"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Information om validering inom lärarlyftet

Den här informationen riktar sig till dig som är antagen till kurserna inom Lärarlyftet - slöjd (6SL051, 6SL052) vid Umeå universitet, inom Lärarlyftet VT/HT 2025. Du har möjlighet att ansöka om validering av dina befintliga kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål (de som i kursplanen benämns som ”förväntade studieresultat”). Här finner du information om vad validering innebär, hur du ansöker, hur processen går till och vart du vänder dig med frågor.

Dokument

Här kan du ladda ner anställningsintyg och ansökan om validering inom lärarlyftet.

Viktig information

Vad validering innebär

En validering innebär att det både görs en kartläggning av dina befintliga kunskaper och färdigheter och en bedömning av desamma. Det spelar ingen roll var du förvärvat dina kunskaper och färdigheter, huvudsaken är att du kan styrka dem.

Syftet med en validering är att bedöma om tillgodoräknande av hela eller delar av lärarlyftskursen är möjlig, d.v.s. om du inte behöver läsa hela eller delar av kursen. Bedömningen görs i förhållande till fastställda kriterier, i detta sammanhang lärandemålen i lärarlyftskursen. Lärandemålen anger det du ska kunna efter att du fullföljt kursen. Tillgodoräknande är endast möjligt om dina kunskaper och färdigheter bedöms motsvara de krav som ställs i kursens lärandemål.

Validering erbjuds som en möjlighet och det är frivilligt för dig som antagits till kursen att ansöka.

Lärandemål

Bedömning i valideringsprocessen görs i förhållande till de fastställda lärandemålen inom kurserna Lärarlyftet - slöjd (6SL051, 6SL052). D.v.s. i förhållande till det du ska lära dig genom att läsa kursen. Du kan ansöka om validering av ett, flera eller alla kursens lärandemål (benämns i kursplanerna som förväntade studieresultat).

Ansökan om validering

Du som är antagen till kurserna inom Lärarlyftet - slöjd (6SL051, 6SL052) vid Umeå universitet kan ansöka om validering för tillgodoräknande inom kursen. Ansökan är frivillig. Blanketten Ansökan om validering ska alltid fyllas i. Blanketten Anställningsintyg ska du fylla i och bilägga ansökan om du saknar annat intyg för någon yrkesverksamhet som du vill stödja din ansökan på.

I ansökan fyller du i dina personuppgifter och vilka lärandemål (förväntade studieresultat) inom lärarlyftskursen du vill ansöka om att få validerade för tillgodoräknade. Du anger också den yrkesverksamhet, högskoleutbildning, övrig utbildning och verksamhet där du utvecklat de kunskaper och färdigheter som gör att du uppfyller sagda lärandemål (förväntade studieresultat). Allt du anger behöver styrkas, t.ex. med tjänstgöringsintyg, arbetsbeskrivning, studieintyg, kursplan, diplom etc.

Skicka din ansökan senast 2025-03-17 till:

Umeå universitet
Institutionen för estetiska ämnen
Validering Lärarlyftet i slöjd
901 87 UMEÅ

Valideringsprocessen

Så snart vi tagit emot din ansökan inleds en process där du har kontakt med oss i följande skeden:

  1. Du får bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan om validering
  2. Om komplettering och/eller förtydligande av ansökan behövs kontaktar vi dig
  3. Om ytterligare underlag behövs för att vi ska kunna göra en väl underbyggd bedömning såerbjuds du tillfälle att styrka dina kunskaper och färdigheter. Beroende av vilka kunskaper och färdigheter som behöver styrkas kan du erbjudas t ex bedömningssamtal, praktiskt eller teoretiskt prov, besök av vår bedömare i din verksamhet eller dylikt
  4. Du meddelas beslut om du behöver läsa hela eller enbart delar av kursen (och vad som i såfall tillgodoräknats). Beslutet går inte att överklaga.
    Tidsplan

Beslut om validering beräknas kunna meddelas innan den 4/4 2025.

Individuell studieplan

Om valideringen resulterar i ett tillgodoräknande och du inte behöver delta eller examineras i delar av kursen så kommer du att informeras om vilka studier som återstår för just dig. Återstående studier följer ordinarie schemaläggning. Om kursen är uppdelad i flera delkurser och du t.ex. enbart ska fullfölja den sista delkursen måste du vänta tills den startar enligt ordinarie schema.

Övergångsbestämmelser

Du som är legitimerad lärare eller förskollärare och som har undervisat sammanlagt minst åtta läsår i ett ämne, årskurs eller skolform under de senaste femton åren före en 1 juli 2015, kan omfattas av övergångsbestämmelserna, punkt 9, i Förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare. Du kan i så fall ansöka om utökad behörighet direkt hos Skolverket. Fyller du 57 år senast den 1 juli 2015 räcker det med fyra läsårs undervisningserfarenhet. Se behörighetsförordningen och www.skolverket.se för information.

Behörighet via övergångsbestämmelserna ges inte per automatik. Om du omfattas av övergångsbestämmelserna och önskar utökad behörighet krävs att du ansöker om det hos Skolverket. Önskar du, även om du omfattas av övergångsbestämmelserna, gå en kurs inom Lärarlyftet och ansöka om validering inom kursen så är det möjligt.

Observera att bedömning och beslut utgår ifrån olika kriterier beroende på om du ansöker om validering inom Lärarlyftet eller om du ansöker om utökad behörighet enligt övergångsbestämmelserna:

Validering inom Lärarlyftet
Lärosätet bedömer om befintliga kunskaper och erfarenheter uppfyller fastställda lärandemål inom lärarlyftskursen och beslutar om tillgodoräknande i de fall lärandemål uppfylls

Utökad behörighet enligt övergångsbestämmelserna i behörighetsförordningen
Skolverket beslutar om utökad behörighet utifrån yttrande av huvudman, rektor eller förskolechef om erfarenhet och lämplighet att undervisa.

 

Kontakt

Camilla Henriksson
Studieadministratör
E-post
E-post
Telefon
090-786 60 10
Senast uppdaterad: 2025-03-12