"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Alumnporträtt: Illustratör och grafisk formgivare

Matilda ser tillbaka på utbildningen och betraktar bredden som en fördel. Att testa på att göra video, webb och tryckproduktion gör att man kan lösa designproblem i arbetslivet utan att vara helt bunden till ett visst medie. Förutom praktiska färdigheter tog hon med sig mycket teoretiskt tänk från sin tid vid utbildningen, vilket hjälper henne fatta strategiska beslut.

Berätta lite kort om dig själv.
- Jag heter Matilda Hall och jobbar som illustratör och grafisk formgivare på Västerbottensteatern och i egna firman Infografiska. Jag bor i Skellefteå med min man Sebastian Hall (även han tidigare Dmp-student).

Du läste DMP för ett antal år sedan, hur upplevde du utbildningen under dina studieår?
- Jag tyckte att utbildningen var intressant, hade en bra mix mellan teoretiska delar och praktiska delar och gav en bred förståelse för det fält jag jobbar i nu. Jag kunde oroa mig lite för att utbildningen inte gick så djupt på varje delmoment när jag pluggade men i efterhand så har den helhetssyn vi fick varit värdefull. Jag minns speciellt hur bra det var att vi under ett tillfälle fick chans att producera skarpa projekt till institutionen, det kunde jag senare använda som arbetsprov. Det var också väldigt bra att vi började sätta upp digitala portfolios som del av ett kursmoment.

Vad gör du idag?
- Jag jobbar som grafisk formgivare och illustratör både i min egen firma och som anställd på Västerbottensteatern. Under examensarbetet började jag jobba/praktisera hos Adept Sweden i Umeå och direkt efter min examen fick jag min första kund som frilansare. Månaderna hos Adept står verkligen ut för mig som en tid där jag fick chans att lära mig massor av den väldigt duktiga och drivna designer Giuliano Garonzi, hos honom mötte jag reklambranschen på allvar för första gången kan man säga.

- Efter min examen har jag frilansat på heltid under ungefär 3 år med kunder främst i reklambranschen och i tidningsbranschen, sedan ett halvår tillbaka jobbar jag på Västerbottensteatern. Jobben jag gör som frilansare är främst illustrerad informationsgrafik men också vanlig illustration. I mitt jobb på teatern gör jag posters, programblad, beställer och arrangerar fotograferingar och gör alla möjliga trycksaker och digitala projekt. Det är ett klassiskt inhouse-jobb där man får jobba med väldigt många olika uppgifter tillsammans med resten av marknadsavdelningen.

Vad vill du dela med dig av till personer intresserade av att läsa Digital medieproduktion?
- Det första jag tänker på är hur bra bredden man får av utbildningen är. Den är en stor fördel! Det som kan kännas lite spretigt under utbildningstiden är något som i arbetslivet blir en stor verktygslåda. Att man testar på att göra video, webb och trycksaksproduktion gör att man kan lösa designproblem i arbetslivet utan att vara helt bunden till ett visst medie. Det gör också att man har en bra förståelse för olika delar av en design/kampanj, inte bara just den del man producerar själv.

- Förutom det, så lär man sig på DMP att sätta upp en process för sitt eget designarbete vilket gör att man alltid kan driva fram en design. Vi tränade på det under flera grupparbeten och det är en färdighet som krävs i yrkeslivet där man sällan har tid att hitta inspiration utan istället får ha en pålitlig metod för att sätta igång sin kreativitet.

Vad tog du med dig från utbildningen till din nuvarande yrkesliv?
- Mycket teoretiskt tänk och även rent praktiska färdigheter. Jag kopplas ofta in i strategiska beslut och konceptarbete fast jag är visuell designer och det är jag övertygad om att kommer från min utbildningsbakgrund.

- Utbildningen gör också att jag är trygg med att göra allt från en riggad stor fotografering inför en teaterpjäs till en digital illustration eller en animerad vinjett, jag har testat på så många medier förut att jag vet att det kommer funka.

- Förutom det har jag också med mig ett stort kontaktnät från klassen med många duktiga människor som jag kan jobba med eller fråga om råd i framtiden.

Namn
Matilda Hall
Var bor du?
Skellefteå
Publicerad: 2016-05-31