En validering av den ursprungliga, längre matfrekvensenkäten (84 livsmedel) genomfördes bland 196 forskningspersoner med upprepade 24-timmars kostintervjuer och mätning av plasma β-karotennivåer (Johansson et al., 2002). Deltagarna fick även besvara samma livsmedelsfrekvensenkät vid två tillfällen med ett års mellanrum. God överensstämmelse erhölls i energi- och näringsintag mellan de två enkättillfällena. Något högre kostintag rapporterades med livsmedelsfrekvensenkäten jämfört med 24-timmars kostintervjun. Trots en hög andel underrapporterare (Johansson et al., 2001) bedöms enkätens validitet vara likvärdig den för kostenkäter i andra prospektiva kohortstudier. Intag av ett antal fettsyror, fettsyraprofil i erytrocytmembran (Wennberg et al., 2009), B-vitaminintag (Johansson et al., 2010) och fytosteroler (Klingberg et al., 2013) har också validerats mot 24-timmars kostintervjuer.
Den uppdaterade versionen av kostenkäten, FFQ2020, har validerats mot 4 - 6 kostregistreringar (Wennberg et al., 2024). En jämförelse har även gjorts mellan intag enligt FFQ2020 och intag enligt den tidigare använda kostenkäten (Winkvist et al., 2024). En jämförelse har även gjorts mellan intag enligt FFQ2020 och intag enligt den tidigare använda kostenkäten (Winkvist et al., 2024).
Referenser
Johansson I, Hallmans G, Ericsson S, Hagman U, Bruce Å, Wikman Å, Kaaks R, Riboli R. Evaluation of the accuracy of a dietary questionnaire aimed for the Västerbotten study. Scand J Nutr1994;38:50-55
Wennberg M, Kastenbom L, Eriksson L, Winkvist A, Johansson I. Validation of a digital food frequency questionnaire for the Northern Sweden Diet Database. Nutr J. 2024 Jul 24;23(1):83. doi: 10.1186/s12937-024-00984-8. PMID: 39049045; PMCID: PMC11267735.
Winkvist, A., Wennberg, M., Kastenbom, L., Johansson, I. Modernizing a long-standing food frequency questionnaire: a comparative analysis of versions. Nordic Nutrition Conference, Bergen, Norway. June 17-20, 2024. Norsk Tidskrift for ernaering 2024, volym 22 Konferansespesial, page 33. DOI: https://doi.org/10.18261/ntfe.22.5.43