"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Tekniskt-naturvetenskapligt basår, 60 fup

Engelskt namn: Foundation Course in Technical and Natural Sciences

Denna utbildningsplan gäller: HT13 och fram till HT16 (nyare version av utbildningsplanen finns)

Programkod: TZBUM

Förutbildningspoäng: 60

Diarienummer: 514-2814-12

Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-06-24

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt Matematik B eller motsvarande. Eller: Matematik 2a, Matematik 2b eller Matematik 2c, eller motsvarande.

Examen

Kan ej ingå i en examen vid Umeå universitet.

Lokala mål för aktuell examen

Studenten skall efter genomgånget Tekniskt-naturvetenskapligt basår

• visa kunskap och förståelse inom matematik och naturvetenskap, inbegripit kännedom om områdets vetenskapliga grund och kunskap om några tillämpningar och metoder inom området
• visa förmåga till kritiskt tänkande utifrån ett naturvetenskapligt förhållningssätt
• visa förmåga att tillämpa ett naturvetenskapligt arbetssätt utifrån problemlösningsmetodik, modelltänkande experiment och teorikonstruktion
• vara väl förberedd till universitetsstudier inom naturvetenskap/teknik/medicin och en för universitetsstudier anpassad studieteknik.

Examinationsformer

Prov sker normalt i slutet av varje kurs, och är muntligt och/eller skriftligt. Det kan helt eller delvis ersättas av fortlöpande kunskapskontroll inom ramen för undervisningen, exempelvis i form av datorlaborationer, diskussionsseminarier, muntliga och/eller skriftliga rapporter etc.

Studerande som underkänts vid prov skall beredas tillfälle att delta i ytterligare prov enligt de regler som anges i kursplan. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att inför förnyat prov hos prefekten vid kursansvarig institution begära att annan lärare utses att bestämma betyg i förnyat prov.

Betyg

Betyg sätts för varje kurs och om så bedöms lämpligt även för delmoment av kurs. Om inte annat anges i kursplanen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande

Inga tillgodoräknanden görs inom ramen för Tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet.

Allmänt

Utbildningen består av kurser i biologi, fysik, kemi och matematik. Kurserna har motsvarigheter i gymnasieskolan och ger motsvarande behörighet vid ansökan till såväl Umeå universitet som till andra svenska universitet och högskolor. Studenterna väljer själv mellan de olika kurserna, men måste anpassa sitt val så att de får behörighet till den utbildning de ämnar fortsätta på. De måste också anpassa sitt val till den behörighet de har när de börjar på basåret.

Programöversikt
Inom basåret erbjuds tio olika kurser, kallade baskurser, i ämnena biologi, fysik, kemi och matematik. Varje enskild baskurs är på 7,5 högskolepoäng och går på 50 % studietakt. Nedan följer en tabell som visar baskurserna, förkunskapskrav samt vilken behörighet de (minst) ger enligt Gy11. Alternativa kurser som ger tillräckliga förkunskaper listas i följande ordning: Baskurs/Gy11-kurs/Lpf94-kurs

Kurs inom basåret Förkunskapskrav Ger behörighet
motsvarande
Biologi baskurs I (Bi bas I) Biologi 1
Biologi baskurs II (Bi bas II) Bi bas I / Bi 1 / Bi A Biologi 2
Fysik baskurs I (Fy bas I) Ma bas I / Ma 2c / Ma C
Fysik baskurs II (Fy bas II) Fy bas I / – / Fy A Fysik 1a
Fysik baskurs III (Fy bas III) Fy bas II / Fy 1a / – Fysik 2
Kemi baskurs I (Ke bas I) Kemi 1
Kemi baskurs II (Ke bas II) Ke bas I / Ke 1 / Ke A Kemi 2
Matematik baskurs I (Ma bas I) – / Ma 2a,b,c / Ma B Matematik 2c *
Matematik baskurs II (Ma bas II) Ma bas I / Ma 3b,c / Ma C Matematik 3c *
Matematik baskurs III (Ma bas III) Ma bas II / – / Ma D Matematik 4 *


* Förtydligande angående baskurserna i matematik: Ma bas I bygger vidare från de lägsta förkunskapskraven (Ma B respektive Ma 2a) och avslutas med första delen av Ma 3c. Ma bas II innehåller senare delen av Ma 3c samt första delen av Ma 4. Ma bas III innehåller resterande delen av Ma 4.

Dessa kurser skall ges så att det går att läsa alla kurser under ett år. För en enskild student kan detta dock innebära studier på mer än heltid. Mer information om kurserna finns på basårets hemsida http://www.umu.se/utbildning/program-kurser/program/?code=TZBUM

Anstånd med studiestart

Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Ansökan om anstånd med studiestarten skall, tillsammans med intyg som styrker skälen, omgående eller senast tre veckor efter terminsstart skickas till Studentcentrum vid Umeå universitet. För mer information hänvisas till kapitel 8 i universitetets antagningsordning:
http://www.umu.se/digitalAssets/111/111515_500-2884-12-antagningsordning-2013-2014.pdf

Studieuppehåll

Studieuppehåll kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Ansökan om studieuppehåll skall, tillsammans med intyg som styrker skälen, skickas till programansvarig för Tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet, tidigast tre veckor efter terminsstart. Studieuppehåll beviljas för en begränsad tid, normalt en till två terminer. Detta innebär att studenten erbjuds en plats på programmet när studieuppehållet upphör (s.k. studieuppehåll med platsgaranti). För mer information hänvisas till kapitel 9.1 i universitetets antagningsordning:
http://www.umu.se/digitalAssets/111/111515_500-2884-12-antagningsordning-2013-2014.pdf

Studieavbrott

Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren.
Den som är antagen till basåret och som gör ett studieavbrott förlorar sin platsgaranti till kurser på basåret och efterföljande utbildningsprogram.

Övrigt

Platsgaranti på efterföljande utbildningsprogram

Alla studerande på basåret är garanterade en plats på ett utbildningsprogram vid efterföljande antagningstillfälle efter ordinarie basår. Platsgarantin gäller oftast program vid Umeå universitet, men kan också gälla platser vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Platsgarantin gäller antingen ett specifikt utbildningsprogram eller en grupp av program (Civilingenjör, Högskoleingenjör, Naturvetare) och bestäms utifrån studentens ansökan. Under vårterminen (dock senast den 15 april) väljer man sedan vilket program inom den gruppen som man vill söka. Om det till något enskilt program finns fler sökande än det antal platser som universitetet har beslutat att tilldela studenter på basåret och basterminen, så måste urval göras. Urvalet baseras på studentens tidigare meriter samt eventuellt resultat på högskoleprov. Studieresultatet på basåret påverkar inte detta urval. Man är dock alltid garanterad en plats på något av programmen inom den grupp platsgarantin gäller. För att kunna påbörja studier på efterföljande program krävs att den särskilda behörigheten är uppfylld.

För att kunna nyttja platsgarantin måste studenten vara godkänd på minst 30 hp av kurserna inom basåret. Studenten måste dessutom vara registrerad på kurser inom basåret både på höstterminen och vårterminen.

Till vissa av de utbildningsprogram där platsgaranti ges finns förkunskapskrav som inte kan kompletteras under basåret. Dessa förkunskapskrav måste också vara uppfyllda för att sökande skall kunna nyttja sin platsgaranti. Detta gäller för närvarande kandidatprogrammet i miljö-och hälsoskydd som har samhällskunskap som förkunskapskrav.