"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Nathalie Wang

Nathalie Wang flyttade från Stockholm till Umeå för att satsa på dubbla karriärer!

Vill du berätta lite kort om dig själv?

-Mitt namn är Nathalie Wang. Jag är 21 år gammal och kommer från Stockholm.

Varför valde du Umeå universitet?

-Jag kom upp till Umeå 2019 efter att jag blivit kontaktad av idrottshögskolan och läst att Umeå universitet hade ett av Sveriges bästa utbildningar i det programmet som jag ville läsa.

Du läser på Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap 180 hp, berätta lite om ditt program!

-Just nu är jag inne på min femte termin inom kandidatprogrammet i biologi och jag är jättenöjd med min utbildning. Vi har fått lära oss otroligt mycket dem här åren och fått vara med på många spännande exkursioner runt om i Västerbotten. Efter utbildning finns många karriärvägar man kan ta, min dröm är att jobba med miljö och artbevarande hos till exempel världsnaturfonden.

Du är elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerar en elitidrottssatsning med studier. Vill du berätta lite om din idrottskarriär?

-Jag har spelat badminton sedan jag var 9 år gammal, så i 12 år nu. Som junior var jag rankad 16 i Europa i min kategori. Mitt mål är att ha en hög ranking och kunna konkurrera internationellt även som senior.

Hur kan en vanlig studiedag se ut för dig?

-Innan pandemin hade jag ganska långa dagar: morgonträning, föreläsning och/eller labb, eftermiddags/kvällsträning sedan oftast plugg på kvällen. Under pandemin har dagarna varierat efter vilka restriktioner som finns och varit lite lugnare.

Hur fungerar Dubbla karriärer för dig?

-Jag hade det ganska tufft att få en fungerande balans i mina dubbla karriärer eftersom jag är lite för mycket av en perfektionist och vill vara bäst i allt. Många av våra träningstider går samtidigt som föreläsningarna på universitetet så jag har fått läsa ikapp mycket själv. För att kunna hinna med allt på ett bättre sätt så har jag behövt gå ner lite i studietakt. Om man kan få ihop sin tid så finns det många fördelar med elitidrottsavtalet. Några av fördelarna som jag har tyckt hjälpt mig är tillgång till prestationsutvecklingslabbet och idrottshögskolans prestationsteam (fysioterapeuter, kostrådgivare och mental coach).

Du är antagen till Badmintons kompetenscentrum i Umeå, BKC. Berätta lite kort om vad det innebär och vilka stödfunktioner du får tillgång till via ditt kompetenscentrum?

-Som spelare i Badminton kompetenscentrum så har jag fått tillgång till prestationsutvecklingslabbet och prestationsteamet. Man har också tillgång till vår träningshall och träningar tillsammans med IFK Umeå. Jag har fått mycket hjälp av BKCs tränare, Hannes Andersson, både med träningen och att få ihop mina dubbla karriärer.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

-Hälften av mina år på gymnasiet läste jag på distans och fick jobba på min självdisciplin. Därför var det inte en jättestor omställning att kombinera idrott och studier på universitetet eftersom jag känner mig redan ganska van vid att läsa på egen hand. Takten på universitetet går däremot lite snabbare och det är lite mer som krävs av en.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

-Om du vill plugga men inte släppa idrottandet eller om du vill satsa på idrotten men även ha en utbildning, så rekommenderar jag att satsa på dubbla karriärer. Det kräver en hel del av en och man får läsa ikapp mycket på egen hand men det är ett bra tillfälle att träna på sin självdisciplin! Om du trots allt arbetet som krävs bestämmer dig för att satsa på dubbla karriärer så kan jag absolut rekommendera Umeå universitet. Jag trivs jättebra på universitetet och har haft många riktigt bra professorer. All personal på idrottshögskolan har varit fantastiska och vi har en väldigt bra träningsgrupp, träningsmiljö och tränare på BKC.

Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?

-Jag har ärligt talat inte mycket av ett studentliv men jag trivs bra i Umeå, det är en trevlig stad!

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

-När jag inte idrottar eller pluggar brukar jag se på serier eller umgås med vänner.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

-Om fem år skulle jag vilja ha gjort bra prestationer internationellt, ha tagit en kandidat- och en masterexamen samt ha börjat jobba eller doktorera.

Faktaruta:

Namn: Nathalie Wang
Ålder: 21 år
Utbildning vid Umeå universitet: Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap 180 hp
Idrott: Badminton
Oanad talang: Jag är bra på att baka.
Bästa matlådan: Asiatiskt: snabbt, enkelt och gott!
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Badmintonstadion, såklart!

Senast uppdaterad: 2022-11-07