Engelskt namn: Politics, Administration and Labour Market
Denna kursplan gäller: 2022-01-03 och tillsvidare
Kurskod: 6SY040
Högskolepoäng: 7
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Pedagogisk yrkesverksamhet: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2021-09-08
Modul 1
Politik och samhälle, 4 hp
[Politics and Society]
I modulen ges en historisk och politisk bakgrund till det moderna svenska samhället samt en presentation av förändringar i statsskick och förändringar i den kommunala självstyrelsen i ett internationellt perspektiv. Vidare presenteras konsekvenserna av den europeiska integrationen för den svenska samhällsmodellen.
Förändringar i den offentliga förvaltningens organisation, verksamhet, reglering och finansiering behandlas också. Massmedia och politik samt massmedia och individen studeras samt informationsprocessen mellan myndighet och individ.
Modul 2
Utbildning och arbetsmarknad, 3 hp
[Education and the Labour Market]
I modulen behandlas utbildning och arbetsmarknad i Sverige genom direktkontakt mellan den studerande och yrkesaktiva inom utbildning och arbetsmarknad. Centrala begrepp som kvalifikation och kompetens bildar utgångspunkt för att studera relationen mellan individer och olika system inom utbildning och arbetsliv. Olika utvecklingslinjer i den svenska och internationella debatten uppmärksammas och kopplas genom studenternas självständiga arbete till konkreta arbetsmarknads- och utbildningsmiljöer i Sverige.
Modul 1 Politik och samhälle, 4 hp
För godkänd modul skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 2 Utbildning och arbetsmarknad, 3 hp
För godkänd modul skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdigheter och förmåga
Lärar- eller socionomexamen om minst 180 hp. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
I kursen finns obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus, se vidare i kurstillfällets gällande schema, studieguide eller motsvarande.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier samt genom utarbetande av en rapport som belyser utvecklingslinjer i svensk och internationell debatt om arbetsmarknads- och utbildningsmiljöer och relatera dessa till konkreta förhållanden i Sverige.
Fysisk närvaro vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kursen, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema, studieguide eller motsvarande.
Examinationer sker dels i form av skriftliga rapporter och seminarier.
Modul 1 examineras genom två skriftliga fördjupningsarbeten och en muntlig presentation. Arbetet sker i grupp. Modulen betygssätt enligt skalan: Väl godkänd, Godkänd, Underkänd.
Modul 2 examineras genom ett skriftligt fördjupningsarbete och deltagande i ett seminarium med
opponering på annan studerandes arbete. Modulen betygsätts enligt skalan: Väl godkänd, Godkänd, Underkänd.
Betyg för hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts när alla obligatoriska delar är betygssatta. Hel kurs betygssätts enligt skalan Väl godkänd, Godkänd, Underkänd. För betyget Väl Godkänd på hela kursen krävs dock betyget Väl godkänd på båda kursens moduler.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Den som erhållit betyget Godkänd (G) på kursen kan ej examineras för högre betyg. Den som utan godkänt resultat genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
I de fall kursen upphör att gälla eller om kursplanen genomgår större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt denna kursplan under en tid av maximalt två år från att denna kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.
Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten.
Tallberg Jonas
EU:s politiska system
Åttonde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 200 sidor :
ISBN: 9789144148953
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Norén Bretzer Ylva
Sveriges politiska system
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 378 sidor :
ISBN: 9789144139524
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Arbetslivet
Bengtsson Mattias, Berglund Tomas
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : 2017 : 530 sidor :
ISBN: 978-91-44-11332-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Stern Lotta
En dynamisk arbetsmarknad
Första upplagan : Stockholm : Dialogos : [2019] : 230 sidor :
ISBN: 9789175043609
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
ISBN: 978-91-44-06216-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst