"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2023

Vi använder många system varje dag, från träningsbokning i mobilen, notiser för väder och nyheter baserat på intresse och plats. Många lägger också mycket fritid på dataspel. Det är exempel på system och tjänster som civilingenjörer i interaktion och design skapar. Utbildningen är framförallt inriktad på tjänster i mobila system. Du blir expert på mötet mellan människa och maskin och skapar teknik som fungerar, är hållbar och lätt och kul att använda.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Hur är det att plugga interaktion och design?

Thomas Mejtoft och studenter berättar om civilingenjörsprogrammet i interaktion och design.

Under utbildningen

Under utbildningen skaffar du dig kunskaper inom bland annat programmering, design, beteendevetenskap, användartester, skissteknik, webbdesign och projektledning. Första året läggs grunderna, du läser matematik för att utveckla din problemlösningsförmåga och programmering för att kunna ta fram prototyper och designlösningar.

Andra året bygger du på dina kunskaper i programmering och läser också bland annat statistik, psykologi och olika designkurser. Tredje året får du grundkunskaper i artificiell intelligens, fördjupar dig i webbutveckling och databasteknik och gör ett större projektarbete i samarbete med ett företag.

Forma utbildningen efter dina intressen

Under de sista två åren på programmet får du välja nästan alla kurser själv, vilket gör att du kan forma utbildningen efter dina egna önskemål och intressen. Studievägledare och programansvarig kan ge mer information om vilka kurser du kan välja om du har detta intresse.

Du får lära dig att visualisera dina idéer både genom fysiska skisser och digitala prototyper, samt hur man går från idé till färdig produkt. Sista terminen under det femte året gör du ditt examensarbete, en viktig erfarenhet som också kan bli ett utmärkt sätt att få in en fot i arbetslivet.

Programöversikt

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för tekniska interaktionsdesigners är god. Du kan arbeta i projekt med uppgift att skapa funktionell och rolig teknik. Du fungerar troligen som länk mellan personer med olika kompetenser, eftersom du har kunskap om tekniken, människan och designen. Tidigare studenter från programmet arbetar till exempel på globala företag som Facebook och Spotify och digitala byråer med fokus på interaktionsteknik som Screen Interaction, BBH, North Kingdom. De finns också på traditionella industriföretag som exempelvis ABB, där behovet är stort att skapa smart interaktion med maskiner och robotar.

Läsa vidare?

Det finns även möjlighet att fortsätta sina studier med forskarutbildning inom områden som interaktionsteknik, medieteknik och datavetenskap. I dag har vi en bred forskning inom flera områden som väl är lämpade för studenter från civilingenjörsprogrammet i interaktion och design att fortsätta att utveckla.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, 300 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2023 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 714 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1530

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 17 april 2023. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Thomas Mejtoft, programansvarig