"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Oscar utvecklades snabbt som ingenjör i växande företag

Att börja som ingenjör i ett litet växande bolag innebär både risker och möjligheter. För Oscar Berggren slog det väl ut, företagets expansion gav honom chansen att växa in i nya roller. I dag är han sektionschef för Tekniska beräkningar & provning på Sigma Industry East North i Stockholm.

– Min avsikt när jag började var inte att bli chef inom fyra år, säger han. Min uppfattning när jag inledde min anställning på Sigma var att jag skulle spetsa min kompetens inom det tekniska, dock fann jag rätt snabbt att jag tycker är det är riktigt roligt är att utveckla personal, sätta ihop team, hitta kundnytta och få jobba med tekniska frågor på ett mer övergripande plan i rollen som verksamhetsutvecklare. Det jag gör idag är som att driva ett företag i företaget.

Beräkningsingenjör

Oscar Berggren satte i gång att söka jobb under sin sista termin på civilingenjörsprogrammet i energiteknik, parallellt med att han färdigställde sitt examensarbete. Det visade sig vara klokt, arbetsmarknaden var en smula trög just då och det tog tre-fyra månader att få napp.

– Jag sökte 25 jobb och upplevde att jag lade ner väldigt mycket energi bara för att få komma på en enda intervju, säger han.

Dock gav det lyckosamma intervjutillfället, som var det enda, en anställning som beräkningsingenjör hos Sigma. Sigma Industry East North var en ny gren av koncernen, som totalt har drygt 4 300 anställda. I början var de bara två konsulter anställda på sektionen och situationen kan liknas med ett startup-bolag, berättar Oscar. Han jobbade under den första tiden med att bland annat med att sälja in företagets tjänster, satt mycket i telefon och träffade kunder. Efter ett år fick han sitt första egentliga uppdrag som teknisk konsult på Vattenfalls huvudkontor i Solna.

Satsning på laddlösningar

– Där jobbade jag med Vattenfalls satsning på elbilsladdlösningar. I min roll som försäljningsingenjör, var jag ansvarig för alla affärer mot de större fastighetsbolagen i Sverige och även mer eller mindre alla kommuner. Mina uppgifter bestod av att undersöka deras behov, ta fram tekniska lösningar och presentera dem som en applicerbar lösning till deras behov av laddlösningar.

Under tiden fick Oscar chansen att bli "team leader" för en grupp med fem konsulter på sektionen Tekniska beräkningar och provning i Stockholm.

– Under denna tid arbetade jag tidvis 100 procent som konsult på Vattenfall och utöver detta med att finna uppdrag till konsulterna i sektionen. Vilket ofta resulterade i en tjänstgöringsgrad på mer än 100 procents. Jag tog dock ingen skada av detta, tyckte mestadels att det var så pass roligt att jag bara "körde på".

Efter ett år avancerade han till rollen som sektionschef och leder i dag 19 konsulter på Sigma. Hans sektion arbetar med tekniska beräkningar och provning. Det kan till exempel handla om hållfasthetsprovning, optimering och funktionstester av fordonsdelar eller andra tekniska produkter. Kontoret ligger i Marievik på Liljeholmen i Stockholm, strategiskt placerat för att konsulterna snabbt ska kunna nå sina uppdragsgivare.

"Dynamisk arbetsmiljö"

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Valfriheten. Det är klart att jag har krav på mig som jag inte kan påverka och att jag måste ta beslut i saker som hamnar på mitt bord, men mycket av min tid får jag bestämma över själv. Vi är ett entreprenörsdrivet företag, så som chef för verksamheten har man stort ansvar över allt från budget, affärsrelationer och rekrytering till marknadsföring. Det gör att jag har en palett med många intressanta uppgifter och en dynamisk arbetsmiljö.

Hur tycker du att dina studier förberett dig för det jobb du har?
– Grundstommen, det tror jag är samma oavsett om man läst energiteknik, maskinteknik eller något annat, är den tekniska förståelsen. Att kunna samtala med andra ingenjörer, förstå deras problem och att vi kan lösa dem tillsammans. Jag har alltid sett mig själv som en generalist mer än en expert.
– Sedan är det som med allt, man är aldrig fullärd utan kommer ut och får pröva sig fram. Det viktiga är att våga ta chanserna som dyker upp och inte stoppa in sig själv i ett fack genom att säga "jag är energiingenjör och kan bara göra det här och det här" utan våga testa lite olika saker.

Vilka råd skulle du ge någon som går samma utbildning som du gått och närmar sig examen? Hur ska de tänka när det gäller jobb?
– Sök jobb i tid! Man kan behöva gå på en del intervjuer för att förstå vad man själv vill jobba med. Och stirra dig inte blind på att jobbet måste vara inom något av de klassiska facken som t ex värme- eller elproduktion. Det finns jobb inom konsultbranschen som arbetar mot många intressanta produktutvecklingsbolag.
– Man måste heller inte få "det perfekta jobbet" som första jobb. Självklart ska man försöka så gott man kan för att leta rätt på något man verkligen vill jobba med, sett till arbetsuppgifter och lön, men allt måste inte vara perfekt på en gång. Många gånger dyker de mest intressanta möjligheterna upp i det man inte kan prognostisera. Det bästa man kan göra för sin karriär är, även om det kan låta klyschigt, att våga ta chanserna när de ges och agera snabbt samt beslutsamt när dessa dyker upp.

Pluggade målmedvetet

Hur var det att plugga i Umeå? När du tänker tillbaka, vad är det du framförallt bär med dig?
– Väldigt bra klasskamrater, det var viktigt. Jag läste ett samhällsbaserat program på gymnasiet, vilket gjorde att jag först behövde läsa basåret. När man har lite uppförsbacke i de naturvetenskapliga ämnena är det jätteviktigt att knyta an till personer som kan hjälpa en och som man kan diskutera med. Det lyckades jag med och hade ett väldigt bra studiegäng som jag pluggade med efter lektionerna. Det blev mycket kvällar och helger, jag hade inte mycket till studentliv och festande. Jag pluggade i stället väldigt målmedvetet, för jag var tvungen till det.

Kände du att du måste avstå studentlivet eller suktade du inte så mycket efter det?
– Nej, just då gjorde jag inte det och kanske inte i efterhand heller, även om jag i dag bättre kan förstå nyttan med att ha ett studentliv. Det är alltid nyttigt att knyta nya kontakter och få nya erfarenheter.

När du valde utbildning, varför blev det just energiteknik?
– För systemperspektivet på ingenjörskonsten och miljöperspektivet. Genom att gå utbildningen skulle man förhoppningsvis förstå hur de tekniska lösningarna i energiproduktionen fungerar och hur man skulle kunna förbättra dem.

Blev det som du trodde?
– Ja, det tycker jag. Jag hade förstått redan innan att det var en bred utbildning sett till det tekniska och att det fanns en god kombination av teori och praktik, vilket jag gillade.

Gjorde ni projekt i samarbete med företag?
– Ja, vi samarbetade med Skelleftekraft i ett projekt för att optimera deras värmekraftsanläggning. Sedan var det inte fler bolagsspecifika projekt, vilket jag upplevde som en brist. Det vore bra att få in mer sådant under studietiden, så att man som student ser en tydligare koppling mellan akademin och industrin.

Vad skulle du säga till den som står inför valet mellan olika ingenjörsutbildningar? Varför ska man välja energiteknik?
– Om man gillar systemperspektivet i ingenjörskonsten så är det definitivt rätt. Mycket handlar om att förstå hur ett tekniskt system med dess olika komponenter fungerar, till exempel i ett värmekraftverk finns pumpar, reglersystem och så vidare som är sammankopplade till en helhet. Med andra ord ett system.

FAKTA Oscar Berggren

Ålder: 31 år.
Kommer från: Umeå.
Bor: i Vasastan, Stockholm.
Familj: sambon Linda.
Arbete: sektionschef för Tekniska beräkningar och provning på Sigma Industry East North AB.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet, tog examen 2014.
Gör på fritiden: tränar, producerar musik, umgås med vänner och familj.
Umeå med 3 ord: Kreativitet. Lokal närvaro. Natur.
Mig själv med 3 ord: Optimist. Strukturerad. Kreativ.
Det gör jag om tio år: Vidareutvecklar verksamheten i en högre position som chef.

Text: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2018-12-06