"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Utbildning och arbetsmarknad I, 7,5 hp

Engelskt namn: Education and the Labour Market

Denna kursplan gäller: 2013-05-27 till 2014-12-21 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6ST001

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Utbildningsledarskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2007-05-30

Reviderad av: Lena Forsberg, 2013-05-31

Innehåll

Kursen behandlar utbildning och arbetsmarknad i Sverige genom direktkontakt mellan den studerande och yrkesaktiva inom utbildning och arbetsmarknad. Centrala begrepp som kvalifikation och kompetens bildar utgångspunkt för att studera relationen mellan individer och olika system inom utbildning och arbetsliv. Olika utvecklingslinjer i den svenska och internationella debatten uppmärksammas och kopplas genom studenternas självständiga arbete till konkreta arbetsmarknads- och utbildningsmiljöer i Sverige. Kursarbetets kärna är genomförandet av en intervjurapport som också seminariebehandlas i slutet av kursen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna:
- redogöra för hur utbildning och arbetsmarknad påverkas av såväl ett globala som nationella samhällsprocesser
- redovisa hur utbildning och arbetsmarknad är organiserad i det svenska samhället och vilken betydelse grupptillhörighet har för utvecklingen
- diskutera utbildning och arbetsmarknad med avseende på centrala begrepp som kompetens och kvalifikationer
- analysera frågor som är relaterade till utbildning och arbetsmarknad genom att skriva en rapport där intervjuer är en viktig källa till information.

Behörighetskrav

Grundläggade behörighet. Kursen ges enbart till studenter på SYV-programmet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten. Närvaro kan vara obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande kan tilldelas ytterligare uppgifter.

Examination

De studerandes kunskaper bedöms genom skriftliga prov och muntliga redovisningar. Examinationsformerna varierar beroende på vilka undervisningsformer som tillämpats. Således förekommer skriftliga och muntliga prov. Rapporter, föredragningar och recensionsuppgifter liksom aktivitet vid seminarier kan också bilda underlag för betygsättning. Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För att få Väl godkänd på kursen krävs att den studerande visar god förmåga att genomföra kritiskt granskande och konstruktiva analyser av frågor som behandlas under kursen såsom relationen mellan utbildning och arbetsmarknad.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av kanslichefen för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA

Övriga föreskrifter

Varje kurs avslutas med kursvärdering.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.