"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Röntgensjuksköterskeprogrammet

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2023

Du som läser till röntgensjuksköterska vid Umeå universitet kan välja mellan flera spännande inriktningar. Gemensamt är kombinationen av avancerad apparatur, digital bildbehandling och mötet med människor. Arbetet innebär att självständigt utföra röntgenundersökningar och omvårdnadsåtgärder som ligger till grund för säker diagnos och behandling i en allt mer högteknologisk miljö.

Intresserad av att jobba med både människor och avancerad teknik?

Johan Fahlgren Howell och Nathalie Andersson berättar om hur det är att jobba som röntgensjuksköterska och om möjligheterna att få jobb.

Under utbildningen

Röntgensjuksköterskan arbetar i en verksamhet under ständig utveckling och arbetet kan variera inom olika områden, till exempel modern digital radiologi som datortomografi (Computer Tomography, CT) och magnetisk resonanstomografi (MRT). Huvudområdet är radiografi, men du läser även bland annat sjukdomslära, läkemedelslära, anatomi och fysiologi.

Huvudområdet radiografi

Radiografi är ett tvärvetenskapligt område som bygger på kunskaper inom omvårdnad, bild- och funktionsmedicin, strålningsfysik och medicin. Du lär dig bland annat:

  • genomföra undersökningar och behandlingar i diagnostiskt och behandlande syfte,
  • om den omvårdnad som är viktig före, under och efter en röntgenundersökning och behandling,
  • planera, genomföra och utvärdera undersökningar och behandlingar i fråga om bildkvalitet, stråldoser och patientsäkerhet.

Som röntgensjuksköterska kan du jobba inom flera inriktningar

Klinisk praktik, VFU

Det praktiska arbetet är en viktig del i din utbildning. VFU gör du i första hand vid en röntgenklinik vid sjukhusen i Umeå, Skellefteå, Lycksele, Sundsvall, Sollefteå, Örnsköldsvik eller Östersund. Du kan också ansöka om att göra VFU vid ett sjukhus på någon annan ort.

Vaccinera dig innan VFU

Innan du gör VFU ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter ska ha genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan VFU i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning. Läs mer om vaccination.

Forska medan du läser

Intresserad av forskning? Under tiden du studerar kan du själv börja forska. Medicinska fakulteten har exempelvis en forskaraspirantaktivitet som ger dig en bred inblick i medicinsk forskning i praktiken och som är en god grund för fortsatt forskarutbildning.

Studera utomlands

Att läsa vissa delar av utbildningen i ett annat land än Sverige ger bra erfarenheter för framtida jobb, och som student på programmet finns flera olika alternativ – du kan åka iväg både som utbytesstudent och som så kallad "free-mover".

Programöversikt

Efter utbildningen

Som röntgensjuksköterska kan du välja mellan flera spännande inriktningar. Gemensamt för dem är kombinationen av avancerad apparatur, digital bildbehandling och mötet med människor. Utvecklingen inom området är stark och möjligheterna till vidareutbildning är goda.

Studera vidare

Utbildningen leder till en yrkesexamen som legitimerad röntgensjuksköterska och en kandidatexamen. Efter utbildningen kan du studera vidare på avancerad nivå till en magisterexamen. Du har även möjlighet att gå vidare till forskarutbildning.

Anmälan och behörighet

Röntgensjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2023 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Urval

Betyg-Högskoleprov 60/40 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 74 200 kr. Total studieavgift: 445 200 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1310

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 17 april 2023. Sen anmälan öppnar den 14 juli 2023 där det finns chans till lediga platser.

Vanliga frågor

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Institutionen för omvårdnad, institutionen för integrativ medicinsk biologi, institutionen för strålningsvetenskaper, institutionen för klinisk mikrobiologi samt institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap