"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Susanna Ståhl hjälper människor att tillvarata sina rättigheter inom arbetslivet

Under juristutbildningen växte Susanna Ståhls intresse för arbetsrätt och viljan att fördjupa sina kunskaper. Idag arbetar hon som facklig rådgivare och tycker att magisterprogrammet i arbetsrätt var en gedigen och intressant utbildning som passade hennes karriär.

Hur tycker du att det var att läsa vid juridiska institutionen?
Jag fick ett väldigt positivt intryck, med kunniga och inspirerande lärare som jag mötte på magisterprogrammet. Det var också positivt att även externa lärare anlitades. Jag upplever att man tog hänsyn till studenterna och skapade bra förutsättningar för att ta sig igenom utbildningen som är på semi-distans.

Varför valde du att läsa Magisterprogrammet med inriktning mot arbetsrätt?
Under juristprogrammet blev jag intresserad av arbetsrätten, fick praktikplats på ett fackförbund och där fortsatte intresset växa. Jag ville fördjupa mina kunskaper och hade hört positivt om Umeå universitet och magisterprogrammet. Det kändes som en gedigen och intressant utbildning som passade min karriär. Har man en avancerad utbildning så sticker man ut mer och står sig bra i konkurrensen.

Har du några tips till studenter som funderar på magisterprogrammet?
Mitt främsta tips är att söka programmet. Det har gett mig en gedigen kunskapsbas, där jag fått både teoretisk och praktisk kunskap i arbetsrätt som är bra att ha på mitt cv. Programmet passar nog alla, men det är en fördel att ha arbetslivserfarenhet sedan tidigare. Eftersom det är en utbildning med sammankomster, är det också bra att man vid första träffen knyter kontakter, så att man kan dela erfarenheter genom hela programmet.

Vad har du gjort efter din examen?
Jag började arbeta som facklig rådgivare på Unionens fackförbund i slutet av mina studier och i samband med att jag skrev mitt examensarbete. Efter avklarade studier fortsatte jag anställningen där jag ännu arbetar idag.

Varför valde du det yrket?
Jag sökte ganska nischat inom den arbetsrättsliga världen. Jag ville jobba med arbetsrätt och hjälpa människor som har frågor och funderingar och eventuellt upplever problematik kopplat till sina anställningar. Just att hjälpa de som inte ensamma har möjlighet att tillvarata sina rättigheter inom arbetslivet har lockat.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det är att få tillämpa mina teoretiska kunskaper i praktiken och att få hjälpa människor dagligen. Att faktiskt göra skillnad och förändra något och arbeta för ett större mål. Alla mina kollegor brinner också för samma sak, vilket är motiverande och det skapar en bra och lärande miljö där man konstant utvecklas.

Vad saknar du från livet som heltidsstudent?
Det första jag tänker på är friheten som jag hade under studietiden, att välja när jag ville plugga och när jag ville göra annat. Dessutom fick jag lära mig mycket nytt inom olika områden och tänka utanför boxen. Gemenskapen med mina klasskompisar kan jag också sakna.

Publicerad: 2017-04-28