Swedish name: Mat och miljö
This syllabus is valid: 2019-12-30 valid to 2024-07-21 (newer version of the syllabus exists)
Syllabus for courses starting after 2024-07-22
Syllabus for courses starting between 2019-12-30 and 2024-07-21
Syllabus for courses starting between 2014-08-25 and 2019-12-29
Syllabus for courses starting between 2013-08-26 and 2014-08-24
Course code: 2KN037
Credit points: 7.5
Education level: First cycle
Main Field of Study and progress level:
Food and Nutrition: First cycle, has only upper-secondary level entry requirements
Grading scale: Pass with distinction, Pass, Fail
Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science
Revised by: Department of Food, Nutrition and Culinary Science, 2020-03-02
Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Mandatory
Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Mandatory
Halverat matsvinn i sikte 2030
Livsmedelsverket, Dnr 2017/01822. Februari 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/redovisade-reguppdrag/2020/slutrapport-minskat-matsvinn-2017-2019.pdf
Mandatory
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Mandatory
Search the University Library catalogue
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory
EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Mandatory
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Mandatory
Search the University Library catalogue
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman Magdalena, Nilsson Katarina
Livsmedelsverket : 2011 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf
Mandatory
Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre : 2019 :
Stockholm Resilience Centre
Mandatory
Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental TargetsIdentification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
Sustainability (Basel, Switzerland), 12(4), 1407 : 2020 :
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/4/1407
Mandatory
Miljösociologi
Lidskog Rolf, Sundqvist Göran
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 182 s. :
ISBN: 9789144056050
Mandatory
Search the University Library catalogue
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue
Recept som förändrar världen
Rockström Johan, Bignet Victoria, Landqvist Malin, Stordalen Gunhild
[Stockholm] : Bokförlaget Max Ström : [2019] : 127 sidor :
ISBN: 9789171264978
Search the University Library catalogue
Clapp Jennifer
Distant agricultural landscapes
Sustainability Science, 10(2), 305316. : 2015 :
https://doi.org/10.1007/s11625-014-0278-0
Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Mandatory
Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Mandatory
Halverat matsvinn i sikte 2030
Livsmedelsverket, Dnr 2017/01822. Februari 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/redovisade-reguppdrag/2020/slutrapport-minskat-matsvinn-2017-2019.pdf
Mandatory
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Mandatory
Search the University Library catalogue
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory
EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Mandatory
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Mandatory
Search the University Library catalogue
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory
Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre : 2019 :
Stockholm Resilience Centre
Mandatory
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue
Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Mandatory
Hur liten kan livsmedelskonsumtionen vara år 2050?
Hjerpe. K. , Marksten, T. , Pearsson, M. , Rundberg, B. , Lundström A. , Rydberg, I. , Sonesson, U. , Nilsson, K.
Jordbruksverket : 2013 :
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/ovr296_1.pdf
Mandatory
Halverat matsvinn i sikte 2030
Livsmedelsverket, Dnr 2017/01822. Februari 2020 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/om-oss/redovisade-reguppdrag/2020/slutrapport-minskat-matsvinn-2017-2019.pdf
Mandatory
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory
EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Mandatory
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Mandatory
Search the University Library catalogue
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Mandatory
Search the University Library catalogue
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory
Nordic food systems for improved health and sustainability
Wood, A. , Gordon, LJ. , Röös, E. , Karlsson, J. , Häyhä, T:
Stockholm Resilience Centre : 2019 :
Stockholm Resilience Centre
Mandatory
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue
Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Search the University Library catalogue
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Search the University Library catalogue
EAT. Food Planet Health Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
Eat forum
Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Mandatory
Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
Mandatory
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Mandatory
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Search the University Library catalogue
Matsmart : på spaning efter nya goda trender
Edman Stefan, Thunberg Bo, Töve Jan
Örebro : Gullers : 2008 : 256 s. :
ISBN: 978-91-88238-85-6 (inb.)
Search the University Library catalogue
Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet
Lundin Maximillian., Öhman Daniel.
Johanneshov : MTM : 2016. : 1 CD-R :
Förvara maten rätt så håller den längre
Modin R, Lindblad M
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil