"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Hanna fick jobb i Los Angeles

Hanna Johansson tog en kandidatexamen i Digital medieproduktion (DMP) 2016 och är just nu hemkommen från USA där hon jobbat och vidareutbildat sig inom 3D-Animation och VFX.

Hanna kommer från Umeå och har alltid haft ett intresse för media. Redan på mellanstadiet riktade hon in sig på området och fortsatte sedan med film under gymnasiet. Efter det ville Hanna åka utomlands och studera, men märkte snabbt att det var för dyrt.

– Jag hade tyvärr inte råd att åka utomlands och studera direkt efter gymnasiet, istället tittade jag runt bland intressanta utbildningar i Sverige. Jag hittade DMP och sökte in med tanken att plugga i Sverige och samtidigt arbeta för att spara pengar och sedan åka utomlands.

Hanna kom in på DMP och stor trivdes på utbildningen. Gestaltningsteknik var det område som intresserade Hanna mest, så mycket att hon på sin fria termin valde att fördjupa sig inom området.

– Det som är toppen med DMP är att programmet har en fri termin under den femte terminen. En del väljer då att åka utomlands och plugga, vilket jag gjorde. Jag åkte till Bradford där jag läste Advanced character animation, game design, programming and development och motion capture.

Att passa på och åka utomlands under den fria terminen, är något som Hanna uppmuntrar andra att göra. Det är ett perfekt tillfälle att pröva något nytt och få många nyttiga erfarenheter på köpet, menar hon.

– Det var verkligen kul och lärorikt att åka till Bradford och studera. Jag lärde mig otroligt mycket av att vara i ett annat land och plugga. Det finns ofta andra sätt att tänka på och att få lite av en annan kultur än den svenska tror jag är bra. Om man är sugen på att åka utomlands och plugga tycker jag att man ska passa på och göra det under den fria terminen. Det är dessutom väldigt lätt att söka utlandsstudier då Umeå universitet har samarbete med ett antal universitet utomlands.

Andra tips Hanna gärna delar med sig av är att utmana sin kreativitet, skriva sitt examensarbete om något man är intresserad av och att ha kul.

– Som student på DMP tycker jag att man ska utmana sig själv och sin kreativitet genom att prova nya saker och verkligen använda det man lär sig. Jag tycker också att man ska försöka skriva sitt examensarbete om något man är intresserad av, det gjorde jag. Det är mycket lättare och roligare att skriva om något man är intresserad av. Sist men inte minst tycker jag att man ska försöka ha kul och ta vara på studietiden, tre år går fort. Samla klasskamraterna, låna utrustning och gör produktioner utanför studierna, till exempel delta i den årliga "Utmaningen" som arrangeras på DMP.

Just nu är Hanna hemkommen efter att ha tillbringat två år i Los Angeles där hon läst och arbetat på New York Film Academy (NYFA).– Under min tid på DMP arbetade jag väldigt mycket och sparade pengar, så när jag tog min kandidatexamen kunde jag söka utbildning utomlands. Jag kände mig inte riktigt klar efter Bradford, så jag tog hjälp av Studyabroad och sökte in till NYFA i Los Angeles. Jag kom in på ett ettårigt program där jag läste 3D Animation och VFX.

– Efter mitt år på NYFA öppnades en tjänst som hjälplärare och tekniskpersonal, så jag stannade ytterligare ett år Los Angeles och arbetade. Det var otroligt givande, mycket problemlösning och mycket handledning med studenterna. Samtidigt som jag arbetade på NYFA frilansade jag, jag var bland annat med och gjorde en kortfilm och lite andra projekt. Nu är jag tillbaka i Sverige och ska börja söka lite jobb, helst som 3D-animatör.

Publicerad: 2018-12-17