Hoppa direkt till innehållet
printicon

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2018

Vi använder många system varje dag, från träningsbokning i mobilen, notiser för väder och nyheter baserat på intresse och plats eller en recepthjälpreda för köket i surfplattan. Det är exempel på system och tjänster som civilingenjörer i interaktion och design skapar. Utbildningen är framförallt inriktad på tjänster i mobila system. Du blir expert på mötet mellan människa och maskin och skapar teknik som fungerar, är hållbar och lätt och kul att använda.

Under utbildningen

Under utbildningen skaffar du dig kunskaper inom bland annat programmering, design, beteendevetenskap, användartester, skissteknik, webbdesign och projektledning. Första året läggs grunderna, du läser matematik för att utveckla din problemlösningsförmåga och programmering för att kunna ta fram prototyper och designlösningar.

Film: Brainstorma, skissa, utveckla, lösa problem
Brainstorma, skissa, utveckla, lösa problem

På civilingenjörsprogrammet i interaktion och design får du vara kreativ och utveckla tjänster i mobila system. 

Andra året bygger du på dina kunskaper i programmering och läser också bland annat statistik, psykologi och olika designkurser. Tredje året får du grundkunskaper i artificiell intelligens, fördjupar dig i webbutveckling och databasteknik och gör ett större projektarbete i samarbete med ett företag.

Forma utbildningen efter dina intressen

Under de sista två åren på programmet får du välja nästan alla kurser själv, vilket gör att du kan forma utbildningen efter dina egna önskemål och intressen. Du får lära dig att visualisera dina idéer både genom fysiska skisser och digitala prototyper, samt hur man går från idé till färdig produkt. Sista terminen under det femte året gör du ditt examensarbete, en viktig erfarenhet som också kan bli ett utmärkt sätt att få in en fot i arbetslivet.

Plugga utomlands?

Film: Vi utbildar teknikutvecklare!
Vi utbildar teknikutvecklare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Hos oss lär du dig utveckla ny teknik för framtiden.

Hälften av våra studenter väljer idag att läsa någon del av programmet utomlands. Det vanligaste är att man tillbringar hösten under fjärde året på ett universitet utomlands för att fortsätta specialisera sig baserat på sina intressen, men också för att få erfarenhet av internationella utbyten. Vanliga länder att studenter från civilingenjörsprogrammet i interaktion och design besöker i dag är Singapore, Kanada, Hong Kong, Japan och Sydkorea. Du kan välja att läsa kurser inom interaktionsteknik, datavetenskap eller passa på att bredda din utbildning, till exempel inom dataspelsutveckling.

Programöversikt

Efter utbildningen

Arbetsmarknaden för tekniska interaktionsdesigners är god. Du kan arbeta i projekt med uppgift att skapa funktionell och rolig teknik. Du fungerar troligen som länk mellan personer med olika kompetenser, eftersom du har kunskap om tekniken, människan och designen. Tidigare studenter från programmet arbetar till exempel på globala företag som Facebook och Spotify och digitala byråer med fokus på interaktionsteknik som Screen Interaction, BBH, North Kingdom. De finns också på traditionella industriföretag som exempelvis ABB, där behovet är stort att skapa smart interaktion med maskiner och robotar.

Läsa vidare?

Det finns även möjlighet att fortsätta sina studier med forskarutbildning inom områden som interaktionsteknik, medieteknik och datavetenskap. I dag har vi en bred forskning inom flera områden som väl är lämpade för studenter från civilingenjörsprogrammet i interaktion och design att fortsätta att utveckla.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, 300 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2018 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

Hösttermin 2018

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

40 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Fysik B, Kemi A, Matematik E. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Anmälningskod

UMU-01530

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 16 april 2018. Du kan inte längre anmäla dig.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Thomas Mejtoft, programansvarig