"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Projektidéns potential

Finns ett känt behov för lösningar på valt område?​ Vilken effekt kan projektet ge? ​Vilka personer och/eller organisationer behöver du förankra projektidén med? ​Är idén i linje med prioriterade områden från organisationen, regionen, nationellt och på EU nivå?

Gör en omvärldsanalys

Hur kontrollerar du idéns potential och om den är unik? Behöver den vara helt unik för det program du siktar på?  

En omvärldsundersökning är alltid nödvändigt att göra. Ett första steg är att kolla upp projektdatabaser för tidigare finansierade projekt. Det är vanligt att projektidéer prövas hos olika finansiärer. Det förekommer också att en grund skapas som senare skruvas på för att matcha en specifik utlysning.

Kontakta finansiären

För att verifiera potentialen i en idé är det alltid bra att tidigt ta kontakt med finansiären, för att diskutera möjlig inriktning och vad som är viktigt att tänka på.  

Löser idén ett faktiskt behov? 

Vilken roll spelar det om projektet har sitt ursprung i medborgarnas önskningar och behov? Hur kan du göra för att visa och dra nytta av det i så fall? I de flesta fall går det att argumentera utifrån det närmast självklara faktum att idén ska bygga på ett faktiskt behov.  

Väsentligt för idéns potential är att visa på att den är viktig 

  1. Ta reda på vilka behov som finns inom idéns område genom att läsa rapporter och strategidokument som redovisar eller bygger på identifierade behov.  
  2. Involvera relevanta grupper med behov. Vanliga grupperingar som fyller viktiga roller är patient- och anhörigföreningar. Ta en tidig kontakt och diskutera för att få en djupare förståelse. Ha med gruppen/föreningen i en referensgrupp eller liknande genom projektprocessen. 
  3. På vilket sätt bygger idén på reella behov i samhället eller i den egna organisationen? Vilken effekt kan projektet ge i jämställdhets- miljö- och/eller samhällsekonomiskt perspektiv?

Förankra projektet inför en ansökan

  • Vem behöver ta vilka beslut i min egen organisation? Ta reda på gången för beslutsfattande i tid så det inte blir problem när ansökan ska lämnas in. Här kan det röra sig om både personer med teckningsrätt som kan skriva under den färdiga ansökan (vilket krävs från finansiärerna) och personer som behöver ta beslut om resurser för projektet (exempelvis personal, egen medfinansiering, etc.). 
  • Vilka externa personer och/eller organisationer behöver du förankra med?
  • Säkerställ att insatsen är i linje med organisationens inriktning. Till exempel genom att ta del av interna styrdokument. Då blir insatsen lättare att motivera och förankringsarbetet blir enklare att genomföra.  

Verktyg kopplat till projektidéns potential

Omvärldsundersökning för att skatta idéns potential

Det är bra att titta på sin idé i förhållande till andra lösningar av "ditt" problem. 
Googlesökningar efter alternativ är ett strukturerat sätt att hitta och gå igenom alternativen. Genom att titta igenom tidigare finansierade projekt i projektdatabaser får du en kompletterande bild.  

Matchar projektidén med relevanta parters målbild och vision? 

Genom att känna till parternas vision så kan du se till att din idé stämmer överens med det den organisationen vill åstadkomma. Som exempel kan du ta del av Region Västerbottens mål om nära vård

Förankra projektet

En bra förankring av projektidén och aktiviteter, med beslutsfattare samt intressenter, underlättar projektarbetet. Börja förankringsarbetet tidigt och säkerställ att insatsen passar organisationens inriktning. Vår mall kan underlätta förankringsarbetet.

Och frågor kopplat till horisontella kriterier.

Senast uppdaterad: 2023-02-17