"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Simon Stenberg

Simon Stenberg flyttade till Umeå för att satsa på Dubbla karriärer. "Möjligheterna att kombinera studierna med idrott i Umeå är goda, det märks att Umeå är en universitetsstad med god rutin och kompetens så studierna har aldrig varit något jag har oroat mig för".

Vill du berätta lite kort om dig själv?

-Mitt namn är Simon Stenberg, jag är 24 år gammal och har bott i Umeå sedan hösten 2018. Innan dess spenderade jag fyra år på skidgymnasiet uppe i Gällivare men kommer ursprungligen från byn Långsel utanför Töre. Jag tränar och tävlar för Kalix SK som jag gjort sedan jag började min skidkarriär i mellanstadiet.

Varför valde du Umeå universitet?

-Jag valde Umeå eftersom många framgångsrika idrottare gjort detsamma och nivån på deltagarna i universitetets träningsgrupp var hög. Umeå universitet visste jag var ett bra ställe att plugga på så studiemiljön var jag aldrig orolig över. Träningsmöjligheterna var det som gjorde att jag velade mellan två orter men efter att den nya rullskidbanan kom var det inte längre ett bekymmer.

Du läser Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) inom ämnet specialidrott 90 hp, berätta lite om ditt program!

-Efter min kandidatexamen inom idrottsmedicin på Tränarprogrammet med inriktning idrottsfysiologi, idrottsmedicin och idrottspsykologi läser jag nu vidare för att bli legitimerad specialidrottslärare. Jag började höstterminen 2021 att läsa KPU (Kompletterande pedagogisk utbildning) på halvfart för att lägga mer tid på träningen och planerar att ta min andra examen våren 2024. KPU är en perfekt utbildning för att få en lärarlegitimation med en redan avklarad utbildning i ryggen utan att behöva börja om och läsa ämneslärarprogrammet.

Du är elitidrottsstudent vid Umeå universitet och kombinerar en elitidrottssatsning med studier. Berätta gärna lite om din idrottskarriär!

-Jag elitsatsar på längdskidor, en satsning som tog fart när jag flyttade till Gällivare för att gå skidgymnasiet. Innan dess var det fotboll som gällde sedan barnsben och längdskidorna kom in i bilden runt mellanstadiet innan det tog över allt mer tills mitt val föll på skidorna i högstadiet. Mina största meriter kommer från mitt sista år som junior där jag blev total 3:a i Sverigecupen för juniorer. Som senior tar jag stadiga kliv framåt och har gjort mina bästa tävlingar i år med flertalet topp 20 placeringar i både sprint och distans mot den nationella eliten där mitt mål är att bli så bra som jag kan.

Hur kan en vanlig studiedag se ut för dig?

-En vanlig studiedag består oftast av ett träningspass på morgonen för att sedan snabbt duscha och äta innan dagens föreläsning börjar. Under pandemitider online annars i ett klassrum på campus. Efter skoldagen brukar det bli ett andra träningspass innan middag och sedan en lugn kväll.

Hur fungerar satsningen Dubbla karriärer för dig?

-Möjligheterna att kombinera studierna med idrott i Umeå är goda, det märks att Umeå är en universitetsstad med god rutin och kompetens så studierna har aldrig varit något jag har oroat mig för. Fördelarna jag ges genom att ha ett elitidrottsavtal är att jag får möjlighet att exempelvis skriva tentor vid annat tillfälle eller skicka in uppgifter tidigare eller senare än deadline vilket har hjälp mig och gett mig en trygghet i att kunna utföra min idrott fullt ut. Det är viktigt att ha bra kontakt med sin kursledare när det gäller utnyttjandet av idrottsavtalet och det kräver rätt mycket planering och ansvar för att lösa kombinationen på ett bra sätt. Däremot kan jag alltid vända mig till idrottshögskolans personal om det skulle uppstå problem som jag själv inte kan lösa. Mitt bästa tips för att lyckas kombinera elitidrott och studier är att planera och strukturera sin vardag och om det är något som kör ihop sig så tänk att det alltid brukar lösa sig!

Du är antagen till Längdskidåkningens kompetenscentrum i Umeå (LKC).  Berätta lite kort om vad det innebär och vilka stödfunktioner du får tillgång till via ditt kompetenscentrum?

-Att vara en del av LKC innebär att vi har tillgång till ett prestationsteam som kan hjälpa oss med allt som rör ens elitsatsning. Teamet består av kompetenta psykologer, dietister, fystränare och fysioterapeuter som man kan boka tid hos och få hjälp. Jag har själv utnyttjat nästan all personal i teamet som hjälpt mig i det som krävs för att jag ska bli en bättre idrottare. Utöver prestationsteamet får vi göra regelbundna fys- och hälsotester varje höst och vår för att utvärdera vår träning och se så att utvecklingen går i rätt riktning. Annars har vi gemensamma träningar tillsammans och vi har också några återkommande läger ihop under tränings året.

Var det en stor omställning att börja plugga vid ett universitet och samtidigt elitsatsa på din idrott? Vilken skillnad tycker du att det är jämfört med att plugga/idrotta på gymnasiet?

-Jag tycker att övergången mellan gymnasiet och universitetet var ett rätt stort steg, jag flyttade till en ny ort där jag inte kände så många med både en främmande miljö och en ny klass. Trots omställning tog det inte många veckor innan det kändes som att man aldrig gjort något annat och allt eftersom tiden gick blev man mer bekant med studierna och fick större koll på träningsmiljön. Skillnaden mot gymnasiet var i övrigt inte så stor, plugget fungerade i princip likadant och träningen såg ju inte annorlunda ut. Det var vardagslivet i början som kändes nytt och den enda skillnaden i skolan var att jag nu inte hade schemalagd träning som förut utan fick lägga upp min tid själv vilket jag tror kan vara en utmaning för vissa men jag tyckte bara att det var skönt.

Kan du rekommendera andra elitidrottare att studera vid Umeå universitet?

-Jag kan varmt rekommendera Umeå som ort att bedriva både studier och idrott. Träningsmöjligheterna är goda både inomhus och utomhus medan universitetet är ett av landets största med nästan alla program och kurser du kan tänka dig att läsa tillgängliga. Fördelen med att kombinera elitidrott med studier är att man alltid har något annat att tänka på än bara sin idrott eller sin akademiska karriär, det är alltid bra att ha något att falla tillbaka på ifall att det skulle bli tungt. Sen läser man ju det program som man själv är intresserad av vilket gör plugget lite roligare än det var på gymnasiet där valmöjligheterna inte är lika stora.

Hur trivs du i Umeå och hur är livet som student här?

-Umeå är en fin ort att bo i året runt och livet som student är bra eftersom det finns många likasinnade och det finns ingen risk att man känner sig ensam i det man gör.

Vad gör du på din fritid, när du inte idrottar eller studerar?

-Träning och skola tar upp den största tiden av min vardag, men när jag inte tränar tycker jag om jakt och vildmark så om hösten pendlar jag ofta hem på helgerna för att jaga älg i byn.

Vad gör du om fem år (drömscenario)?

-Om fem år har jag tagit klivet högst upp i den nationella eliten inom längdskidor och fått möjligheten att åka ut på världscup och mäta mig mot de allra bästa i världen på min sport. Drömmen om OS och VM brinner självklart fortfarande och skulle vara en häftig upplevelse att vara med om.  Samtidigt har jag läst klart på Umeå universitet och har en färdig utbildning inom idrottsmedicin samt en lärarlegitimation inom specialidrott som jag kan luta mig tillbaka mot och göra något av när skidkarriären är slut.

Faktaruta:

Namn: Simon Stenberg
Ålder: 24 år
Utbildning vid Umeå universitet: Kandidatexamen inom Tränarprogrammet med inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi (180 hp), läser nu Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) inom specialidrott (90 hp)
Idrott: Längdskidor
Oanad talang: Jag är teknikintresserad och har ett "smart hem" där jag röststyr det mesta (förutom min sambo, haha).
Bästa matlådan: Någon krämig pasta med kött eller kyckling fungerar alltid!
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Stigarna runt Grössjön intill Gimonäs elljusspår är en personlig favorit för träning och promenader under barmarkssäsong.

Senast uppdaterad: 2022-11-07