"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Emil hamnade rätt efter magisteråret

Intresset för fastighetsrätt fick Emil Lindmark att läsa magisterprogrammet i mark- och miljörätt efter att han tagit sin juristexamen. Nu arbetar han på Lantmäteriet i Umeå och tycker att han har hittat helt rätt, men visst kan han sakna studentlivet ibland.

Varför valde du Umeå universitet?
Det ligger i min hemstad, som jag är mycket förtjust i. Jag hade också hört mycket gott om undervisningen och studentlivet i stort.

Hur var det att läsa vid juridiska institutionen?
Väldigt givande. Där finns duktiga lärare som gärna tar sig tid att svara på frågor. Det var alltid högt i tak och ett positivt klimat som öppnade upp för diskussioner både i studentgruppen och mellan lärare och studenter. Arbetet i basgrupper skapade bra förutsättningar för att bolla idéer och resulterade ofta i nya bekantskaper.

Vad saknar du från studentlivet?
Det som dyker upp först är att studera med mina klasskompisar. Möjligheten att i princip helt kunna styra över sin egen tid är också något som jag numera inser var en lyx.

Vad har du gjort efter din examen?
Efter examen har jag arbetat på Lantmäteriet i Umeå som förrättningslantmätare. Där jobbar vi med fastighetsbildningsåtgärder, vilket kan innebära allt från en liten avstyckning av en sommarstugetomt till en stor ledningsrättsåtgärd med hundratals sakägare. Just nu är vi fyra jurister som jobbar på mitt kontor.

Varför valde du det yrket?
Jag blev intresserad av fastighetsrätt när jag studerade till jurist och därför valde jag att läsa vidare på det då nya magisterprogrammet i mark- och miljörätt. Det resulterade i en praktikplats på Mark- och miljödomstolen i Umeå och sedan en sommarnotarieplats på samma domstol. Att börja arbeta för Lantmäteriet var ett naturligt steg eftersom den myndigheten har ansvar för många fastighetsrättsliga åtgärder.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Det bästa är kontakten med sakägare. Det sker ofta en ganska omfattande dialog med sökandena och andra sakägare för att försäkra sig om att beslutet blir riktigt utifrån allas perspektiv. Det händer även att vi som förrättningslantmätare ger oss ut på olika sammanträden som kan se väldigt olika ut. Det är något som jag uppskattar. Mycket av arbetet annars sker framför en dator på ett kontor.

En annan stor fördel med att jobba statligt är att det inte är nödvändigt att ta med sig jobbet hem. Det finns stort utrymme att låta fritiden vara just fritid.

Är du där du ville vara när du var student?
När jag började studera juridik var jag bara vagt medveten om att det fanns fler juristyrken än advokat, domare och åklagare. Något som förstås visade sig vara fel. Under studietiden insåg jag att det finns mycket annat att ägna sig åt. Nu är jag precis där jag vill vara eftersom arbetsuppgifterna på Lantmäteriet ligger inom mitt intresseområde.

Namn
Emil Lindmark
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
Haga, Umeå
Publicerad: 2016-07-04