Huvudområden och successiv fördjupning:
Pedagogik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2013-09-04
Innehåll
Kursen behandlar kommunikation och undervisning relaterat till studie- och yrkesvägledarens professionella roll. Teoretiskt behandlar kursen grundläggande metoder för undervisning och kommunikation samt IKT satt i relation till den studerandes kommande yrkespraktik. Under kursen får studenterna också genomföra ett undervisnings- eller informationsinslag i främmande grupp, där de förmedlar kunskap som de tillägnat sig under programmet till andra professionella.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
redogöra för olika kommunikations- och undervisningsteorier samt grundläggande metoder för undervisning
redogöra för hur synen på undervisning, lärande och kommunikation förändras över tid och i relation till det omgivande samhället
Färdighet och förmåga
kritiskt jämföra och diskutera olika kommunikations- och undervisningsteorier grundat i vetenskap och beprövad erfarenhet
planera och genomföra ett undervisnings- eller informationsinslag i studie- och yrkesvägledarens praktik
Värderingsförmåga och förhållningssätt
kunna värdera egna och andras undervisningsinsatser i studie- och yrkesvägledarens praktik
kunna bemöta andra yrkesgrupper professionellt i rollen som undervisande eller föredragande
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier samt genom praktiska övningar. Ett stort fokus ligger på att öva förmågan att värdera och ge konstruktiva förslag på utveckling av egna och andras undervisningsinsatser.
Examination
Examinationen sker genom praktiska övningar, seminarier samt individuell skrivuppgift.
För godkänt betyg krävs att enligt instruktioner genomföra de ålagda uppgifterna, delta i de obligatoriska delarna av kursen samt en godkänd individuell uppgift. För väl godkänt betyg krävs, utöver det som krävs för godkänt betyg, en väl godkänd individuell uppgift.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
TILLGODORÄKNANDE Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 34
Linde Göran Det ska ni veta! : en introduktion till läroplansteori Lund : Studentlitteratur : 2000 : 120 s. : ISBN: 91-44-01387-6 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Undervisning i teori och praktik - en introduktion i didaktik. 5:e upplagan Lindström Gunnar, Pennlert Lars Åke 5. uppl. : Fundo Förlag : 2012 : 71 s. : ISBN: 978-91-975584-5-7 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst