Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Isabelle Edholm

Isabelle Edholm är lagkapten i A3 Basket och kombinerar sin elitidrottssatsning med studier vid Läkarprogrammet.

Vill du berätta lite kort om dig själv?

- Isabelle Edholm heter jag och är 27 år gammal. Jag kommer ursprungligen från Sundsvall men har de senaste 4 åren bott i Umeå, åren innan det bodde jag i Östersund och i Stockholm. Jag är en väldigt utåtriktad och målmedveten person som älskar utmaningar och inte tar livet allt för seriöst. Mitt största intresse är att resa!

Varför valde du Umeå universitet?

- Jag flyttade till Umeå främst för att spela basket. Jag sökte sedan läkarprogrammet mest för skojs skull, men så kom jag in och då gav jag det en chans!

Berätta lite om Läkarprogrammet som du studerar vid!

- Läkarprogrammet i Umeå består av 11 terminer, jag är inne på den åttonde terminen. Termin 1-5 är huvudsakligen teoretiska med ett litet inslag av praktik medan termin 6-8 och 11 framförallt är praktiska. Under termin 10 skrivs examensarbetet.

Hittills har nog kirurg-placeringen varit roligast och det är också det jag tänker mig i framtiden, men jag har fått höra att man hinner ändra sig ett antal gånger under utbildningens gång så vi får väl se vart det slutar!

Du är elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerar en elitidrottssatsning med studier. Vill du berätta lite om din idrottskarriär?

- Jag spelar basket och har spelat sedan jag var 11 år. Jag började min idrottskarriär i Sundsvall där jag spelade ett år i högsta ligan följt av några år i andra divisionen. Året jag fyllde 20 blev jag uttagen till U20-landslaget, tyvärr drog jag korsbandet helgen efter första lägret och spenderade kommande år med att rehabilitera. Därefter flyttade jag till Stockholm för att spela i högsta ligan igen och spelade två säsonger för två olika lag, därpå bar det av till Östersund för en säsong där. Efter säsongen 16/17 i Östersund blev jag erbjuden ett heltidskontrakt i Umeå, här gör jag nu min fjärde säsong totalt och min första säsong som lagkapten.

Under åren med A3 Basket har jag spelat i tre olika ligor; Svenska basketligan, Östeuropeiska ligan samt Eurocup vilket har inneburit väldigt många resor. Säsongen 18/19 besökte vi 10 olika länder på 4 månader, så det kändes knappt som att jag var hemma något den säsongen. Med Umeå har jag ett SM-silver (säsongen 17/18), ett SM-guld (säsongen 18/19), en 4:e plats från final four i Östeuropeiska ligan (säsongen 17/18) samt en 3:e plats från Svenska cupen (säsongen 19/20). Förra året stängdes ligan ner på grund av Corona, i år har vi varken kunnat spela Svenska cupen eller Eurocup av samma anledning men vi satsar på att ta ett till SM-guld i alla fall!

Mitt främsta basketmål har varit att spela som heltidsproffs, det uppfylldes då jag flyttade till Umeå. Jag har alltid sagt att jag vill göra en säsong utomlands också, men nu börjar mina drömmar fyllas av andra aspekter i livet så vi får se hur framtiden ser ut.

Hur kan en vanlig studiedag se ut för dig?

- En typisk dag för mig innebär uppstigning klockan 6.30 då jag ofta måste vara på sjukhuset vid 7.45 för att byta om och infinna mig på aktuell placering. Klockan 9.40 åker jag till hallen och tränar basket mellan 10-11, sedan duschar jag, hämtar lunch från vår lunchrestaurang och åker tillbaka upp till sjukhuset till 11.30 där jag sedan kvar till 16.30. Efter att slutat mitt pass på sjukhuset åker jag tillbaka ner till hallen för träning 17-18.30 och kommer hem runt 19.00. Två dagar i veckan kör jag gym efter kvällsträningen, de dagarna blir det hemkomst vid 21 ungefär.

Den dagen i veckan vi har träningsledigt kan jag vara i skolan hela dagen, ifall det är någon dag jag inte har praktik kan jag istället fokusera på träningen den dagen!

Jag brukar också försöka plugga någon timme på kvällen några dagar i veckan om det är något på schemat som kräver det - alternativt på söndagar om vi har en ledig träningsdag. Annars har jag mycket tid under resor som jag kan ägna åt plugg vilket är ett bra sätt att vara produktiv på, samtidigt som man får resan att gå snabbare! 

Hur fungerar satsningen Dubbla karriärer för dig?

- Jag tycker att den har fungerat väldigt bra! Jag har pluggat 100% genom hela utbildningen vilket har fungerat bra för mig, men annars finns ju möjligheten till anpassad studietakt också! De finns de som pluggar på 75% eller 50% studietakt och får sitt schema mer anpassat för tränings- och matchtider.

En fördel med elitidrottsavtalet är att kursadministratörer och lektorer är väldigt hjälpsamma med att lösa obligatoriska moment som kan krocka med idrotten. Jag kan hoppa in med andra grupper ifall den tiden passar bättre för ett moment eller så får jag göra kompletterande uppgifter om jag skulle missa någon muntlig redovisning eller dylikt. Vissa jourpass jag haft på akuten har jag också kunnat flytta till en helgdag då vi varit träningslediga. Jag upplever att jag får väldigt mycket stöd och hjälp med att lösa schemat om det behövs!

Den största utmaningen är alla obligatoriska moment under de kliniska terminerna, men man får lägga pussel med sitt liv för att få det att fungera. Jag brukar varje månad skriva ner schemat för såväl basketen som skolan och planera för hur jag kan få dessa att stämma överens med varandra på bästa sätt. Då får jag en överblick över vilka pass jag måste byta med andra studenter, vilka redovisningar jag kan göra skriftligt i stället, när jag har tid att plugga olika avsnitt och så vidare.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

- Ja det måste jag ändå säga, framför allt för att det var mitt första heltidskontrakt. Min tanke när jag flyttade till Umeå var ”äntligen får jag bara spela basket och fokusera på det”, då jag  tidigare hade jobbat på sidan av basketen, men det blev ju helt tvärtemot. Jag fick två 100%-sysslor istället. Jag var faktiskt beredd att hoppa av plugget första terminen, till största del för att det var fem år sedan jag pluggade senast och inte riktigt visste hur jag skulle lägga upp studierna. Jag tyckte det var jobbigt att försöka väcka hjärnan och lära den att lära sig igen, men då jag klarade första tentan så kände jag att ”det får bära eller brista, jag kör på”. Sedan har det gått lättare och lättare för varje termin.

Skillnaden från gymnasiet är både mängden studier och mängden träning som har ökat väsentligt. Jag tränade ett pass om dagen under gymnasiet plus två morgonträningar i veckan med NIU (basket som ingår i skolgången, schemalagd lektion), och hade väl en del plugg då också men det går inte riktigt att jämföra med mängden information man ska ta till sig nu.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

- Det kan jag absolut! Det är en fantastisk möjlighet att få göra både det man brinner för just nu OCH samtidigt säkra sin framtid. Även om man inte kan studera 100% så finns möjligheten att få ett anpassat upplägg och man får all den hjälp man behöver för att klara av båda delarna samtidigt. Har ni chansen till Dubbla Karriärer tycker jag absolut att ni ska ta den! Dessutom tror jag den ena hjälper den andra. Om det ena går lite sämre kan man alltid fokusera mer på det andra och på så vis minska den mentala pressen som annars kan bli ganska hög när man lägger ner all sin tid och energi på en sak. Speciellt när man är en högpresterande person, som de flesta elitidrottare är, och sätter väldigt mycket press på sig själv. Det har det hjälpt mig väldigt mycket i alla fall!

Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?

- Jag trivs jättebra i Umeå, det här är ju hemma för mig nu. Kan inte uttala mig jättemycket om just studentlivet då jag knappt deltagit, men jag har hört att det är bra!

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

- Jag har inte jättemycket fritid, men när jag väl får en ledig dag så tar jag det gärna så lugnt som möjligt. Umgås med min pojkvän och mina vänner, äter god mat, spelar sällskapsspel/lägger pussel eller ser någon bra film - det är min typ av kväll. Jag gillar att baka också. Har jag en ledig helg så åker jag ner till min familj i Sundsvall, jag är en väldigt familjekär person. Jag älskar att resa också som jag nämnde tidigare, det brukar jag göra på sommaren då det är ledigt från både från skolan och basketen. Jag har varit i 34 länder hittills, och än finns det alldeles för mycket kvar att se!

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

- Jag tror det kommer hända en hel del på alla plan i livet de närmsta fem åren, men det håller jag för mig själv!

Faktaruta:

Namn: Isabelle Edholm
Ålder: 27 år
Utbildningsprogram vid Umeå universitet: Läkarprogrammet 330 hp
Idrott: Basket
Oanad talang: Jag är grym att stå på händer!
Bästa matlådan: Måste ju ändå säga tacos, även fast det kanske inte är bra käk för en matlåda, men jag skulle ju kunna äta det varje dag, året runt!
Mitt bästa smultronställe i Umeå: Oj, jag har typ inget. Får jag säga godishuset, haha?