"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Med ny kunskap ser Emma fram emot att börja arbeta

Intresset för mänskliga rättigheter och ett redan påbörjat internationellt spår fick Emma Lundberg att välja det engelskspråkiga magisterprogrammet i Umeå. I år har klassen bestått av studenter från elva länder, och de olika erfarenheterna har bidragit till en bredare kunskap.

Varför valde du att studera det här programmet?

– Eftersom jag tidigare studerat ett internationellt inriktat kandidatprogram där majoriteten av kurserna varit på engelska, ville jag fortsätta på samma internationella spår. Jag var intresserad av rättsstatliga principer, mänskliga rättigheter och hur staters uppbyggnad och styre kan vara kopplade till deras möjlighet att upprätthålla ett demokratiskt samhälle där mänskliga rättigheter och fred respekteras. Detta program träffade alla rätt genom att innehålla allt detta, och ännu mer!

Vad tycker du om kurserna och undervisningen?

– I samtliga kurser av vårt program har vi haft otroligt kompetenta lärare med en enorm kunskap inom sina områden. Undervisningen har möjliggjort alla deltagare att testa sina idéer i olika frågor, diskutera frågeställningar och få svar på sina funderingar. Det har känts att vi har studerat på en avancerad nivå, men vi har förberetts för att klara av detta, och alltid fått hjälp och stöd av våra lärare vid minsta fundering eller problem.

Har du något speciellt minne från din tid i Umeå?

– Jag minns att vi satt på en föreläsning i början av oktober när det börjat bli lite kyligare, och att det plötsligt gick ett sus genom klassrummet. Orsaken var att det börjat dala ned snöflingor utanför fönstret. Fast majoriteten av oss var vana med snö, blev vi chockade över att det kom så tidigt när det ändå fortfarande var så ljust ute. Vi t.o.m. pausade föreläsningen kort för att ha en snabb genomgång av passande kläder, mörker och ungefär hur mycket mer snö vi kunde förvänta oss. Umeå har en fantastisk natur och har verkligen levererat vackra vyer varenda årstid. Och det tål att tilläggas att det skulle komma mycket mer snö än de få flingor som vi såg där i klassrummet

Har du något tips till studenter som vill läsa programmet?

– Välfärd, mångfald och trygghet kan absolut inte tas för givet. Och om du i framtiden vill kunna använda din utbildning till att skydda demokrati, att motverka kränkningar av mänskliga rättigheter, att säkerställa att fundamentala rättsliga principer upprätthålls i avtal, samarbeten eller lagstiftning, rekommenderar jag dig att söka detta program. Eftersom det tål att upprepas, vill jag betona det som vi fått höra från vår första dag på programmet till den absolut sista: ”Dark times call for great lawyers”.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Även om jag kommer sakna alla mina vänner som jag träffat här, och såklart Umeå som stad, ser jag fram emot att få flytta hem igen och få börja arbeta. Jag bär med mig allt jag fått lära mig under min tid i Umeå och som student på programmet, och det kommer jag att ta med mig in i framtida anställningar för att behålla ett globalt och långsiktigt perspektiv.

Namn
Emma Lundberg
Varifrån kommer du?
Karlskoga
Publicerad: 2019-10-16