"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Lärares professionella och vetenskapliga förhållningssätt i skolpraktiken, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: The Professional and Scientific Teacher in Practice

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 till 2010-08-22 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6PE081

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2008-03-28

Innehåll

Under kursen förstärks tidigare erövrade kunskaper inom allmänna utbildningsområdet (AUO) genom aktiv tillämpning och prövning i skolans verksamheter. Praktikplatsens specifika förutsättningar utgör utgångspunkt för att tillsammans med lokala lärarutbildare ringa in problemområden/studieobjekt relevanta för analys av lärarens uppdrag. Dessa områden studeras och dokumenteras med hjälp av observationer och olika samtalstekniker riktade mot exempelvis nätanvändning, sociala, könsrelaterade och etniska mönster etc. Arbetssättet innebär en vaksamhet mot förgivettagna tankar och handlingar och prioritering av ett utforskande förhållningssätt som involverar elever och identifierar lärarens förutsättningar. Analyserna ligger sedan till grund för planering, genomförande och utvärdering av värdegrundsarbete, undervisning och lärande. Kursen ger möjlighet till fortlöpande utveckling av en vetenskapligt präglad lärarprofession.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska studenten kunna: - dokumentera och analysera sociala, könsrelaterade och etniska mönster - självständigt och kritiskt undersöka, beskriva och analysera den komplexa skolverksamheten utifrån valda problemområden - bedöma elevers kunskapsutveckling i förhållande till undervisningens förutsättningar, mål, medel och processer - ange vägar till värdering och utveckling av en vetenskapligt präglad lärarprofession.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt resultat inom Allmänna utbildningsområdet (AUO) 1-45 hp eller motsvarande kunskaper

Undervisningens upplägg

Kursen är verksamhetsförlagd och undervisningen är i hög grad studentaktiv. Av kursens 15 hp är 12 hp (dvs 8 veckor) skolförlagda. De skolförlagda veckorna innebär obligatorisk närvaro på tilldelad arbetsplats. I samråd med lokal lärarutbildare identifieras problemområden som systematiskt undersöks, dokumenteras och analyseras. Undersökningarnas resultat ligger till grund för planering, genomförande och utvärdering av värdegrundsarbete, undervisning och lärande. I kursen ingår tre obligatoriska seminarier; ett introducerande och två examinerande. Det första och tredje seminariet är förlagt till universitetet och samordnat med kursstart respektive kursavslut. Det andra seminariet genomförs i anslutning till den skolförlagda utbildningen. En utförlig enskild skriftlig rapport utgör underlag för det tredje kursavslutande seminariet.

Examination

Den studerandes kunskaper examineras i muntliga och/eller skriftliga former. Examinationsformerna bestäms av examinator. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända och övriga obligatoriska delar genomförda. Betyget utgör examinators samlade bedömning av den studerandes examinerade resultat. För betyget Väl godkänd läggs särskild vikt vid studentens förmåga att utforska professionella förhållningssätt utifrån kritiska genomlysningar av skolpraktiken. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om byte av examinator görs hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Tillgodoräknande av moment/delar av kurs beslutas av den betygsättande läraren. När det gäller tillgodoräknande av hel kurs beslutas detta av Fakultetsnämnden för lärarutbildning. Blankett för ansökan om tillgodoräknande http://www.umu.se/blankett/SA/

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 36

DS 2005:16. Att fånga kunnandet om lärandet och undervisning
Stockholm : Utbildnings- och kulturdepartementet : 140 s :
Läsanvisning: http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/50/26/9b3e5afd.pdf

Holmlund Kerstin (red.)
Vad har kvalitet med skolan att göra.
Lund : Studentlitteratur, 2004 (Lund : 216 s. :
ISBN: 91-44-03438-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Uljens Michael (red.)
Didaktik : teori, reflektion och praktik.
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 267 s. :
ISBN: 91-44-47941-7
Se Umeå UB:s söktjänst

För problemområdet relevant litteratur väljs i samråd med lokala lärarutbildare (LLUare) och undervisande lärare.