"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Teorier, modeller och metoder för vägledning och dess praktik, 20 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-09

Engelskt namn: Theories, Models and Methods for Career Counselling in Practice

Denna kursplan gäller: 2008-10-13 till 2008-10-19 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SY015

Högskolepoäng: 20

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Fakultetsnämnden för lärarutbildning, 2008-02-06

Innehåll

Moment 1: Modeller och metoder för vägledning (7,5 hp) Models and Methods in Counselling Momentet behandlar modeller och metoder för personlig studie- och yrkesvägledning samt teorier som ligger till grund för dessa. I momentet ingår övningar där studenten utifrån olika modeller tränar färdigheter i vägledningssamtal samt analyserar dessa. Moment 2: Vägledning och dess praktiska tillämpning i skolan (12,5 hp) Applied Counselling in School Den studerande får i praktiskt arbete inom det obligatoriska skolväsendet pröva, utveckla och befästa sina kunskaper och färdigheter avseende studie- och yrkesvägledarens arbete. I momentet tillämpas och analyseras vägledningssamtal med grundskoleelever utifrån vägledningsmodeller. Vidare ingår att planera och genomföra klassinformationer/lektioner och att kartlägga praktikskolans arbete med elever i svårigheter. Studie- och yrkesvägledarens arbete med ungdomar utifrån från social bakgrund, köns- och etnicitetsperspektiv behandlas. Dessutom ingår studium av den lokala styrningen av studie- och yrkesvägledarverksamheten och att reflektera kring studie- och yrkesvägledarens uppdrag att vara till stöd för den övriga personalens arbete med studie- och yrkesorienterande uppgifter.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna: Moment 1. Modeller och metoder för vägledning -redogöra för olika teorier och modeller för vägledning och deras teoretiska grundvalar. -beskriva centrala teoretiska begrepp och färdigheter som förekommer inom personlig studie- och yrkesvägledning. - analysera vägledningssamtal utifrån centrala begrepp och färdigheter i olika vägledningsmodeller. Moment 2. Vägledning och dess praktiska tillämpning -redogöra för egna och diskutera egna och andras erfarenheter av praktiken. -tillämpa och analysera vägledningssamtal utifrån teoretiska begrepp i vägledningsmodeller och de färdigheter som ingår i dessa. -redogöra för och reflektera kring praktikplatsens arbete med elever i svårigheter. -beskriva och analysera studie- och yrkesvägledning utifrån social bakgrund, köns- och etnicitets- och styrningsperspektiv. -reflektera kring studie- och yrkesvägledarens uppdrag att stödja övrig personal i deras studie- och yrkesorienterande uppgifter. -med stöd planera, genomföra, utvärdera och analysera informationer/lektioner.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkänt resultat på kursen Studie- och yrkesvägledningens grunder, 15 hp samt genomgången kurs Utbildningssystem i Sverige och andra länder 10 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborativ färdighetsträning, grupparbeten, handledning på praktikplats och seminarier. I kursen ingår följande obligatoriska inslag; laborativ färdighetsträning, förberedelser av praktiken, praktik, med självständiga uppgifter under handledning. Utvärdering sker efter slutförd kurs. För studieformen distans krävs tillgång till dator med Internetanslutning.

Examination

Examinationen sker i form av skriftliga tentamina och rapporter, analys av inspelade vägledningssamtal, utvärderade informationer och seminarier. Individuella uppgifter betygssätts enligt betygsskalan väl godkänd (VG), godkänd (G), underkänd (U). Övriga uppgifter betygssätts enligt betygsskalan godkänd (G) och underkänd (U). Betyg för hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är betygsatta. Hel kurs betygsätts enligt betygsskalan väl godkänd (VG), godkänd (G) och underkänd (U). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som underkänts två gånger på kurs, har rätt att hos Fakultetsnämnden för lärarutbildning begära att annan lärare utses till examinator. Rättighet att examineras ges högst två år efter vederbörande students förstagångsregistrering till kursen. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av delar av kurs beslutas av betygsättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av fakultetsnämnden för lärarutbildning. Blankett för ansökan: www.umu.se/blankett/SA.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 42

Moment 1

Amundson Norman E.
Aktivt engagemang : att berika vägledningsprocessen
Stockholm : Trinom : 2000 : 227 s. :
ISBN: 91-88346-24-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Egan Gerald
The Skilled Helper: a problem management to helping.
Brooks/Cole Publishing Company : 2006 :

Motivationshöjande samtal i skolan : att motivera och arbeta med elevers förändring
Lundgren Mikael, Lökholm Kent
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 149, [3] s. :
ISBN: 91-44-03880-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 2

Ahmadi Nader
Ungdom, kulturmöten, identitet
2., [omarb. och utvidgade] uppl. : Stockholm : Liber i samarbete med Statens institutionsstyr. (SIS) : 2003 : 229 s. :
ISBN: 91-47-05166-3 (korr.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer

Myndigheten för skolutveckling
Elever som behöver stöd men som får för lite
Stockholm : Liber : 2005 :

Könsmönster i förändring? : en kunskapsöversikt om unga i skolan.
Öhrn Elisabet, Skolverket
101 s. :
ISBN: 91-89314-73-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Professionell vägledning : med samtal som redskap.
Hägg Kerstin, Kuoppa Svea Maria
Lund : Studentlitteratur : 2007 : 115 s. :
ISBN: 91-44-00235-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Den goda kommunikationen : rösten, kroppsspråket och retoriken
Juhlin Lotta, Eklund Wilson Erika
2., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 192 s. :
ISBN: 91-44-03873-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars Åke
3. uppl. : Umeå : Fundo : cop. 2006 : 73 s. :
ISBN: 91-975584-1-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Ungdomars utbildnings- och yrkesval - I egna och andras ögon
Skolverket , Fransson Karin, Lindh Gunnel
Stockholm : Skolverket : 2004 :

Utbildningsdepartementet
Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet. Lpo94
1998 :