"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Lisa jobbar som interaktions- och UX-designer

Lisa Mörtsell tog en kandidatexamen i Digital medieproduktion (DMP) 2015. Efter det fördjupade hon sig inom området genom att läsa masterprogrammet i människa-datorinteraktion och sociala medier. Nu arbetar hon som interaktions- och UX-designer på Xlent i Umeå.

Lisa sökte till DMP då hon tyckte att det kändes som en naturlig fortsättning på medieprogrammet som hon läst under gymnasiet. En av många anledningar till att det blev just DMP var utbildningens fokus på både det teoretiska och praktiska.

– Jag tyckte verkligen att utbildningen var bra. Något jag framförallt trivdes med var att både det teoretiska och praktiska fick ta stor del. Jag gillade också lärarna väldigt mycket, de var otroligt kompetenta och hjälpsamma. Även klasskamraterna var bra, vi var en grupp på ungefär 25 studenter, alla väldigt olika personligheter men med många gemensamma nämnare och intressen som förde oss samman.

Tips för studietiden
Att nyttja de resurser som finns, är något som Lisa tycker att man som student på DMP bör passa på att göra. Hon tycker också att man ska ta sig tid för utbildningen och inte vara rädd för att prova nya saker.

– Det är ju en dröm att gå DMP. Som student har man tillgång till fem olika datalabb, varav två endast är till för DMP-studenter. Labben går dessutom att nyttja dygnet runt. Inte nog med det så finns det även bra med utrustning att låna som DMP-student. Vad du än ska göra, finns det troligtvis något som är lämpat för det. Var inte rädd för att nyttja de resurser som finns.

– Passa även på att försöka göra det "lilla extra". Det kan hända att du klarar av att göra en uppgift fort, men har du tid över är mitt tips att lägga ner lite extra tid på att finlira. Försök även att prova nya grejer, det är då man lär sig som mest. Att börja bygga på en portfolio under studietiden är heller ingen dålig idé.

Efter studietiden
Efter DMP arbetade Lisa i ett år, men längtade tillbaka till studierna och började därför läsa masterprogrammet i människa-datorinteraktion och sociala medier. Efter att hon studerat ytterligare två år, jobbar Lisa idag som interaktions- och UX-designer på XLENT i Umeå.

– Mitt arbete går främst ut på att ta fram interaktiva prototyper. För att ta fram dessa använder jag både Photoshop och Illustrator. Jag tar in bilder och grafik i ett program som heter Adobe XD, där jag bygger upp prototyperna. Dessa prototyper underlättar för våra kunder och programmerare, då de enkelt kan klicka sig runt och bilda åsikter kring färg, form och gränssnitt. Utöver det jobbar jag faktiskt lite med spelutveckling, men mer än så kan jag inte säga om det.

– Att ha den kunskap jag fått om de olika programmen jag använder på mitt arbete är något jag är väldigt tacksam över. Jag är tveksam till att jag hade haft tid och ork att lära mig programmen om om jag inte fått göra det under utbildningen. Jag har också fått förståelse för vad som är bra design; en förståelse för färg, form och hur man gör för att färdigställa en idé. Mycket av det vi gjorde på DMP handlade om att utveckla en produkt eller idé, testa den och sen fick vi ett resultat, vilket jag tror är väldigt värdefullt.

– Har du ett intresse för området och vill jobba med det skulle jag verkligen rekommendera att läsa Digital medieproduktion. Det är en rolig och lärorik utbildning på tre år. Något annat som är positivt är att utbildningen ges ut i Umeå. Umeå är verkligen en trevlig stad med stort kulturutbud och mycket härligt folk.

Publicerad: 2018-09-26