"False"
Skip to content
printicon
Main menu hidden.
Syllabus:

Food and Meal Culture and Society, 15 Credits

Swedish name: Måltidskultur och samhälle

This syllabus is valid: 2013-08-26 valid to 2016-10-02 (newer version of the syllabus exists)

Course code: 2MR056

Credit points: 15

Education level: First cycle

Main Field of Study and progress level: Restaurant Management: First cycle, has only upper-secondary level entry requirements

Grading scale: Three-grade scale

Responsible department: Department of Food, Nutrition and Culinary Science

Required Knowledge

General entry requirements

Literature

  • Valid from: 2015 week 34

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Mandatory

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Mandatory

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Mandatory

    Samhällsvetenskapliga metoder
    Bryman Alan, Nilsson Björn
    2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
    ISBN: 978-91-47-09068-6
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Search the University Library catalogue

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Included in:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Bra mat i äldreomsorgen
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Mandatory

    Råd om mat för dig som ammar
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Mandatory

    Livsmedelsverket (senaste versionen)
    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Inst för kostvetenskap :
    Livsmedelsverket
    Mandatory

    Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Mandatory

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Mandatory

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Mandatory

    Livsmedelsverkets allgeriinformation nr 5: Fisk och skaldjur
    Livsmedelsverket :
    www.slv.se
    Mandatory

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Mandatory

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Search the University Library catalogue

  • Valid from: 2014 week 35

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Mandatory

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Mandatory

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Mandatory

    Samhällsvetenskapliga metoder
    Bryman Alan, Nilsson Björn
    2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
    ISBN: 978-91-47-09068-6
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Search the University Library catalogue

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Included in:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    2. uppl. : Stockholm . : Gothia : 2012 : 40 s. :
    ISBN: 978-91-7205-862-0
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

  • Valid from: 2013 week 45

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Mandatory

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Mandatory

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Mandatory

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Search the University Library catalogue

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Included in:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    2. uppl. : Stockholm . : Gothia : 2012 : 40 s. :
    ISBN: 978-91-7205-862-0
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

  • Valid from: 2013 week 44

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Mandatory

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Mandatory

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Mandatory
    Search the University Library catalogue

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Mandatory

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Search the University Library catalogue

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Included in:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet