"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Läs- och skrivinlärning 2, 15 hp

Engelskt namn: Reading and Writing Education 2

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 till 2013-01-13 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SV018

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Svenska/nordiska språk: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-03-31

Innehåll

Kursen behandlar skriv- och läsmetodiska strategier från förskoleklass upp till årskurs 6 och hur de kan relateras till styrdokument samt till svensk och internationell forskning inom området. Vidare diskuteras olika faktorer som kan påverka läs- och skrivinlärning och -utveckling. I samband med verksamhetsförlagd utbildning planerar, genomför och utvärderar studenterna undervisningstillfällen inom tidig läs- och skrivinlärning och -utveckling. Studenterna bekantar sig med diagnostiska verktyg och får praktiskt använda sig av dessa i en skolsituation där de dokumenterar, bedömer samt skriftligt och muntligt kommunicerar barns skriv- och läsutveckling. Det intersektionella perspektivet bildar bakgrund för en analys av läromedel, inklusive skönlitteratur.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna: • redogöra för och diskutera teorier och aktuell forskning om skriv- och läsinlärning/utveckling och problematisera faktorer som påverkar skriftspråksutvecklingen; • redogöra för och diskutera olika didaktiska strategier för skriv- och läsinlärning/utveckling utifrån svensk och internationell forskning; • dokumentera, bedöma och kommunicera barns tal-, skriv- och läsutveckling ur ett första- och andraspråksperspektiv; • utifrån dokumentation ställa samman ett skriftligt omdöme och upprätta en individuell utvecklingsplan; • analysera läromedel, inklusive skönlitteratur, med avseende på innehåll, språklig form och intersektionalitet, och motivera val av litteratur för olika barngrupper; • planera, genomföra och utvärdera skriv- och läsundervisning med utgångspunkt i teorier, styrdokument och beprövad erfarenhet; • uttrycka sig i tal och skrift på ett språkligt godtagbart sätt för olika målgrupper.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt i minst 30 hp av kurser inom allmänna utbildningsområdet eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av campus- och IT-baserade föreläsningar, seminarier/processeminarier och gruppövningar. I kursen ingår 5 veckor verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Deltagande i gruppövningar, seminarier och VFU är obligatoriskt. VFU:n är en obligatorisk del av kursen som är skolförlagd och omfattar heltidsstudier. Studenten skall under vfu-perioden följa läraren i hans/hennes arbetsuppgifter. Den studerande planerar tillsammans med examinerande universitetslärare samt lokal lärarutbildare (LLU) den verksamhetsförlagda perioden så att alla ingående moment, t.ex. auskultation, egen under¬visning, deltagande i seminarier och övrigt lärararbete samt vfu-uppgifter sammantaget utgör heltidsstudier. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper,färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk attstudenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator isamråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Examination

Examination sker genom bedömning av skriftliga och muntliga uppgifter i anslutning till den verksamhetsförlagda utbildningen samt genom bedömning av genomförd undervisning (planering, genomförande och didaktisk reflektion). Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom anordnas ytterligare ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Anmälan till omprov är obligatorisk. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. I de fall där handledare och examinator bedömer att en student under pågående VFU uppvisar sådan grov oskicklighet, sådana samarbetssvårigheter eller andra olämpliga beteenden att det medför en påtaglig risk att studenten kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt ska examinator efter att ha informerat studenten underkänna studenten innan kursen avslutas. Studenten avbryter då sin praktik och får betyget underkänd på kursen. I samband med denna åtgärd ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper och färdigheter som studenten behöver tillgodogöra sig för att få återuppta praktiken, samt en tidpunkt vid vilken kontroll av sådant tillgodogörande ska ske. En student har då praktik avbrutits rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt får dock antalet kontrolltillfällen under en hel utbildning inte uppgå till mer än högst fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av hel kurs inom lärarexamen beslutas av kanslichefen för Umeå School of Education (USE). Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA. Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av studierektor för grundnivå och avancerad nivå vid Institutionen för språkstudier.

Övriga föreskrifter

Kursen ingår i Lärarprogrammet.

Litteratur

  • Giltig från: 2011 vecka 9

    Nya LUS-boken
    Allard Birgitta, Rudqvist Margaret, Sundblad Bo
    Stockholm : Bonniers : 2001 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 175 s

    Barnens versbok : en antologi
    Widerberg Siv, Widerberg Gertrud, Forslind Ann
    13. tr. : Stockholm : En bok för alla : 2003 : 261 s. :
    ISBN: 91-7221-317-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barn läser och skriver : specialpedagogiska perspektiv
    Bjar Louise, Frylmark Astrid
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 312 s. :
    ISBN: 978-91-44-04874-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ca 90 s

    Den individuella utvecklingsplanen med skriftliga omdömen : allmänna råd och kommentarer
    Stockholm : Skolverket : 2008 : 22 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Läsundervisning och läsutveckling
    Frost Jørgen, Jakobsson Ulrika
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 220 s. :
    ISBN: 978-91-44-05215-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 3-7, ca 100 s

    Svenska som andraspråk : i forskning, undervisning och samhälle
    Hyltenstam Kenneth, Lindberg Inger
    Lund : Studentlitteratur : 2004 : 768 s. :
    ISBN: 91-44-01108-3 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 55 s

    Jonsson Carin
    Skriva och läsa - hur lär man sig det? Går det att skriva sig till läsning? Ingår i Skolverkets/Multimediabyråns kompetensutvecklingsmaterial: Resa i språkmiljöer. "Barn skriver sig till läsning". http://www.multimedia.skolverket.se/Tema/sprakmiljoer/Mariebergskolan-Umea
    2008 :
    Obligatorisk

    Kjersén Edman Lena
    Barn- och ungdomsböcker genom tiderna
    1. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 2002 : 227, [1] s. :
    ISBN: 91-27-72291-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 100 s

    Ladberg Gunilla
    Skolans språk och barnets : att undervisa barn från språkliga minoriteter
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 230 s. :
    ISBN: 91-44-01296-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 224 s

    Lundberg Ingvar
    God läsutveckling : kartläggning och övningar
    2., utök. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 80 s. :
    ISBN: 91-27-72309-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet : Lpo 94, anpassad till att också omfatta förskoleklassen och fritidshemmet.
    Stockholm : Utbildningsdepartementet : 1998 : 19 s. :
    http://www.skolverket.se/skolfs?id=258
    ISBN: 91-38-31413-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för förskolan : Lpfö 98.
    Stockholm : Utbildningsdepartementet : 1998 : 16 s. :
    http://www.skolverket.se/skolfs?id=572
    ISBN: 91-38-31412-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kåreland Lena
    Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola
    Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 487 s., [8] pl.-s. :
    ISBN: 91-27-11023-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ca 50 s

    Skolverket (1997)
    Kursplaner i svenska och svenska 2

    Obligatorisk

    Skolverket
    Nya språket lyfter. http://www.skolverket.se/content/1/c4/87/47/Observationsschema_webb.pdf
    2008 :
    Obligatorisk

    Strömquist Siv
    Skrivprocessen : teori och tillämpning
    3., omarb. och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 180 s. :
    ISBN: 978-91-44-00431-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 171 s

    Att skriva sig till läsning : IKT i förskoleklass och skola
    Trageton Arne, Nilsson Björn
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2005 : 199 s. :
    ISBN: 91-47-05236-8 (korr.) z 47-05236-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 190 s

    Svenska och engelska artiklar
    tillkommer vid kursstart :
    Obligatorisk

    Skönlitteratur väljes i samråd med lärarna vid kursstart av följande författare:
    Måns Gahrton, Lennart Hellsing, Tove Jansson, Astrid Lindgren :
    Obligatorisk

    Referenslitteratur:

    Listiga räven smyger vidare : litteraturen som väg till kunskap från år 4
    Alleklev Birgitta, Lindvall Lisbeth
    Stockholm : En bok för alla : 2003 : 83 s. :
    ISBN: 91-7221-319-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pärlor på svenska : böcker för barn och ungdomar med svenska som andraspråk
    Andersson Fia, Löthagen Annika, Sohlgren Karin
    3., omarb. uppl. : Lund : BTJ förlag : 2007 : 272 s. :
    http://www.btj.se/forlag/utgivning/boktips/bocker_barn/bilder/parlor.jpg
    ISBN: 978-91-7018-584-7
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 183 s

    Vägar in i skriftspråket : tillsammans och på egen hand.
    Björk Maj, Liberg Caroline
    1. uppl. / 2. tr. : Stockholm : Natur och kultur : 1999 : 165, [1]s. : ill. :
    ISBN: 91-27-72268-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Björn Christina
    Barn skapar text : om kulturdialog i skolan
    Stockholm : Pedagogiska institutionen : 1997 : [14], 203 s. :
    ISBN: 91-7153-547-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Elbro Carsten
    Läsning och läsundervisning
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 239 s. :
    ISBN: 91-47-05180-9
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 219 s

    Storylineboken : handbok för lärare
    Falkenberg Cecilie, Håkonsson Erik, Claesdotter Annika
    1. uppl. : Hässelby : Runa : 2004 : 336 s. :
    ISBN: 91-88298-67-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s 9-255

    Heilä-Ylikallio Ria
    Vad berättar barntexter? : mönster i texter skrivna av barn i åldern sex och åtta år
    Åbo : Åbo Akademis förl. : 1997 : 187 s. :
    ISBN: 952-9616-91-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hjälme Anita
    Kan man bli klok på läsdebatten? : analys av en pedagogisk kontrovers = [Can you get any wiser from studying the reading debate?] : [analysis of a pedagogical controversy]
    Solna : Ekelund : 1999 : 293 s.a ([2], 293, 2 s.) :
    ISBN: 91-646-1315-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jonsson Carin
    Läsningens och skrivandets bilder : en analys av villkor och möjligheter för barns läs- och skrivutveckling
    Umeå : Fakulteten för lärarutbildning : 2006 : 318 s, valda delar s 31-76, 201-270 :
    urn:nbn:se:umu:diva-862
    ISBN: 91-7264-127-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kullberg Birgitta
    Learning to learn to read
    Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : 1991 : [14], xi, [1], 352, [3] s. :
    ISBN: 91-7346-240-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 81 s

    Kåreland Lena
    Modernismen i barnkammaren : barnlitteraturens 40-tal
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 1999 : 400 s. :
    ISBN: 91-29-64601-4 (inb.) ; 375:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liberg Caroline
    Läs- och skrivinlärning i Uppsala kommun
    Uppsala universitet : 2004 : 14 s :

    Skolverket
    Att läsa och skriva - en kunskapsöversikt baserad på forskning och beprövad erafarenhet : Myndigheten för skolutveckling HYPERLINK "http://www.skolutveckling.se/publikationer" www.skolutveckling.se/publikationer_
    2003 : 130 s :

    Smith Frank
    Läsning
    3., [dvs 2.] [omarb. och utvidgade] uppl. : Stockholm : Liber : 2000 : 229 s. :
    ISBN: 91-47-04984-7 (korr.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    SOU 1997:108
    Att lämna skolan med rak rygg : om rätten till skriftspråket och om förskolans och skolans möjligheter att förebygga och möta läs- och skrivsvårigheter : slutbetänkande
    [Ny tr.] : Stockholm : Fritze : 1997 : [2], 517, [5] s. :
    ISBN: 91-38-31429-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Symposium 2000 : ett andraspråksperspektiv på lärande.
    Nauclér Kerstin, Nationellt centrum för sfi och svenska som andraspråk
    Stockholm : Sigma : 2001 : 344 s. : ill. (huvudsakligen i färg) ; 25 cm :
    ISBN: 91-973703-3-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tankens mosaik : om mötet mellan text och läsare.
    Keene Ellin Oliver, Zimmermann Susan, Jakobsson Ulrika, Fihn Carina
    Göteborg : Daidalos, 2003 (Uddevalla : 269 s. : ill. :
    ISBN: 91-7173-174-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Barnens tre bibliotek : läsning av fiktionsböcker i slukaråldern
    Wåhlin Kristian, Asplund Carlsson Maj
    Stockholm ; a Stehag : B. Östlings bokförl. Symposion : 1994 : 259 s. :
    ISBN: 91-7139-182-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2011 vecka 8

    Allard, Birgitta; Rudqvist, Margaret; Sundblad, Bo : Nya LUS-boken Stockholm : Bonniers, 2001 175 s Bjar, Louise & Frylmark, Astrid (red.) Barn läser och skriver. Lund: Studentlitteratur, 2009. Frost, Jørgen : Läsundervisning och läsutveckling. Jakobsson, Ulrika 1. uppl. : - Lund : Studentlitteratur, 2009 - 220 s. ISBN: 978-91-44-05215-1 Libris: 11434192 90 s Hyltenstam, Kenneth; Lindberg, Inger : Svenska som andraspråk : i forskning, undervisning och samhälle Lund : Studentlitteratur, 2004 - 768 s. ISBN: 91-44-01108-3 (inb.) Libris: 9615393 55 s Jonsson, Carin : Skriva och läsa - hur lär man sig det? Går det att skriva sig till läsning? Ingår i Skolverkets/Multimediabyråns kompetensutvecklingsmaterial: Resa i språkmiljöer. "Barn skriver sig till läsning". http://www.multimedia.skolverket.se/Tema/sprakmiljoer/Mariebergskolan-Umea 2008 Kjersén Edman, Lena : Barn- och ungdomsböcker genom tiderna Stockholm : Natur och kultur, 2002 - 227, [1] s. ISBN: 91-27-72291-0 Libris: 8348818 100 s Ladberg, Gunilla : Skolans språk och barnets : att undervisa barn från språkliga minoriteter Lund : Studentlitteratur, 2000 - 230 s. ISBN: 91-44-01296-9 Libris: 7275282 224 s Lundberg, Ingvar; Herrlin, Katarina : God läsutveckling : kartläggning och övningar 2., utök. uppl. : - Stockholm : Natur och kultur, 2005 - 80 s. ISBN: 91-27-72309-7 Libris: 9967729 Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet : Lpo 94, anpassad till att också omfatta förskoleklassen och fritidshemmet. Stockholm : Utbildningsdepartementet, 1998 - 19 s. ISBN: 91-38-31413-4 URL: http://www.skolverket.se/skolfs?id=258 Läroplan för förskolan : Lpfö 98. Stockholm : Utbildningsdepartementet, 1998 - 16 s. ISBN: 91-38-31412-6 URL: http://www.skolverket.se/skolfs?id=572 Modig och stark - eller ligga lågt : skönlitteratur och genus i skola och förskola. Kåreland, Lena Stockholm : Natur och kultur, 2005 - 487 s., [8] pl.-s. ISBN: 91-27-11023-0 (inb.) Libris: 9828173 ca 50 s Molloy, Gunilla : Reflekterande läsning och skrivning 2., rev. uppl. : - Lund : Studentlitteratur, 2008 - 358 s., [4] pl.-s. ISBN: 978-91-44-03831-5 Libris: 10921460 Skolverket (2000), : Kursplaner i svenska och svenska som andraspråk länk btsl1xxxx Skolverket : Nya språket lyfter. http://www.skolverket.se/content/1/c4/87/47/Observationsschema_webb.pdf 2008 Skolverket IUP och skriftliga omdömen Trageton, Arne : Att skriva sig till läsning : IKT i förskoleklass och skola. Nilsson, Björn 1. uppl. : - Stockholm : Liber, 2005 - 199 s. ISBN: 91-47-05236-8 (korr.) z 47-05236-8 Libris: 9799728 190 s Widerberg, Siv & Widerberg, Gertrud (1986,1992) Barnens versbok. En bok för alla. Svenska och engelska artiklar tillkommer vid kursstart Skönlitteratur av författarna Måns Gahrton, Lennart Hellsing, Tove Jansson, Astrid Lindgren väljes i samråd med lärarna vid kursstart

    Referenslitteratur

    Alleklev, Birgitta; Lindvall, Lisbeth : Listiga räven smyger vidare : litteraturen som väg till kunskap från år 4 Stockholm : En bok för alla, 2003 - 83 s. ISBN: 91-7221-319-1 Libris: 9089798 Andersson, Fia; Löthagen, Annika; Sohlgren, Karin : Pärlor på svenska : böcker för barn och ungdomar med svenska som andraspråk 3., omarb. uppl. : - Lund : BTJ förlag, 2007 - 272 s. ISBN: 978-91-7018-584-7 Libris: 10535141 URL: http://www.btj.se/forlag/utgivning/boktips/bocker_barn/bilder/parlor.jpg 183 s Björk, Maj; Liberg, Caroline : Vägar in i skriftspråket : tillsammans och på egen hand. 1. uppl. / 2. tr. : - Stockholm : Natur och kultur, 1999 - 165, [1]s. : ill. ISBN: 91-27-72268-6 Björn, Christina : Barn skapar text : om kulturdialog i skolan Stockholm : Pedagogiska institutionen, 1997 - [14], 203 s. ISBN: 91-7153-547-0 Libris: 7611243 Elbro, Carsten : Läsning och läsundervisning 1. uppl. : - Stockholm : Liber, 2004 - 239 s. ISBN: 91-47-05180-9 Libris: 9611141 219 s Falkenberg, Cecilie; Håkonsson, Erik : Storylineboken : handbok för lärare. Claesdotter, Annika 1. uppl. : - Hässelby : Runa, 2004 - 336 s. ISBN: 91-88298-67-1 (inb.) Libris: 9362908 s 9-255 Heilä-Ylikallio, Ria : Vad berättar barntexter? : mönster i texter skrivna av barn i åldern sex och åtta år Åbo : Åbo Akademis förl., 1997 - 187 s. ISBN: 952-9616-91-0 Libris: 7991453 Hjälme, Anita : Kan man bli klok på läsdebatten?: analys av en pedagogisk kontrovers. Solna : Ekelund, 1999 - 293 s.a ([2], 293, 2 s.) ISBN: 91-646-1315-1 Libris: 8365967 Jonsson, Carin : Läsningens och skrivandets bilder : en analys av villkor och möjligheter för barns läs- och skrivutveckling Umeå : Fakulteten för lärarutbildning, 2006 - 318 s, valda delar s 31-76, 201-270 ISBN: 91-7264-127-4 Libris: 10216892 URL: urn:nbn:se:umu:diva-862 Keene, Ellin Oliver; Zimmermann, Susan; Jakobsson, Ulrika; Fihn, Carina : Tankens mosaik : om mötet mellan text och läsare. Göteborg : Daidalos, 2003 (Uddevalla - 269 s. : ill. ISBN: 91-7173-174-1 Kullberg, Birgitta : Learning to learn to read Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis, 1991 - [14], xi, [1], 352, [3] s. ISBN: 91-7346-240-3 Libris: 7637248 81 s Kåreland, Lena (1999). Modernismen i barnkammaren: barnlitteraturens 40-tal. Stockholm: Rabén & Sjögren. Liberg, Caroline : Läs- och skrivinlärning i Uppsala kommun Uppsala universitet, 2004 - 14 s Skolverket, : Att läsa och skriva - en kunskapsöversikt baserad på forskning och beprövad erafarenhet : Myndigheten för skolutveckling HYPERLINK "http://www.skolutveckling.se/publikationer" www.skolutveckling.se/publikationer_ 2003 - 130 s Smith, Frank : Läsning 3., [dvs 2.] [omarb. och utvidgade] uppl. : - Stockholm : Liber, 2000 - 229 s. ISBN: 91-47-04984-7 (korr.) Libris: 8354367 SOU 1997:108, : Att lämna skolan med rak rygg : om rätten till skriftspråket och om förskolans och skolans möjligheter att förebygga och möta läs- och skrivsvårigheter : slutbetänkande [Ny tr.] : - Stockholm : Fritze, 1997 - [2], 517, [5] s. ISBN: 91-38-31429-0 Libris: 7267292 Symposium 2000 : ett andraspråksperspektiv på lärande.. Nauclér, Kerstin; Nationellt centrum för sfi och svenska som andraspråk Stockholm : Sigma, 2001 - 344 s. : ill. (huvudsakligen i färg) ; 25 cm ISBN: 91-973703-3-9 Wåhlin, Kristian; Asplund Carlsson, Maj : Barnens tre bibliotek : läsning av fiktionsböcker i slukaråldern Stockholm ; a Stehag : B. Östlings bokförl. Symposion, 1994 - 259 s. ISBN: 91-7139-182-7 (inb.) Libris: 7607491