"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att undervisa., 6 hp

Engelskt namn: Teaching

Denna kursplan gäller: 2012-01-16 till 2013-08-18 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6RV003

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Religionsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-04-27

Innehåll

Den verksamhetsförlagda utbildningen syftar till att den studerande skall tillägna sig grundläggande kunskaper om betingelser för undervisning och lärande relaterat till ämnet religionskunskap. Den studerande skall bli förtrogen med de undervisnings¬mål och det kursinnehåll som stipuleras i de olika styrdokumenten. Under momentet sker observationer och analyser av undervisnings- och lärandeprocesser i skolan. Den studerande genomför även egen undervisning under den verksamhetsförlagda utbildningen.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska studenten kunna … - visa goda kunskaper i ämnesområdet religionskunskap; - uppvisa kunskap om och förståelse för de aktuella styrdokumentens innehåll; samt - problematisera skolämnet religionskunskap, dess karaktär och legitimitet i det offentliga skolväsendet. Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska studenten kunna … - visa förmåga att förhålla sig vetenskapligt till undervisning och lärande som kunskapsområde relaterat till skolämnet religionskunskap; - uppvisa förmåga att med gott omdöme leda, bemöta och interagera med elever; samt - redovisa förmåga att relatera ämneskunskaper och urval av ämnesstoff till läroprocessen. Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska studenten kunna … - utvärdera lärandeprocessen på ett sakligt sätt med de vetenskapliga metoder och teorier som finns inom det religionsvetenskapliga didaktiska forskningsområdet; - reflektera över sin identitet som lärare i ämnet religionskunskap; samt - uppvisa ansvarskänsla för den egna undervisningen och elevernas lärande.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Religionsvetenskap I, II och III.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av universitetsförlagda introduktioner inför VFU, hand-ledning av lokala lärarutbildare under den skolförlagda delen samt universitets-förlagd återsamling efter att den skolförlagda delen avslutats.

Examination

Bedömningen utgår ifrån en sammanvägning av besök, bedömning från den lokala handledaren (LLUare) samt en rapport som redovisas skriftligt samt muntligt. För betyget Väl godkänd krävs förutom väl uppnådda studieresultat särskilt god förmåga till analys och problematisering. I kursen ingår obligatorisk auskultation. I de fall där handledare och examinator bedömer att en student under pågående VFU uppvisar sådan grov oskicklighet, sådana samarbetssvårigheter eller andra olämpliga beteenden att det medför en påtaglig risk att studenten kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt skall examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget underkänd på kursen. I samband med denna åtgärd skall en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen skall ange vilka kunskaper och färdigheter som studenten behöver tillgodogöra sig för att få återuppta praktiken, samt en tidpunkt vid vilken kontroll av sådant tillgodogörande skall ske. En student har då praktik avbrutits rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt får dock antalet kontrolltillfällen under en hel utbildning inte uppgå till mer än högst fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Den studerande har rätt att examineras på samma kursplan två år efter registrering på kurs. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av kanslichef för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.