"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Branschen vet vad UID-studenter kan leverera”

Efter att ha studerat på masterprogrammet i avancerad produktdesign vid Designhögskolan i Umeå, UID, var övergången till att arbeta som industridesigner smidig för Natalia Ikebara. Skolans arbetssätt, samarbeten, undervisningsmetoder och goda rykte var hennes biljett till en framgångsrik karriär. Eftersom studenterna arbetar i projekt tillsammans med stora företag under hela sin studietid får de praktisk erfarenhet av designprocessen så som den tillämpas i verkliga situationer.

– Jag använde helt enkelt alla de verktyg jag fått i skolan i mitt arbete, det kändes naturligt, säger hon. Branschen vet vad UID:s studenter kan leverera. Många nämner ofta att lärandet verkligen börjar när du börjar arbeta, men det är där UID sticker ut. Till skillnad från andra skolor erbjuder UID erfarenheten av att samarbeta direkt med branschen under studierna.”

Natalia Ikebara växte upp i Argentina, där hon studerade industridesign, grafisk design och user experience design. Hon började arbeta i en designstudio med att utveckla lösningar för stads- och utomhusmiljöer, men efter ett tag ville hon utöka sin kompetens med en masterexamen.

Hon valde masterprogrammet i avancerad produktdesign vid Designhögskolan vid Umeå universitet.

”Pushades ut ur min komfortzon”

– Jag har alltid velat läsa en master utomlands, säger hon. När jag började leta efter universitet stötte jag på Umeå och det användarcentrerade synsätt som de erbjöd var en bit som jag tyckte saknades i min utbildning.

Skolans samarbete med företag, dess prestigefyllda rykte, den höga kvaliteten på studentprojekten och det faktum att många studenter snabbt fick jobb efter examen övertygade Natalia. Natalia ansökte och fick också ett fullt stipendium för att betala för undervisningen.

– Jag hade en fantastisk tid som student i Umeå, men det var också ganska utmanande i många avseenden.

Natalia tyckte att atmosfären på UID var varm, vänlig och icke-hierarkisk – men samtidigt krävande.

– Jag kände mig ständigt pushad ut ur min komfortzon, vilket var en positiv upplevelse eftersom jag lärde mig mycket. Alla på skolan har höga krav på sig själva, men ingen uppmuntrar till konkurrens i negativ bemärkelse. Alla studenter är så begåvade att det motiverar en att flytta sina egna gränser till nästa nivå.

Examensarbete om utbildningsverktyg

Under sina år som student arbetade hon med flera projekt i samarbete med företag. Det handlade om allt från luftrenare, träningsutrustning för ambulanspersonal och brandmän till medicintekniska produkter som är utformade för intensivvårdsavdelningar (IVA).

I sitt examensarbete utvecklade Natalia Ikebara ett träningsverktyg för barn med hemiplegi, det vill säga förlust av motorisk funktion på ena sidan av kroppen. Hennes utmaning var att utforma ett verktyg som barnen kunde använda för att träna hemma, vilket skulle göra träningsupplevelsen till något lekfullt snarare än en tråkig och monoton uppgift.

– Det var viktigt att förstå vad deras familjer kämpade med. Föräldrarna ville inte överväldiga sina barn med träning som de kanske skulle komma att hata, eftersom de visste att det skulle bli ett livslångt åtagande. Barn behöver få vara barn. Att hitta rätt balans mellan träning och lekaktiviteter är avgörande för deras välbefinnande.

Läs mer om Natalia Ikebaras examensarbete

Natalia gjorde också två praktikperioder under sin utbildning, båda i Norge. Den första var hos Laerdal Medical, där hon utvecklade en hårdvaru-digital lösning för färdighetsträning för sjuksköterskestudenter. Den andra praktikperioden var på EGGS, en designbyrå i Oslo. Redan innan hon tog examen uttryckte båda företagen intresse för att anställa henne.

Gillar skandinavisk design

– Jag vet att många företag verkligen värdesätter personer från UID, säger hon. De är medvetna om kvaliteten på arbetet och studenternas självdrivna tankesätt. Med alumner på så många företag förstärker det starka nätverket bara det ryktet.

Natalia valde att börja arbeta på EGGS, där hon har varit involverad i en mängd olika projekt, från sjöfart och tung industri till hälso- och sjukvård, konsumentprodukter och produkter för barn.

– Arbetsuppgifterna på en byrå är ganska lika det jag gjorde i skolan, säger hon. Jag gör research för att förstå problemet, användaren och marknaden och översätter dessa resultat till viktiga insikter som senare kan användas som grund för att skapa mer konkreta lösningar. Därefter utvecklar jag koncept genom brainstorming, skisser och snabba mock-ups för att utforska funktionalitet och genomförbarhet. Designen förfinas med 3D-modellering, prototyper och användartester. Efter prototyper och tester samlas feedback in och justeringar görs. Efter flera omgångar av iterationer fryses den slutliga designen. Varje steg är iterativt och sker i nära samarbete med kunder och olika intressenter för att säkerställa att designen uppfyller användarnas behov och mål.

"Dynamiskt och givande"

Natalia har precis börjat arbeta på ett nytt företag, hon är nu Senior Industrial Designer på Fjaryl med huvudkontor i Stockholm. I sitt nya jobb kommer hon att leda tvärvetenskapliga designprojekt i det digifysiska rummet inom medicinteknik, life science och konsumentprodukter för att säkerställa innovativa och användarcentrerade lösningar.

Vad är den mest givande delen av ditt arbete?

– Det jag gillar mest är möjligheten att få arbeta med en mängd olika projekt och kunder inom olika sektorer. Det gör att jag hela tiden kan lära mig nytt och anpassa mig, vilket gör arbetet dynamiskt och givande. Jag tycker också om att arbeta med människor från olika kulturella bakgrunder.

Blev det som du trodde att det skulle bli när du började på masterprogrammet?

– Ja, jag visste att det skulle bli en utmanande miljö i den meningen att jag skulle behöva pressa mig själv. Men det var värt det – jag växte mycket som designer och fick mycket mer självförtroende. Vad jag däremot inte hade räknat med var hur mycket mörkret skulle påverka mig. Jag var tvungen att hitta nya sätt att hålla mig balanserad och fokuserad under hela min studietid.

Har du fortfarande kontakt med de andra studenterna i din klass?

– Ja, med några blev jag nära vän. Även om vi nu bor i olika städer tar jag mig alltid tid att besöka vänner från Designhögskolan. Det finns också en stor grupp UID-alumner här i Oslo.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka till en utbildning vid Designhögskolan?

– De ska definitivt satsa på det! Visst är utbildningen utmanande, men man växer betydligt, både professionellt och personligt. Man får chansen att jobba med och lära sig av otroligt duktiga studenter. Kurserna ger en solid grund och praktiska färdigheter som är viktiga för din framtida karriär. Dessutom är möjligheten att samarbeta med stora företag verkligen ovärderlig.

Läs mer om masterprogrammet i avancerad produktdesign

FAKTA Natalia Ikebara

Ålder: 33 år.
Kommer från: Argentina och med japanska rötter.
Bor: i Oslo, Norge.
Familj: partner.
Utbildning: Kandidatexamen i industridesign i Argentina, där hon även studerade UX-design och grafisk design, masterprogram i avancerad produktdesign vid Designhögskolan i Umeå, examen 2022.
Arbete: Senior industridesigner på Fjaryl.
På fritiden: lär mig språk, är ute i naturen och tränar.
Umeå i tre ord: Mörkt. Natur. Kreativt.
Mig själv i tre ord: Analytisk. Mångsidig. Nyfiken.
Det gör jag om tio år: Jag ser mig själv i en ledande roll, där jag leder innovativa projekt och team. Jag hoppas också kunna bli mentor på UID, dela med mig av mina erfarenheter och hjälpa nästa generations designers att växa professionellt.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2025-04-09