"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mål och resultatstyrning, 10 hp

Engelskt namn: Steering towards goals and results

Denna kursplan gäller: 2013-11-25 till 2014-05-18 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6ST012

Högskolepoäng: 10

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Utbildningsledarskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2010-06-29

Reviderad av: Prefekten, 2013-11-14

Innehåll

I kursen behandlas olika perspektiv på mål och resultatstyrning av skolsystemet varav olika teorier, modeller och verktyg diskuteras och problematiseras. Kursen syftar till att ge grundläggande förståelse kring rektors arbete och ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Momenten behandlar de nationella målens roll, tillkomst och tolkning och belyses utifrån policynivå till konsekvenser för den enskilda skolan och rektors arbete.
Dessutom behandlas kvalitet, utvärderingens metod och teori samt forskningsmetodik. Dessa områden diskuteras och problematiseras med utgångspunkt i kvalitetssäkring och utvärdering av utbildningsmiljöer. Flera nivåer omfattas (nationell, kommunal, skola, arbetslag, elev) och knyts via teorier, metoder och måltolkningar till att kunna tillämpas i rektors egen verksamhet. Extern och intern uppföljning och utvärderingen samt dess relation till resultat och utvecklingsarbete belyses och problematiseras. Särskilt behandlas påverkan och mätning på elevers lärprocesser och kunskaps kvaliteter.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna

- Känna till och förstå skolans styrsystem och politiska och institutionella omgivning samt kunna relatera detta till rektors dagliga praktik
- Ha grundläggande kunskaper, kunna förklara och tolka de nationella styrdokumentens innehåll, bakgrund, tillkomst och funktion samt kunna kommunicera dem muntligt såväl som skriftligt i den egna organisationen.
- Förstå och analysera nationella mål, för att koppla samman, konkretisera och omsätta dessa i planering för det dagliga arbetet
- Känna till, diskutera och kritiskt granska kvalitets- och utvärderingssystem, deras bärande begrepp samt deras tillämpning internationellt, nationellt och lokalt.
- Känna till och förstå grunderna för uppföljning och utvärdering samt via vetenskapliga metoder kunna tillämpa denna kunskap
- Kunna sammanställa, analysera och tolka resultat på olika nivåer samt utifrån detta förklara, organisera och planera fortsatt utveckling
- Ha kunskap om förutsättningar, strategier för elevers utveckling och lärandeprocesser samt ha kunskap om och kunna förklara metoder och konsekvenser för att bedöma elevers resultat

Behörighetskrav

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen: Denna utbildning är en uppdragsutbildning och får endast sökas av personer som har anställning som rektor, biträdande rektor eller förskolechef i det svenska skolväsendet. Ansökan görs av skolhuvudman där sökande är anställd. För tillträde till kursen gäller att de sökande innehar tjänst som rektor, biträdande rektor eller förskolechef. Om samtliga anmälda till rektorsprogrammet inte kan tas emot på utbildningen vid önskad tidpunkt, ska skolhuvudmannen prioritera att nyanställda rektorer erbjuds plats i första hand (SFS 2011:183).

Undervisningens upplägg

Den lärarledda undervisningen sker vid 4 sammankomster om tre dagar. Kursen ges i studerandeaktiva arbetsformer och ger möjlighet till egna val och fördjupningar. Vid sammankomsterna blandas föreläsningar med diskussioner, seminarier övningar och redovisningar, både individuellt och i lärgrupp eller annan konstellation.
En stor del av kursen genomförs via kommunikation på lärplattformen Fronter.

Examination

Examination sker genom en redovisningsuppgift samt ett individuellt fördjupningsarbeten.

Vid frånvaro delas extrauppgifter ut som skall motsvara det kunskapsinnehåll som behandlats vid utbildningstillfället. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För student som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran härom inges till rektorsprogrammets utbildningschef vid Centrum för skolledarutveckling.

Enligt 2011:183 ska samma kvalitetskrav ställas på befattningsutbildningen som på högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå. De som deltar i befattningsutbildningen får ges betyg och kursbevis enligt bestämmelserna för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå. Detta gäller även om deltagarna saknar behörighet för tillträde till högskoleutbildning. Enbart betygsgraderna godkänd och underkänd får användas.

Tillgodoräknande
Den kursdeltagare som önskar tillgodogöra tidigare utbildning gentemot rektorsprogrammet skall ansöka om detta hos Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå. Det skall tydligt anges vilka tidigare studier eller erfarenhet deltagaren önska tillgodoräkna sig i förhållande till en eller två kurser inom rektorsprogrammet. Reglerna i SFS 2011:183 ska tillämpas vid ansökan om tillgodoräknande.

Övriga föreskrifter

För att kursen ska kunna tillgodoräknas i magister/masterprogrammet i Utbildningsledarskap vid Umeå universitet krävs att den studerande har en kandidatexamen (180 hp) på grundläggande nivå med minst 90 hp eller motsvarande i något av examensämnena. Dispens från denna regel kan ges. Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 48

Kurslitteratur

Allmänna råd med kommentarer om systematiskt kvalitetsarbete för skolväsendet
Skolverket : 2012 :

Leading Schools in a Data Rich World
Earl Lorna, Katz Steven
Aporia Consulting Ltd. OISE/ UT : 2003 :
http://www.eed.state.ak.us/nclb/2008wc/Focus_On_Leadership.pdf

Bedömning i och av skolan; Praktiker, principer, politik
Folke-Fichtelius M, Lundahl C
Studentlitteratur, Lund : 2010 :
Obligatorisk

Håkansson Jan
Systematiskt kvalitetsarbete i förskola, skola och fritidshem : strategier och metoder
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 173 s. :
ISBN: 9789144084534
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 1, 2, 3, 4, 5, 6

Struktur, kultur, ledarskap - förutsättningar för framgångsrika skolor
Höög Jonas, Johansson Olof
Studentlitteratur, Lund : 2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kapitel 1, 2, 8, 10

Hur moderna organisationer fungerar
Jacobsen Dag I., Thorsvik Jan
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2008 :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/6593-03/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-04780-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 1, 10

Att leda mot skolans mål
Johansson Olof, Svedberg Lars
Gleerups : 2013 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kapitel 12, 15, 17

Lindgren Lena
Utvärderingsmonstret, kvalitets- och resultatmätning i offentlig sektor
Studentlitteratur : 2006 :
Obligatorisk

Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Patel Runa, Davidson Bo
4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
ISBN: 978-91-44-06868-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Robinson V. et al.
The Impact of Leadership on Student Outcomes: An Analysis of the Differential Effects of Leadership Types
Educational Administration Quarterly 2008 44: 635 : 2008 :

Skollagen
(SFS 2010:800) Svensk författningssamling (SFS) : 2010 :
http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3911&bet=2010:800

Skolverket 13:1332
Skolverkets lägesrapport 2013
Skolverket : 2013 :

Böcker, artiklar och aktuella rapporter om ca 500 sidor tillkommer. Dessa väljs i samråd med rektorsutbildaren.