"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Klara Hofer Mattson

"Dubbla karriärer har fungerat bra för mig. Jag har alltid fått den hjälp jag behövt och varit väldigt bra bemött".

Vem är du, berätta lite kort om dig själv!

–Jag heter Klara, är 23 år gammal och tävlar i triathlon. Jag är uppvuxen i Kassjö, en liten by utanför Umeå. När jag var liten ville jag bli bonde eller veterinär, men nu läser jag till tandläkare och trivs väldigt bra med det.

Varför valde du Umeå universitet?

–Jag är uppvuxen i Umeå och trivs väldigt bra här. Här finns många bra träningsanläggningar och det är nära till naturen. Stora delar av min familj och min tränare bor också i Umeå. Dessutom var det en väldig fördel att Umeå universitet har möjligheten till idrottsanpassning och att tandläkarprogrammet finns här.

Vilken utbildning läser du och vilken termin är du inne på?

–Jag läser tandläkarprogrammet och är nu inne på den nionde terminen.

Berätta kort om din utbildning!

–Tandläkarprogrammet är en femårig utbildning. De första två åren är mest teoretiska och börjar ganska generellt med hela kroppens anatomi och funktion för att sedan smalna av och mer riktas till huvudhalsregion. Termin fem börjar det mer praktiska arbetet och man får ha sin första patient. Under termin sex och sju är större delen patientnära och de tre sista terminerna är ungefär hälften praktiskt hälften teoretiskt.

Du kombinerar dina studier med en elitidrottssatsning. Berätta lite om din idrottskarriär!

–Jag tränar och tävlar i triathlon. Triathlon består av tre sporter i en: simning, cykling och löpning, allt i en följd. I nuläget tävlar jag bara i kortdistans som körs i distanserna sprint och olympisk. Sprintdistansen består av 750m simning, 20km cykling och 5km löpning, och i den olympiska distansen är sträckorna det dubbla.

Jag började springa och träna friidrott när jag var 13 år. Efter en överbelastning i hälen när jag var 17 år var jag tvungen att vila från löpningen i tre månader och började simma och cykla. Jag träffade min nuvarande tränare på simhallen som sa att han kunde hjälpa mig och sommaren därefter körde jag min första triathlontävling. Det var väldigt kul och jag fastnade för den stora variationsmöjligheten som finns i träningen. Dessutom kan man träna mycket mer än om man bara springer.

Min främsta framgång i sporten är nog när jag tog brons i nordiska mästerskapen förra året. I år har jag börjat tävla för ett franskt lag i deras triathloncup och har även kört min första europacupdeltävling. Mitt mål är att kunna konkurrera med de bästa i Europa och senare världen, men för det måste jag bli en mycket bättre simmare.

Hur fungerar satsningen dubbla karriärer för dig?

–Dubbla karriärer har fungerat bra för mig. Jag har alltid fått den hjälp jag behövt och varit väldigt bra bemött. I och med att corona kom blev det också enkelt att kombinera studier och idrott eftersom mycket gjordes på distans. Det blev tuffare när det blev mer praktiskt och från och med den nionde terminen bestämde jag mig för att börja läsa på halvfart för att kunna satsa ordentligt på sporten. Då fick jag snabbt och enkelt hjälp av studievägledaren att hitta en lösning.  

Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?

–Jag trivs väldigt bra i Umeå. Jag har nog dock inte riktigt det typiska ”studentlivet” eftersom större delen av min fritid går åt till träning, men Umeå är en väldigt fin stad och jag tror många studenter trivs här.

Hur kan en vanlig studiedag se ut?

–Det skiljer sig ganska mycket mellan dagarna beroende på om jag har klinik, föreläsningar, båda eller inget därav, men en vanlig dag kan i korta drag se ut som följande: frukost, träning, frukost nummer två på bussen eller på cykeln på väg till skolan, föreläsning eller patient fram till lunch, om jag är ledig på eftermiddagen åker jag hem, äter lunch på bussen eller på cykeln, hemma vilar jag en timme, sen pluggar jag lite innan nästa träningspass. Efter träningen lagar jag mat, äter med min familj (bor fortfarande hemma), för att sedan gå och lägga mig.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

–Jag tycker det var lättare att kombinera studierna med idrotten på universitetet än på gymnasiet. Åtminstone till en början, innan vi hade patienter, var det mindre schemalagd tid och blev på så vis mer flexibelt med träningen. Det enda som jag tycker varit mer krävande, men också väldigt roligt, med universitetsstudierna är det kliniska arbetet.

Vad gör du på din fritid när du inte idrottar eller studerar?

–Jag älskar att umgås med min familj och brukar åka ut till min mamma som bor en mil uppströms om Vännäsby i en liten by som heter Vännforsbäck.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

–Helst skulle jag vilja kunna livnära mig på sporten, men det är svårt, så jag tänker mig att jag kanske arbetar halvtid som tandläkare i kombination med elitsatsningen. Dessutom är det nog bra att hålla kunskaperna färska, så jag inte glömmer allt till jag ska börja arbeta på riktigt. Som tandläkare vill jag börja i folktandvården, gärna i inlandet för att få mer erfarenhet och få testa på mycket.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

–Ja absolut! Jag har alltid fått bra bemötande av lärare, studievägledare och idrottshögskolans personal. Dessutom är Umeå en väldigt bra stad för idrottare med alla fina anläggningar och naturområden.

Fakta Klara Hofer Mattson

Ålder: 23 år
Utbildning: Tandläkarprogrammet
Idrott: Triathlon
Oanad talang: Jag tycker om att måla och handarbeta.
Bästa matlådan: En påse bröd och ett paket kokta bönor, kanske inte bästa matlådan, men enklaste iallafall.
Mitt bästa smultronställe i Umeå: Jag älskar att vara ute och hälsa på min mamma en bit utanför Vännäs.

Senast uppdaterad: 2024-09-02