"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Magisteruppsats i utbildningsledarskap, 15 hp

Engelskt namn: Thesis in Educational Leadership

Denna kursplan gäller: 2018-01-15 till 2018-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6ST023

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Utbildningsledarskap: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2016-11-21

Reviderad av: Prefekten, 2017-11-20

Innehåll

Syftet med uppsatsmomentet är att studenten ska utveckla sin förmåga att avgränsa ett problem, formulera en lämplig analysram, genomföra en studie och använda denna till att besvara problemställningen på ett vetenskapligt sätt. Studenten skall dessutom kunna reflektera över den valda ansatsens styrkor och svagheter samt arbetets koppling till den befintliga vetenskapliga diskussionen på ett sådant sätt att arbetets kunskapsbidrag till ämnet kommer i förgrunden.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna

  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling
  • självständigt formulera och analysera problem inom det utbildningsvetenskapliga området genom att tillämpa ändamålsenliga metoder och anknyta till relevant teoribildning 
  • självständigt författa och försvara en vetenskaplig uppsats och därvid visa förmåga att muntligt och skriftligt kunna klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa
  • självständigt genomföra en opposition och sätta in andras arbeten i ett vidare teoretiskt perspektiv.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande högskoleutbildning om 90 högskolepoäng inom ett huvudämne inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng. Dispens för kravet om 90 högskolepoäng (60 p) kan i vissa fall ges. Dessutom krävs 45 högskolepoäng inom området utbildningsledarskap eller motsvarande kompetens. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Eng A/5.

Undervisningens upplägg

Studieformen är distans, dagtid, 25 % studietakt. Kursen ges i form av en introducerande kursträff vid kursstart, ett mittseminarium samt ett avslutande seminarium för examination av uppsatser. Alla dessa moment är obligatoriska. Däremellan ser individuell handledning. Undervisningen bedrivs på campus eller nätbaserat i form. Deltagaren kan vid de campusförlagda träffarna välja att delta via nätet. Tillgång till dator, internet, hörlurar med mikrofon och webkamera är nödvändigt för att kunna delta på kursen.

Examination

Studenten ska aktivt delta i de kursuppgifter som finns på universitets nätplattform Cambro och vid kursträffarna. Kursen examineras individuellt i seminarieform genom ventilering av en egenhändigt författad uppsats. Dessutom ingår fullgörande av oppositionsuppgifter och i övrigt aktivt deltagande i seminarierna. För kursen i sin helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). 
 
Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har den studerande 20 arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges.

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).

Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriven och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd, samt att studenten bereds möjlighet att anonymt ge synpunkter i digital form.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.