Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)

printicon

Svenska Antikvariatföreningens katalogsamling

Svenska Antikvariatföreningen (SVAF) har donerat sin omfattande samling med svenska antikvariatskataloger till biblioteket.

En unik samling av antikvariatskataloger

SVAF grundades 1936 och är en intresseförening för antikvariatsbokhandlare. Samlingen består emellertid inte enbart av kataloger utgivna av föreningens medlemmar, utan alla sorters katalogutgivande antikvariat finns representerade. Här återfinns mer än hundra olika handlare och samlingen sträcker sig från mitten av 1800-talet fram till dags dato.

Sök i Svenska antikvariatföreningens katalogsamling

Svenska antikvariatföreningens katalogsamling

Katalogerna gavs ut regelbundet

Katalogerna är mer eller mindre utförliga listor, generellt med beskrivningar på exemplarnivå, över böcker som antikvariatsbokhandlaren har till försäljning. De har i regel formen av en återkommande periodisk publikation. Det är ett mycket varierat spektrum av utgivning som återfinns i denna samling, från påkostade raritetskataloger, med utförliga beskrivningar och kommentarer om varje enskilt objekt, till enkla fotokopierade häften där bokexemplaren bara är ytterst rudimentärt beskrivna. Många av de mer ambitiösa katalogerna fungerar i sig som utmärkta ämnesbibliografier.

Hundrafemtio år av svensk bokhandelshistoria

Här finns de stora klassiska antikvariaten representerade, som till exempel Klemming och Björck & Börjesson, men också de mindre namnkunniga andrahandsbokhandlarna från olika perioder. Tillsammans ger dessa kataloger en unik inblick i mer än hundrafemtio år av svensk bokhandelshistoria.

Beställ fram material från katalogsamlingen