteter och seminarier bedöms med betyget G eller U. Betyget baseras på en sammanvägning av resultat på samtliga examinerande delar och sätts först när samtliga obligatoriska inslag är betygsatta. En omtentamen ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omtentamen erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare en omtentamen erbjudas inom ett år från ordinarie tentamenstillfälle. I de fall tentamen eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omtentamen kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos teknisk naturvetenskaplig fakultetsnämnd begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av kanslichefen för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.