Genom biblioteket kan du digitisera dina egna äldre publikationer från Umeå universitet och göra dem öppet tillgängliga i DiVA - om upphovsrätten tillåter!
Biblioteket digitiserar och e-publicerar äldre avhandlingar (1958-2003) och rapporter från Umeå universitet, eftersom stor del av detta material inte finns i digital form sedan tidigare. Det gäller främst avhandlingar, rapport- och skriftserier som producerades före 2004 då DiVA-publicering av avhandlingar blev obligatorisk.
Hur beställer jag digitisering av min publikation?
För att få din publikation e-publicerad krävs att du fyller i formuläret nedan:
Genom att digitisera dina publikationer blir de sökbara i såväl nationella kataloger som DiVA, LIBRIS, SwePub, som i internationella söktjänster, t ex. Google Scholar.
Hur snabbt blir min avhandling tillgänglig?
Om vi fått tillstånd från alla upphovsrättsinnehavare kan du räkna med att det tar ca två veckor tills avhandlingen finns i DiVA och kort därefter även i Google. Semestertider kan det ta längre tid.
Måste jag fylla i mitt Umu-id?
Vi behöver inte ditt Umu-id för att kunna publicera din avhandling och du behöver inte ange den om du inte vill. Umu-id är en identitetshandling, en permanent identifikator (PID), som tilldelas alla universitetsanställda, forskare, studenter och doktorander knutna till vårt universitet.
Om du anger ditt Umu-id knyts publikationen till dig som unik person. Du undviker sammanblandningar med andra författare som har liknande namn. Umu-id används också för att ta fram publikationslistor till personliga hemsidor på universitetets webb.
Läs mer om permanenta identifikatorer för forskare och författare här:
Kan ni också publicera min forskningsrapport och institutionens skriftserie?
Ja, vi kan publicera även dessa i DiVA men vi behöver tillstånd från alla upphovsrättsinnehavare. Det underlättar också vår hantering om vi kan få ett tryckt exemplar av publikationerna.
Vad gäller angående upphovsrätt för bilder som finns i avhandlingen?
Du bör om möjligt själv kontakta upphovsrättsinnehavaren. Universitetsbiblioteket försöker få generella tillstånd från vissa institutioner, som exempelvis Västerbottens museum.