Swedish name: Måltidskultur och samhälle
This syllabus is valid: 2013-08-26 valid to 2016-10-02 (newer version of the syllabus exists)
Course code: 2MR056
Credit points: 15
Education level: First cycle
Main Field of Study and progress level:
Restaurant Management: First cycle, has only upper-secondary level entry requirements
Grading scale: Pass with distinction, Pass, Fail
Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science
Ekström Marianne
Kost, klass och kön
Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
Mandatory
Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
Mandatory
Search the University Library catalogue
Jönsson Håkan
Den gastronomiska revolutionen
Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Fjellström Phebe
Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
Online http://aof.revues.org/6997
Mandatory
Boken om måltidsturism i Västra Götaland
Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Meiselman Herbert L.
Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
ISBN: 0-8342-1641-8
Mandatory
Search the University Library catalogue
Hushållsvetenskap & Co
Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
ISBN: 9789197678414
Mandatory
Search the University Library catalogue
Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
International Journal of Consumer Studies : 2002 :
Mandatory
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Mandatory
Search the University Library catalogue
Culinary History: I The Cambridge World History of Food
Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
Cambridge : 2000 :
Hellspong Mats
Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
ISBN: 91-85352-64-0
Search the University Library catalogue
Salomonsson Karin
E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
Included in:
Fönster mot Europa
Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Sociologia ruralis : 2005:4 :
Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Palgrave Macmillan : 2006:2 :
Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
Månkulturellt centrum : 2003 :
http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
Göteborgs universitet : 2010 :
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160
Johansson Barbro
Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Mandatory
Search the University Library catalogue
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Mandatory
Search the University Library catalogue
Bra mat i äldreomsorgen
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Mandatory
Råd om mat för dig som ammar
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Mandatory
Livsmedelsverket (senaste versionen)
Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
Inst för kostvetenskap :
Livsmedelsverket
Mandatory
Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Mandatory
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Mandatory
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Mandatory
Livsmedelsverkets allgeriinformation nr 5: Fisk och skaldjur
Livsmedelsverket :
www.slv.se
Mandatory
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Mandatory
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Search the University Library catalogue
Ekström Marianne
Kost, klass och kön
Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
Mandatory
Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
Mandatory
Search the University Library catalogue
Jönsson Håkan
Den gastronomiska revolutionen
Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Fjellström Phebe
Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
Online http://aof.revues.org/6997
Mandatory
Boken om måltidsturism i Västra Götaland
Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Meiselman Herbert L.
Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
ISBN: 0-8342-1641-8
Mandatory
Search the University Library catalogue
Hushållsvetenskap & Co
Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
ISBN: 9789197678414
Mandatory
Search the University Library catalogue
Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
International Journal of Consumer Studies : 2002 :
Mandatory
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Mandatory
Search the University Library catalogue
Culinary History: I The Cambridge World History of Food
Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
Cambridge : 2000 :
Hellspong Mats
Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
ISBN: 91-85352-64-0
Search the University Library catalogue
Salomonsson Karin
E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
Included in:
Fönster mot Europa
Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Sociologia ruralis : 2005:4 :
Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Palgrave Macmillan : 2006:2 :
Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
Månkulturellt centrum : 2003 :
http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
Göteborgs universitet : 2010 :
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160
Johansson Barbro
Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Mandatory
Search the University Library catalogue
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
2. uppl. : Stockholm . : Gothia : 2012 : 40 s. :
ISBN: 978-91-7205-862-0
Mandatory
Search the University Library catalogue
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
ISBN: 978-91-7205-591-9
Mandatory
Search the University Library catalogue
Ekström Marianne
Kost, klass och kön
Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
Mandatory
Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
Mandatory
Search the University Library catalogue
Jönsson Håkan
Den gastronomiska revolutionen
Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Fjellström Phebe
Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
Online http://aof.revues.org/6997
Mandatory
Boken om måltidsturism i Västra Götaland
Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Meiselman Herbert L.
Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
ISBN: 0-8342-1641-8
Mandatory
Search the University Library catalogue
Hushållsvetenskap & Co
Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
ISBN: 9789197678414
Mandatory
Search the University Library catalogue
Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
International Journal of Consumer Studies : 2002 :
Mandatory
Culinary History: I The Cambridge World History of Food
Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
Cambridge : 2000 :
Hellspong Mats
Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
ISBN: 91-85352-64-0
Search the University Library catalogue
Salomonsson Karin
E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
Included in:
Fönster mot Europa
Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Sociologia ruralis : 2005:4 :
Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Palgrave Macmillan : 2006:2 :
Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
Månkulturellt centrum : 2003 :
http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
Göteborgs universitet : 2010 :
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160
Johansson Barbro
Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Mandatory
Search the University Library catalogue
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
2. uppl. : Stockholm . : Gothia : 2012 : 40 s. :
ISBN: 978-91-7205-862-0
Mandatory
Search the University Library catalogue
Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
ISBN: 978-91-7205-591-9
Mandatory
Search the University Library catalogue
Ekström Marianne
Kost, klass och kön
Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
Mandatory
Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
Mandatory
Search the University Library catalogue
Jönsson Håkan
Den gastronomiska revolutionen
Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Fjellström Phebe
Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
Online http://aof.revues.org/6997
Mandatory
Boken om måltidsturism i Västra Götaland
Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
Mandatory
Search the University Library catalogue
Meiselman Herbert L.
Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
ISBN: 0-8342-1641-8
Mandatory
Search the University Library catalogue
Hushållsvetenskap & Co
Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
ISBN: 9789197678414
Mandatory
Search the University Library catalogue
Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
International Journal of Consumer Studies : 2002 :
Mandatory
Culinary History: I The Cambridge World History of Food
Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
Cambridge : 2000 :
Hellspong Mats
Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
ISBN: 91-85352-64-0
Search the University Library catalogue
Salomonsson Karin
E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
Included in:
Fönster mot Europa
Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Sociologia ruralis : 2005:4 :
Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
Palgrave Macmillan : 2006:2 :
Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
Månkulturellt centrum : 2003 :
http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
Göteborgs universitet : 2010 :
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160
Johansson Barbro
Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet