"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Figurant vid polisprogrammet

Inom enheten för polisiärt arbete vid Umeå universitet använder vi figuranter i undervisningen vid övningstillfällen. Det är olika övningar som ingår i undervisningen där polisstudenten får träna på den teoretiska kunskapen genom att praktiskt tillämpa den i olika typer av övningar.

Vad gör en figurant?

Övningar som kan förekomma är t.ex.:

  • Förhör med målsägande, vittne och gärningsman/kvinna
  • Att möta ungdomar i utsatta situationer; socialt utsatta ungdomar, samt ungdomar som använder narkotika
  • Att ta emot ett dödsbud som förälder eller nära anhörig
  • Att möta, bemöta och omhänderta människor i utsatta situationer och/eller med psykisk ohälsa

Med andra ord, övningar inom de områden som polisstudenterna sedan kommer att arbeta i och med.

Vi söker hela tiden nya figuranter som vill och kan delta och som genom att vara trovärdiga figuranter, lämna konstruktiv kritik kan bidra till att våra studenter utvecklas för att bättre utrustade gå ut i sitt framtida yrkesliv.

Vem söker vi?

Din roll som figurant är att agera som statist eller skådespelare i våra övningar. Det krävs ingen tidigare utbildning eller erfarenhet för att kunna delta som figurant.
Övningarna kan dock kräva olika typer av insatser, en del enkla och andra där det behövs lite mer ”skådespel” från figuranten.

Ersättning och försäkring

Ersättningen för figuranter är 160 kr/timmen, semesterersättning ingår ej.

Som figurant är du försäkrad via Kammarkollegiet.

Vanliga frågor

Min ålder

Anledningen till att vi behöver veta vilket år du är född är att det ibland kan det vara av vikt för övningen att figuranten är i jämförbar ålder med rollkortet.

Det kan vara svårt för ett barn att ta till sig rollkortet. Och det kan vara svårt för en pensionär att agera ungdom. 

Val av roller

Du kan anmäla dig till de roller du vill ha, men det är ansvariga lärare som väljer vilka figuranter de vill ha till de olika övningarna.

Lära sig roller utantill

Rollkorten är en ram, viss improvisation får förekomma, men inte för mycket. Rollkort är inte tillåtna under övningen.

Inloggningsuppgifter

Du får dina inloggningsuppgifter via mail när vi skapat en användare till dig.

Moodle

Moodlesidan hittar du här: https://polis.pedag.umu.se/ Välj sedan Utbildningsgemensamt/ figuranternas övningar. När du kommit in på Moodlesidan klickar du på ”andra användare” Där skriver du ditt användarnamn samt det lösenord som du fått i välkomstmailet. När du loggat in första gången så ändrar du ditt lösenord till ett du själv valt.

Om du behöver support på Moodlesidan, klicka på frågetecknet/ supportknappen. Skriv vad ditt ärende gäller sedan kommer du få svar via mail.

Anmälan och tillsättning

Du ska inte anmäla dig via telefon eller mail, utan endast via Moodlesidan. Ca en till två veckor före övningen stängs möjligheten för anmälan. Därefter väljer lärarna ut bland de figuranter som anmält intresse. När detta är klart skickas ett mail ut till alla som anmält sig. I mejlet bifogas en Excelfil med information om övningen och även vilka figuranter som är ordinarie tillsatta och vilka som blivit tillsatta som ersättare. Om du inte kan på de tider du blivit tillsatt är det viktigt att du så snart som möjligt kontaktar den ansvarige läraren som står på Excelarket.

Arbetstider och jobberbjudanden

Alla övningar är under arbetstid, vardagar samt under studenternas terminstider. Hur ofta vi kan erbjuda arbetstillfällen beror på hur många övningar och studenter vi har. Det är inte ett visst antal varje vecka.

Skadeanmälan

Om du skadar dig tar du kontakt med ansvarig lärare. Du kommer få en skadeanmälningsblankett som ska fyllas i och skickas till administrationen på Polisutbildningshuset. Om du behöver uppsöka läkare, se till att du tar kvitto på dina utgifter, då dessa ska skickas till Kammarkollegiet tillsammans med skadeanmälningsblanketten.

Arbetsgivarintyg och referens

Ta kontakt med löneadministrationen på Umeå universitet för arbetsgivarintyg. Ta kontakt med de ansvariga lärare som träffat dig och fråga om du kan använda dem som referens.

Arvode

Om du lämnar in din arvodesblankett senast den 10:e så får du arvodet utbetalt den 25:e samma månad. Om du lämnar in efter den 10:e så utbetalas arvodet den 25:e nästkommande månad.

 

Kontakt

Har du fler frågor som inte besvarats ovan, är du välkommen att kontakta oss på: figurant.polis@umu.se.

Intresseanmälan

Vi använder oss av en lärplattform som heter Moodle för att lägga upp övningar, rollkort samt anmälningslänkar. För att få tillgång till den sidan måste du få en användare hos oss. 

Är du intresserad är du varmt välkommen att skicka in en intresseanmälan via formuläret nedan. 

Anmälan figurant vid enheten för polisiärt arbete

I och med att du blir figurant hos oss godkänner du att du kan, under övningarna, bli filmad och fotograferad i utbildningssyfte. 
Senast uppdaterad: 2023-12-06