Huvudområden och successiv fördjupning:
Svenska som andraspråk: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2019-03-18
Innehåll
I kursen introduceras de sociolingvistiska processer som ligger bakom de flerspråkiga elevernas språkutveckling, med särskild tonvikt på flerspråkighet som mål för undervisningen. Flerspråkig utveckling studeras ur ett individ-, grupp och samhällsperspektiv. Därvid betonas hur attityder till flerspråkighet och etnicitet kan påverka den flerspråkiga utvecklingen.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse
redogöra för olika definitioner av samt teorier om flerspråkighet.
relatera till de sociolingvistiska faktorer och processer som ligger bakom flerspråkiga elevers språkutveckling
redogöra för flerspråkig utveckling ur ett individ-, grupp-, samhälls- och undervisningsperspektiv.
Färdighet och förmåga
reflektera över och diskutera hur attityder till flerspråkighet, etnicitet och olika språkliga varieteter manifesteras på individ- grupp- och samhällsnivå.
reflektera över teorier om flerspråkighet och utifrån kurslitteraturen utarbeta förslag till aktiviteter inom undervisning av flerspråkiga elever
Värderingsförmåga och förhållningssätt
identifiera och problematisera språknormer i samhället, i skolan och hos individen.
identifiera och problematisera språkliga praktiker i samhället, i skolan och hos individen
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av seminarium samt gruppövningar som samtliga är obligatoriska och äger rum på campus. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter enligt givna instruktioner.
Undervisningen är delvis nätbaserad. Tillgång till dator krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument
Examination
Examinationen sker muntligt genom ett obligatoriskt seminarium samt genom två skriftliga inlämningsuppgifter.
Vid examination av de skriftliga inlämningsuppgifterna används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Vid examination av seminarium används betygsgraderna Godkänd eller Underkänd.
Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.
För godkänt betyg krävs att alla delar är godkända.
Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Tillgodoräknande: Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.